Διονύσης Καλαματιανός: «Ισχυρές ενδείξεις συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών»

13 Μαρτίου - 10:13 Τοπικά

Σημεία από τις συνεντεύξεις του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις εκπομπές “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 και “Κοινωνία ώρα MEGA”

Σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε:

Έχουμε χρέος ως πολιτικό σύστημα απέναντι στα θύματα, στους συγγενείς των θυμάτων και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, να φωτιστεί κάθε πλευρά αυτού του εγκλήματος και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουμε χρέος να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Δυστυχώς, όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης -γιατί γι’ αυτό που έγινε στην εξεταστική ευθύνεται η κυβερνητική πλειοψηφία-, δεν επιτελείται αυτό το χρέος. Η κοινωνία δεν πιστεύει ότι πράγματι σε αυτήν την εξεταστική χύθηκε άπλετο φως και έχει πολλές αμφιβολίες για τη θέση της κυβέρνησης καθώς προκύπτει ότι υπάρχει συγκάλυψη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να την κλείσει χωρίς να έχουν καλεστεί μάρτυρες όπως ο κ. Γενιδούνιας, ο κ. Σπηλιόπουλος, οι πραγματογνώμονες που αναφέρουν ότι εκεί υπήρχε ξυλόλιο που συνδέεται και με τη διαδικασία της εκσκαφής και του μπαζώματος. Γι’ αυτό υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει αυτό το έγκλημα. Εμείς ρωτάμε: τι πρόβλημα θα υπήρχε αν έρχονταν οι μάρτυρες, οι πραγματογνώμονες και παρέμενε ανοικτή η εξεταστική ώστε να εξεταστούν τα πάντα; Οι κυβερνώντες, όμως, δεν το ήθελαν αυτό, κάτι που δείχνει ενοχή. Εμείς μάλιστα προτείναμε και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης “717”, ειδικά για τα θέματα της τηλεδιοίκησης, της ασφάλειας και για όλα αυτά που συνδέονται με το έγκλημα, που δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσαν τα συστήματα όπως προβλεπόταν.  Δυστυχώς, δεν δόθηκαν 200.000 ευρώ για επισκευαστεί ο σταθμός τηλεδιοίκησης στη Λάρισα το 2019. Αντίθετα, δόθηκαν 650.000 ευρώ για γίνει το μπάζωμα μέσα σε τρεις ημέρες από το δυστύχημα. Εμείς -ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- θα πάμε σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα παραδώσουμε το πόρισμά μας γιατί προκύπτουν συγκεκριμένες ευθύνες. Θα περιμένουμε, λοιπόν, τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. 

Σε ότι αφορά το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στη Χώρα, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε:

Παρατηρούμε ότι παρότι -για παράδειγμα- η σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυστηροποιεί τις ποινές -έχει αλλάξει 17 φορές τον ποινικό κώδικα-, η βαρύνουσα εγκληματικότητα δεν μειώνεται, αλλά αντίθετα εντείνεται. Υπάρχουν μαφιόζικα χτυπήματα, συμβόλαια θανάτου και πυροβολισμοί μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Προκύπτει, λοιπόν, ότι αυστηροποιώντας τις ποινές, η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται. Απεναντίας, η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται όταν η αστυνομία είναι στελεχωμένη στις υπηρεσίες της που αντιμετωπίζουν το έγκλημα και στα τοπικά τμήματα. Υπάρχουν καταγγελίες από τους ίδιους τους αστυνομικούς ότι οι Διευθύνσεις αντιμετώπισης της εγκληματικότητας μειώνονται σε προσωπικό. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν το έγκλημα, όπως κοινωνικοί, οικονομικοί και ψυχιατρικοί λόγοι. Να μειωθούν οι ανισότητες, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη εκπαιδευτικών-μορφωτικών ευκαιριών, η φτώχεια και η ανεργία.

Περισσότερα Νέα