Δυτική Ελλάδα: Ξεπέρασαν τις 8.000 οι επιχειρήσεις που ζήτησαν οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια

24 Ιουλίου - 16:23 Τοπικά

Τις εκτιμήσεις ειδικών για τις βάσεις που θα κυμανθεί η βαθμολόγηση των περίπου 7.850 επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας που αιτήθηκαν οικονομικής στήριξης από το πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας παρουσιάζει η «Π» σήμερα.

Πρώτο στάδιο
Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 8.000, αλλά στη φάση της βαθμολόγησης θα μετέχουν οι 7.850 επιχειρήσεις που εκπλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, καταθέτοντας πλήρως όλα τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν.

Εμπόριο-υπηρεσίες
Ατυπη «πρωταθλήτρια» με βάση τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ανακηρύχθηκε η Β’ κατηγορία των δυνητικών δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τον τριτογενή τομέα-εμπόριο/υπηρεσίες και θα της διανεμηθεί το 30% από τα 30 εκ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υποβλήθηκε ποσοστό άνω του 75% από το σύνολο των αιτήσεων, δηλαδή περισσότερες από 5.000 αιτήσεις.

Οι άλλες δύο
Στη Γ’ κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει τον τριτογενή τομέα-τουρισμός/εστίαση και θα της διανεμηθεί το 40% της δημόσιας δαπάνης υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.500 αιτήσεις ισάριθμων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας. Ενώ στην Α’ κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα παραγωγής και θα της διανεμηθεί το 30% της δημόσιας δαπάνης οι αιτήσεις άγγιξαν τις 1.000.

Οι βάσεις
Το ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζει σήμερα η «Π» για τους χιλιάδες επιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας που αιτήθηκαν την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, είναι το ύψος που κυμανθούν οι βάσεις ανά κατηγορία, ώστε να δουν κατά πόσο έχουν ελπίδες να λάβουν την οικονομική στήριξη.

Διακύμανση
Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται από αξιόπιστες πηγές τεχνοκρατών, η βάση στην Α’ κατηγορία θα κυμανθεί πάνω από το 30, στη Β’ θα ξεπεράσει το 60 και στη Γ’ κατηγορία θα ανέβει πάνω από το 40. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα λάβουν την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση δεν θα ξεπεράσει τις 1.500 στη Δυτική Ελλάδα.

Αναλογία
Το σύνολο των οικονομικών απαιτήσεων που προέκυψε από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας ξεπέρασε τα 230 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία εν τέλει διαμορφώθηκε στο 8 προς 1, στοιχείο που αναδεικνύει και τη μεγάλη ανάγκη της οικονομικής στήριξης για τους μικροεπιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας.

Το ερώτημα
Αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που επικοινωνούν ακόμα και σήμερα με την Περιφέρεια για να ρωτήσουν εάν θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (30 εκατ. ευρώ). Η απάντηση είναι η ίδια με την απάντηση που δόθηκε και στην «Π» από την πρώτη στιγμή που μετάφερε το σχετικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

Η απάντηση
Αυτό δεν μπορεί να γίνει και εξετάζεται από την Περιφέρεια να καταρτιστεί ένα νέο πρόγραμμα τους επόμενους μήνες, ώστε να ενταχθούν σε αυτό και κλάδοι που δεν συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα που έκλεισε στις 4 Νοεμβρίου.

Του Μιχάλη Βασιλάκη  pelop.gr

Περισσότερα Νέα