Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Αλλάζει, μετά από 25 χρόνια, ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ-Αποζημιώσεις στο 100%. Δήλωση για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Υγεία

19 Δεκεμβρίου - 10:52 Τοπικά

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την Κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βασικό πυλώνα πολιτικής δράσης, κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη μέσα από τον προϋπολογισμό του 2024». Αυτό τονίζει η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

Αλλάζει η κανονισμός του ΕΛΓΑ

Κυρίαρχη τομή, που έρχεται την νέα χρονιά να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ, μια δέσμευση της Κυβέρνησης που γίνεται πράξη, ο οποίος επιβάλλεται και από τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κα. Αυγερινοπούλου, «πρόκειται για μια σημαντική δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως Κυβέρνηση, προς όφελος των αγροτών μας, καθώς η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα οδηγήσει στην πλέον έγκαιρη παροχή αποζημιώσεων, θα ενισχύσει την ενεργητική προστασία, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ενώ θα λαμβάνει υπόψιν την κλιματική κρίση και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Ο κανονισμός αναθεωρείται μετά από 25 χρόνια, θα είναι καινοτόμος ώστε να καλύπτει περισσότερους κινδύνους και να διευρύνει τον αριθμό των ασφαλισμένων, με στόχο να ενισχύσει την αξιοπιστία του και την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ θα  συνεχίσει να λειτουργεί ως φορέας του δημοσίου, με απελευθέρωση του 20% των εσόδων του-που κατευθυνόταν για την κάλυψη διοικητικών και μισθολογικών αναγκών του οργανισμού-τα οποία πλέον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, οι εισφορές των αγροτών κατευθύνονται στο 100% πίσω σε αυτούς, για την κάλυψη των αναγκών τους. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την  Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) διαμορφώθηκε το ειδικό καθεστώς για αποζημίωση πληγέντων άνω του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Έτσι, οδηγούμαστε σε απαλλαγή από τον περιορισμό  της καταβολής αποζημιώσεων μέχρι το ύψος των εσόδων του οργανισμού από τις εισφορές των παραγωγών. Επιπρόσθετα, ενισχύεται η δυνατότητα του ΕΛΓΑ για παροχή αποζημιώσεων σχετιζόμενων με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως  υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένος καύσωνας και ακραίες βροχοπτώσεις,  με την θέσπιση ετήσιας επιχορήγησης του οργανισμού από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου  Οικονομικών.

Αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης

Ένας επίσης βασικός πυλώνας της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, για την θωράκιση του ευαίσθητου τομέα της γεωργίας, προωθούνται σημαντικές δράσεις πρόληψης, με κυριότερη την προειδοποίηση παγετού μέχρι και τρεις μέρες πριν την εκδήλωσή του, με ωριαίο χρονικό βήμα, με ακρίβεια αγροτεμαχίου που ο ίδιος ο παραγωγός έχει επιλέξει. «Αξιοποιούμε το 112, που θα λειτουργεί για τους αγρότες μας, ώστε να ειδοποιούνται για καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τις εκμεταλλεύσεις τους, όπως ακραίες βροχοπτώσεις, χαλάζι, παγετός, ενώ παράλληλα θα τους προτείνονται καλλιεργητικές πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να αποφύγουν τις ενδεχόμενες ζημιές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα μέτρο ιδιαίτερα σημαντικό, με το οποίο η Πολιτεία έρχεται να σταθεί και σε αυτό το επίπεδο, αρωγός των παραγωγών, σε ένα πρόβλημα πολύπλευρο, όπως οι καιρικές συνθήκες, που διαχρονικά αποτελούν ένα δύσκολο πεδίο πρόληψης για την προστασία των καλλιεργειών.

Προτεραιότητα η Δημόσια Υγεία

– Αύξηση 20% της αποζημίωσης εφημεριών στο ΕΣΥ

-Κίνητρα για στελέχωση των δομών υγείας της Ηλείας

Ορόσημο χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αφορούν στον τομέα της Υγείας, η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2024, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την 1η Ιανουαρίου. Μια εξέλιξη που, όπως τόνισε η Ηλεία Βουλευτής, αντιπροσωπεύει την προσπάθεια αύξησης των μισθών και ενίσχυσης του ΕΣΥ, που η Κυβέρνηση κατάφερε να κάνει πράξη, ένα σημαντικό βήμα, με «όχημα» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνονται, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της Οικονομίας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κα. Αυγερινοπούλου, «η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, με προσήλωση και συνέπεια, θέτουν στρατηγικές προτεραιότητες και κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις της δεύτερης κυβερνητικής θητείας. Στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σημαντικές και αποτελούν ένα βήμα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κυρίως δε σε σχέση με την Ηλεία και την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου και των Νοσηλευτικών Μονάδων Αμαλιάδας και Κρεστένων, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό κίνητρο για να προσελκύσουμε ιατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αναβαθμίζονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι νοσοκομειακές υποδομές, καθώς αυξάνονται την νέο χρόνο οι δαπάνες για την υγεία στα έξι δισ. ευρώ από τα 4 δισ. που ανέρχονταν το 2019. Ο Προϋπολογισμός του 2024 έχει ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσωπο, με την Κυβέρνηση να επικεντρώνεται ουσιαστικά στα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών».

Περισσότερα Νέα