Διονύσης Καλαματιανός για τη νέα γυναικοκτονία: «Σοκαριστική αποτυχία προστασίας της ζωής της γυναίκας»

4 Απριλίου - 14:19 Τοπικά

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή  «KONTRA 24»

Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε:

«Είναι ένα σοκαριστικό και ανατριχιαστικό γεγονός. Είναι, όμως, επίσης συγκλονιστικό ότι -σύμφωνα με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- η γυναίκα πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, κατήγγειλε τη συμπεριφορά του δράστη, ανέφερε ότι κινδυνεύει η ζωή της και παρ’ όλα αυτά η Πολιτεία απέτυχε να σώσει τη ζωή της. Αυτό συνέβη ένα μέτρο έξω από το Α.Τ. και ενώ υπήρχε φρουρός, ενώ θα έπρεπε αμέσως να εκτιμηθεί ο κίνδυνος, τελικά δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση για να σωθεί η γυναίκα.

Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, οι ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν. Όμως θα πρέπει να μας πει και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τι γίνεται με τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που σύστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες εποχές; Υπάρχει η απαιτούμενη στελέχωση και εκπαίδευση σε αυτά; Υπάρχει η αποτελεσματικότητα που χρειάζεται; Από τα τραγικά αποτελέσματα, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει. Δυστυχώς, εδώ και 5 χρόνια η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες αυξάνονται. Και εμείς αναρωτιόμαστε: τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και να μη θρηνήσουμε άλλον θάνατο;

Διαρκώς τονίζουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και οι κοινωνικές δομές. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια προσλαμβάνει 3.500 ειδικούς φρουρούς και την ίδια στιγμή τα Α.Τ. είναι υποστελεχωμένα. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι οι υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν το έγκλημα είναι υποστελεχωμενες, το ίδιο ανεπαρκής είναι και η στελέχωση των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας. Δίχως αμφιβολία το ζήτημα της έμφυλης βίας είναι τεράστιο και απαιτεί σχέδιο, πρόληψη, συγκεκριμένη εκπαίδευση και ειδικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης.»

Για το έγκλημα των Τεμπών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε τα εξής:

«Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλάει για δικαιοσύνη. Το ερώτημα είναι: πως θα επιληφθεί η δικαιοσύνη αφού η ΝΔ την μπλοκάρει; Αυτό έκανε και με τον φάκελο της δικογραφίας που έστειλε η Ευρωπαία εισαγγελέας στη Βουλή. Αδιαφόρησε, μη λαμβάνοντας υπόψη το αίσθημα της κοινωνίας, που θέλει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν γιατί δεν έχουμε την αρμοδιότητα να το κάνουμε. Λέμε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος να υπάρξει αίτημα προανακριτικής και να γίνει αποδεκτό. Να αποφασίσει, δηλαδή, η πλειοψηφία της Βουλής να πάει στη δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής και όποιος άλλος. Θα έπρεπε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής να το ζητάει αυτό για να καθαρίσει το όνομά του ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά. Το κατηγορητήριο μιλάει για ενδείξεις ενοχής με σοβαρά αδικήματα, που δεν τα αναφέρουμε εμείς, αλλά συγγενείς των θυμάτων και τραυματίες. Υπάρχουν όλα αυτά σε μηνύσεις που έχουν κατατεθεί. Η πρότασή μας λοιπόν είναι να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής, άλλωστε είναι κάτι που το ζητούν 1.500.000 συμπολίτες μας.»

Περισσότερα Νέα