Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο: Αγροτικός Τομέας το Μεγάλο Θύμα της κρίσης. Οι ευκαιρίες για επανεκκίνηση του στην Δυτική Ελλάδα

24 Ιουλίου - 19:31 Τοπικά

Την  Άμεση Σύγκληση Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εντός του επόμενου 10ημέρου με μοναδικό θέμα το αγροτικό ζήτημα , την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των εργατών γης, καθώς και την αναζήτηση νέων ευκαιριών με νέες καλλιέργειες για τη αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης ζητά με επιστολή της η Περιφερειακή παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο. Αναλυτικά:

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, κ Μπίλια Μαρία

ΘΕΜΑ : Αίτημα άμεσης σύγκλησης Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το αγροτικό ζήτημα, την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των εργατών γης, καθώς και την αναζήτηση νέων ευκαιριών με νέες καλλιέργειες για τη αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

κα Πρόεδρε,

Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις, που συνεχίζονται ανεξέλεγκτες για μεγάλο διάστημα, έχουν φέρει στα όριά τους αγρότες και τη βιωσιμότητα των γεωργικών  εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων.

Η κατάσταση στην ελληνική Ύπαιθρο είναι αποκαρδιωτική  και στέλνει μήνυμα άμεσου κινδύνου

 • μειωμένα εισοδήματα των αγροτών
 • ερήμωση των ορεινών και ημιορεινών περιοχών
 • ελλείψεις εργατικών χεριών
 • και καταιγίδα ανατιμήσεων και ακρίβειας παντού

Ένα ΠΑΖΛ δύσκολο, που μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας.

Ο αγροτικός κόσμος ακούει συνεχώς για μέτρα ανακούφισης, αλλά καθημερινά διαπιστώνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει και ζητά επειγόντως ένα σχέδιο άμεσο και συνεκτικό, που θα τον ανακουφίσει. Οι παραγωγοί αναζητούν σταθερότητα για να συνεχίσουν να παράγουν. Ιδιαίτερα, στο Νομό Ηλείας οι πολίτες και οι αγρότες ειδικότερα ακόμη περιμένουν εδώ και 10 μήνες το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως κατ’ εξοχήν  Αγροτική Περιφέρεια  έπρεπε να ήταν πρωταγωνιστής των πρωτοβουλιών, φορέας ελπίδας και όχι ουραγός και παρατηρητής.

Τα μείζονα προβλήματα που πρέπει να μπουν πάνω στην ΑΝΤΖΕΝΤΑ για λύσεις είναι :

Α.  Το Κόστος Παραγωγής που έχει πλέον ξεφύγει και πνίγει τις ΜΜ μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα αγροτικά νοικοκυριά. Ηλεκτρικό Ρεύμα,  Καύσιμα, Λιπάσματα, Αγροεφόδια και μηχανήματα είναι πλέον απλησίαστα και τα μηνύματα για την εξέλιξη του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα είναι αρνητικά.

Β.  Οι Εργάτες Γης που συνεχώς εγκαταλείπουν  την χώρα μας λόγω  αδράνειας της Κυβέρνησης να δώσει γρήγορες λύσεις σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα με τα δικά μας. Το εργατικό πρόβλημα πρέπει να τεθεί σε όλες του τις διαστάσεις,  συνθήκες διαμονής – θεσμικό πλαίσιο –  μισθοί  ώστε οι λύσεις του  να είναι πλεονέκτημα για την παραμονή και την προσέλκυση εξειδικευμένων εργατών.

Γ.  Οι διατροφικές ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνουν νέες προκλήσεις στις οποίες η περιοχή μας πρέπει να απαντήσει θετικά ως προς την εθνική και ευρωπαϊκή της συνεισφορά στη εφοδιαστική ασφάλεια τροφίμων και πρώτων υλών μιας έχει όλες τις προϋποθέσεις. Η ανάπτυξη νέων  καλλιέργειών σε ανενεργές  και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις  σε σιτηρά , ήλιο, αραβόσιτο και ζωοτροφές πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, ώστε να μετατρέψουμε  την κρίση σε ευκαιρία, όπως ακριβώς κάνουν περιφέρειες με ανάλογα παραγωγικά χαρακτηριστικά σήμερα στην Ευρώπη.

Η πατρίδα μας πιστεύουμε ότι μπορεί να βγει νικητής από την βαθιά κρίση αν επενδύσουμε με σχέδιο στην περιφέρεια και την ύπαιθρο και εάν στηρίξουμε με ρεαλισμό όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα αλλά και την καινοτομία της ευφυούς γεωργίας.

Το σχέδιο πρέπει να απαντά στα τρία παραπάνω καυτά ζητήματα και  ταυτόχρονα να  συνδυαστεί με την  βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας ΚΑΠ.

Το περιβάλλον και οι νέες τεχνολογίες καθώς και πολιτικές για την  μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη στην ύπαιθρο πρέπει να είναι οι μεγάλες προτεραιότητες και για την επόμενη περίοδο.

ΕΠΕΙΔΗ

 • η Περιφερειακή Αρχή έχει επιμελώς αποφύγει να βγει μπροστά,  να διεκδικήσει, να συγκρουστεί και ταυτόχρονα να επεξεργαστεί ως όφειλε ένα σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων ενώ έχει και την Αρμοδιότητα και τους Πόρους και Φωνή

 • ο Χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος τα ήδη οξυμένα προβλήματα αυξάνονται και γίνονται ποιο δύσκολα και σύνθετα στην διαχείρισή τους

 • η κρίση όχι μόνο δεν πέρασε αλλά αντίθετα μπαίνουμε σε ποιο βαθιά νερά αφού τα γκρίζα σύννεφα πυκνώνουν

 • τα νέα οικονομικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας είναι πολλά και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά, ώστε να πέσουν με σχέδιο στην αγορά και τους πραγματικούς αγρότες

ΖΗΤΑΜΕ

την  Άμεση Σύγκληση Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εντός του επόμενου 10ημέρου με μοναδικό θέμα το αγροτικό ζήτημα , την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των εργατών γης, καθώς και την αναζήτηση νέων ευκαιριών με νέες καλλιέργειες για τη αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Το δεκαήμερο που προτείνουμε είναι αρκετό για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από την Περιφερειακή Αρχή, το Υπουργείο και τις Υπηρεσίες από όλες τις δομές.

Στην συνεδρίαση προτείνουμε  να κληθούν όλοι  οι εμπλεκόμενοι Φορείς, που πλήττονται ή μπορεί να επηρεάσουν θετικά στην εξεύρεση λύσεων , Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, συνεταιριστικές ενώσεις, αγροτικοί σύλλογοι, Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, κλαδικές οργανώσεις, Ομάδες παράγωγών και ενώσεις νέων αγροτών.

Η συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης και σε  αίθουσα που να  προσφέρεται, ώστε να είμαστε όλοι παρόντες και συμμετέχοντες με φυσική παρουσία.

Οι εποχές είναι δύσκολες και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καλείται να σταθεί δίπλα στον κόσμο της αγροτιάς, που δοκιμάζεται σκληρά, με προτάσεις και έργα.

Η παράταξή μας θα είναι και πάλι μπροστάρης

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

 1. Κατσιφάρας Απόστολος
 2. Αγγελόπουλος Γεώργιος
 3. Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα
 4. Δριβίλας Δημήτριος
 5. Καπλάνης Διονύσιος
 6. Καρπέτας Κων/νος
 7. Κατσαρή Κωνσταντούλα
 8. Κόντης Κων/νος
 9. Κουσκουρή Αθανασία
 10. Λύτρας Ιωάννης
 11. Μητρόπουλος Κων/νος
 12. Μπαλαμπάνης Νικόλαος
 13. Μπράμος Παναγιώτης
 14. Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική
 15. Σκιαδαρέσης Σπυρίδων
 16. Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος

Περισσότερα Νέα