Δημιουργία "Κυψελών" ανάπτυξης δημιουργικών επιχειρήσεων στην Π.Ε Ηλείας

24 Ιουλίου - 16:31 Τοπικά

   Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και το Διοικητήριο, όπου θα λειτουργήσει ο πρώτος από τους τέσσερις Κόμβους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου «Creative Hubs» με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, του ΙΤΥΕ – Διόφαντος και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη των Δημιουργικών Επιχειρήσεων.

   Το πρώτο “βήμα” έγινε με την τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, με τη συμμετοχή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της ΠΔΕ Ελένης Σπυράκη, του Προϊσταμένου Τμ. Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής ΠΔΕ Σπύρου Παπασπύρου και του καθηγητή Βασίλη Αυδίκου από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας συμμετείχαν, από το τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού η Σίσσυ Νικολάου, από το τμήμα Προμηθειών ο Δημήτρης Ντοάς, από τη τμήμα Πληροφορικής ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ευγενία Βλάσση και Άγγελος Νιάρχος και η επιστημ. συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη Σανιώ Σωτηροπούλου.

   Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου, συζητήθηκαν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες, η δυνατότητα αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών που παρέχονται και η ανάγκη διαμόρφωσης νέων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έργου, και συνολικά οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Κόμβου (Hubs) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η συνάντηση συνεργασίας ολοκληρώθηκε με αυτοψία στους χώρους που θα στεγάσουν τις δραστηριότητες του έργου (σ.σ στο ισόγειο του Διοικητηρίου) και κατ’ επέκταση των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

   Σκοπός της δημιουργίας των τεσσάρων «Hubs» είναι η λειτουργία ενός συνεργατικού κόμβου επιχειρήσεων του κλάδου (CreativeHubs) διαρθρωμένου και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, που θα αποτελέσει σημείο αιχμής για την τοπική επιχειρηματικότητα. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία συνεργαζόμενων κυψελών, ιδιαίτερα στους τομείς του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αξιοποίησης της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της ψυχαγωγίας, των κοινωνικών και τουριστικών εφαρμογών, της διαφήμισης, της μόδας κ.α

   Ειδικότερα, στους χώρους αυτούς, θα παρέχεται η δυνατότητα «φιλοξενίας» μέρους του κύκλου εργασιών νεοφυών επιχειρήσεων, κυρίως, δίνοντάς τους τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των οικονομιών κλίμακας, ώστε να ξεπεράσουν πιθανούς κινδύνους «θνησιμότητας» που αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρήσεις. Έτσι, έχοντας εφοδιαστεί – κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Hubs – με τα κατάλληλα εργαλεία και εφόδια, θα μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον δράσης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, λειτουργούν 45 τέτοιοι Κόμβοι (μόνο στην Αττική) οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 5.000 επιχειρήσεις, ενώ ο Πύργος (σ.σ η Πάτρα, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι) θα είναι από τις πρώτες επαρχιακές πόλεις που θα δημιουργήσουν τέτοιους χώρους για την ανάπτυξη και υποστήριξη δημιουργικών επιχειρήσεων. Ήδη, στο Επιμελητήριο Ηλείας, έχουν κατατεθεί αιτήσεις συμμετοχής από 17 επιχειρήσεις της Ηλείας. Για τους εκπροσώπους τους μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ενημερωτική συνάντηση.

  H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο έργο CREATIVE@Hubs, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014-2020. Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και την Περιφέρεια της Πούλιας (Ιταλία). Το έργο CREATIVE @Hubs εντάσσεται στον Άξονα 1.1 με τίτλο «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων (Holistic networking of creative industries via hubs» – CREATIVE@HUBs).

Περισσότερα Νέα