Διονύσης Καλαματιανός στον ΑΝΤ1: «Ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας για να σταθεί όρθια η κοινωνία»

6 Μαΐου - 09:36 Τοπικά

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

Για το υψηλό κόστος ζωής και τις δυσκολίες που βιώνουν οι πολίτες, σημείωσε:

«Ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, η νέα γενιά, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Ματώνουν όταν πληρώνουν τον λογαριασμό στο ρεύμα, όταν ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ, όταν προμηθεύονται καύσιμα. Υπάρχουν ολιγοπώλια και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει, απλώς τα παρακολουθεί. Παράλληλα, υπάρχουν υψηλότατοι έμμεσοι φόροι, που είναι οι πιο άδικοι φόροι και οι οποίοι πλήττουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα. Η κυβέρνηση επιμένει να μην τους μειώνει, δημιουργώντας υπερέσοδα: 11,4 δισ. ευρώ πλεόνασμα και 6,5 δισ. υπερπλεόνασμα. Ασφαλώς, δεν αρκούν μόνο οι διαπιστώσεις. Από την πλευρά μας κάνουμε συνεχώς προτάσεις, όπως: ουσιαστικός έλεγχος της αγοράς, μείωση του ΕΦΚ και ΦΠΑ (έως και μηδενισμό για 6 μήνες στα βασικά είδη), άσκηση πολιτικών κοινωνικής στέγης, 13ος  και 14ος μισθός στο δημόσιο, 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, πραγματική αύξηση των μισθών με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, προστασία πρώτης κατοικίας-επαγγελματικής στέγης-αγροτικής γης. Το 2023, κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν “δικαιοσύνη παντού”. 2 χρόνια μετά, όλη η κοινωνία ζητάει δικαιοσύνη.»

Για το ζήτημα της βίας, ανέφερε:

«Όλοι καταδικάζουμε τη βία. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε ότι οι δολοφονίες, τα εγκλήματα, η ενδοσχολική βία, η εγκληματικότητα νέων κ.α. συμβαίνουν καθημερινά. Η ΝΔ υποσχόταν προεκλογικά το 2019 στους πολίτες, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την παροχή ασφάλειας. Επομένως, υπάρχει κυβερνητική αποτυχία. Μόνο υποσχέσεις δίνονται και συσκέψεις γίνονται, όπως πρόσφατα για τη βία στα πανεπιστήμια. Το ερώτημα είναι: γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα; Γιατί η κυβέρνηση αρέσκεται στο να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και όχι ουσιαστική, όπως είναι η υιοθέτηση μέτρων πρόληψης; Τί κάνει για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων; Αντίθετα, αυστηροποιεί συνεχώς τους ποινικούς κώδικες, όμως, αποτέλεσμα δεν υπάρχει.  Η καταπολέμηση του εγκλήματος δεν εδράζεται μόνο σε αυτό. Χρειάζεται να υπάρχει και διαδικασία πρόληψης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών, ψυχολογικών, ψυχιατρικών αιτιών που γεννούν το έγκλημα.»

Για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, τόνισε:

«Επιχειρείται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση, να φανεί ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει. Η Νομική Σχολή Αθηνών -εκεί που έγινε η επίθεση κουκουλοφόρων- ήρθε 3η σε διεθνή διαγωνισμό. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μέσα στα καλύτερα του κόσμου, πολύ ψηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις. Βεβαίως, η απάντηση για τα ζητήματα ασφάλειας δεν μπορεί να είναι η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που αποδείχτηκε φιάσκο. Σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία της αστυνομίας να φυλάει τα ιδρύματα, υπάρχει, όμως, φύλαξη  με ευθύνη του πανεπιστημίου. Αυτό πρέπει να γίνει. Η αστυνομία και οι αρχές μπορούν να επεμβαίνουν παντού όταν υπάρχουν εγκλήματα. Άλλο πράγμα είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και άλλο πράγμα η βία.»

Περισσότερα Νέα