Δημ Μπαξεβανάκης: Όχι σε κλειστές αποθήκες ψυχών – Ναι σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας

24 Ιουλίου - 16:40 Τοπικά

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας από τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, πρώην βουλευτή Ηλείας, στη σύσκεψη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πύργου. Παρασκευή 10/1/2020:

Η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ιδεοληψίες της και τον λαϊκισμό που καλλιέργησε πριν τις εκλογές για να αποσπάσει τις ακροδεξιές ψήφους. Μετά τις εκλογές ομολόγησαν, βέβαια, ότι για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στην πραγματικότητα!

Τώρα, βέβαια, έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους, τους δεξιούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες και τα παραμύθια που τους σέρβιραν προεκλογικά. Αλλά συνελήφθησαν και εντελώς ανέτοιμοι και απροετοίμαστοι. Και ενώ δεν είχαν κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, κατάργησαν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είχε την εμπειρία αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων. Τον περασμένο Ιούλιο στη Μόρια υπήρχαν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες και οι υποκριτές μιλούσαν για «κόλαση». Σήμερα, που εκεί ζουν περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι, πώς το χαρακτηρίζουν;

Οφείλουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με ευαισθησία και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Πρόκειται για ανθρώπους που, εξαιτίας του πολέμου ή της φτώχειας, αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, αψηφούν χιλιάδες κινδύνους και διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους.

Η αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος δεν μπορεί να δοθεί ούτε με λαϊκισμό ούτε με ακροδεξιές κορώνες. Είναι χρέος μας να επιδείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Απορρίπτουμε το στοίβαγμα των ανθρώπων αυτών σε κλειστές φυλακές – αποθήκες ψυχών. Τέτοια «κέντρα» μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν τόσο για τους έγκλειστους ανθρώπους όσο και για την τοπική κοινωνία. Είμαστε υπέρ των ανοιχτών δομών φιλοξενίας, δίκαια κατανεμημένων σε όλη τη χώρα, καθώς και της εγκατάστασης σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία μέσα στον οικιστικό ιστό. Τέτοιες δομές μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Τέτοιες δομές βοηθούν ώστε οι φιλοξενούμενοι να ενταχθούν πλήρως στην τοπική κοινωνία και να υπάρχουν αρμονικές σχέσεις συμβίωσης με τους κατοίκους της περιοχής.

Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα εξαλειφθεί στο ορατό μέλλον. Όσο θα υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια, όσο θα εντείνεται η κλιματική αλλαγή οι άνθρωποι θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά.

Περισσότερα Νέα