Διονύσης Καλαματιανός για τις δυσλειτουργίες στον ΕΦΚΑ: «Τι γίνεται με τις καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ, τα λάθη στις fast track συντάξεις και τους ανασφάλιστους λόγω οφειλών;»

5 Απριλίου - 09:05 Τοπικά

Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις δυσχέρειες στη λειτουργία του ΕΦΚΑ απηύθυνε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. 

Για τη διαδικασία της απονομής των συντάξεων και τον χρόνο έκδοσής τους, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως τα προβλήματα παραμένουν.

«Πάρα πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται ότι καθυστερούν οι συντάξεις τους. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια διαδικασία fast track έκδοσης συντάξεων, που από τη φύση της ενέχει τον κίνδυνο λανθασμένων αποφάσεων. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματική αιτία του προβλήματος, που είναι η έλλειψη προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να εκδίδονται με λάθη αρκετές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι απομειώνονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν προσμετρείται όλος ο ασφαλιστικός βίος και η ασφάλιση που έχουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι. Μάλιστα, ενημερωνόμαστε ότι προχωράτε -ως Φορέας- στον επανέλεγχο των συντάξεων που βγαίνουν με γρήγορες διαδικασίες. Όμως, ποιοι υπάλληλοι θα κάνουν αυτόν τον επανέλεγχο και πότε θα τον κάνουν; Προφανώς, με αυτές τις πρακτικές το πρόβλημα θα παραμείνει σε βάθος χρόνου και θα ενταθεί.»

Για τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, ο Βουλευτής ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

«Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να έχουμε φτάσει πλέον στους 3 με 4 μήνες για να προσδιοριστούν τα ραντεβού των Ατόμων με Αναπηρία και να μπορέσουν να εξεταστούν. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εξέταση γινόταν μέσα σε 2 μήνες από την αίτηση. Πληροφορούμαστε πως σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ένα κεντρικό εξεταστικό κέντρο. Πιστεύετε ότι αυτή η λειτουργία του ενός μεγάλου εξεταστικού κέντρου, θα βοηθήσει την ταχύτερη εξέταση των Ατόμων με Αναπηρία ή θα προκαλέσει νέα και μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας των αποστάσεων και της πρόσθετης ταλαιπωρίας;  Επαναλαμβάνω ότι το βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη γιατρών και διοικητικού προσωπικού και αυτό δεν το αντιμετωπίζετε όπως πρέπει.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός έθιξε το κρίσιμο ζήτημα των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, στηλιτεύοντας την κυβερνητική απόφαση να μην ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητα όσων αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών χρωστούν στον Φορέα. Μάλιστα, ρώτησε την Υπουργό, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα επίλυσης του προβλήματος.

«Σε μια περίοδο που η αισχροκέρδεια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οφειλών, ουσιαστικά, αυτή η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν ρυθμίσεις για αυτούς που οφείλουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, γιατί προφανώς βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε γενναία ρύθμιση χρεών, αντίστοιχη με αυτή των 120 δόσεων που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019;»

Δυστυχώς, οι απαντήσεις της Υπουργού υπήρξαν απογοητευτικές. Καμία αναφορά για προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού για την έκδοση των συντάξεων και  διοικητικού προσωπικού για τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, όπως επίσης και για το ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Περισσότερα Νέα