Έφη Γεωργοπούλου: Ενημέρωση για την υλοποίηση έργων στα λουτρά Καϊάφα και την εκμίσθωση της παραλίας του Αρκουδίου.

24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα των λουτρών Καϊάφα και της εκμίσθωσης της παραλίας Αρκουδίου σε ιδιώτες εξέδωσε η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη:

“Επειδή έχει χυθεί πολύ μελάνι γύρω από το θέμα της μη υλοποίησης των έργων στον Καϊάφα θα πρέπει να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους για την ενημέρωση των πολιτών της Ηλείας.

Πρώτον: υπάρχουν δύο συγκρουόμενες απόψεις στην πραγματικότητα. Η μία άποψη που εκπροσωπεί και η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει στην περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη και ήπια αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της περιοχής του Καϊάφα και η άλλη των συντηρητικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών κύκλων που στοχεύει στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, ως σπάνιο οικοσύστημα, αλλά και στην υπέρμετρη εμπορική εκμετάλλευση αυτής. Επομένως, οι όποιες διατυπώσεις γίνονται γύρω από αυτό το θέμα και όποιες προτάσεις ακούγονται δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερες. Το αντίθετο μάλιστα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν όλο το προηγούμενο διάστημα η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε όπως και πάρα πολλοί συμπολίτες μας που κινούνται σε αυτήν τη λογική για τη μη μεταβίβαση των Ιαματικών Πηγών του Καϊάφα στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε συνέχεια η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  προσπάθησε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και συνεχών επαφών με όλες τις σχετικές αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου (Αποκεντρωμένη, ΕΤΑΔ, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, Υπουργεία) να υλοποιηθεί με όρους που θα σέβονται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (ΖΟΕ, Natura 2000) η από 12-1-2012 απόφαση για υλοποίηση εργασιών που θα επισκεύαζαν τις υφιστάμενες υποδομές, θα βελτίωναν την προστασία στην περιοχή, θα αποκαθιστούσαν το τοπίο και τέλος θα οδηγούσαν στην ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους. Οι εν λόγω εργασίες είχαν ενταχθεί σε σχετική Πράξη με απόφαση του πρώην Ειδικού Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα και ανέρχονταν σε 8.055.230 €. Η απόφαση όριζε ρητά ότι μέχρι τις 31-12-2015 όφειλε να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Στον αντίποδα αυτής της πρωτοβουλίας η προηγούμενη συγκυβέρνηση συνέταξε ένα Προεδρικό Διάταγμα παντελώς έωλο περιβαλλοντικά όπως αποδείχθηκε από την απόρριψη του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 32/2015 γνωμοδότησή του. Επίσης, η προηγούμενη συγκυβέρνηση οδήγησε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανεπαρκή προστασία της περιοχής και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να υλοποιηθούν οι εργασίες συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, και πάνω σε αυτό το ζήτημα η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιήσει συνεχείς συναντήσεις με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα συναρμόδια Υπουργεία είναι να μην χαθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για εργασίες που θα κινούνται στο πλαίσιο της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα έρχονται σε αντιστοίχιση με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και εντέλει θα συνδράμουν στην πραγματική προστασία και ανάδειξη του Καϊάφα που όλοι θεωρούμε το καμάρι του νομού.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η νέα ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, στην μη απένταξη του έργου, στην υλοποίηση των έργων που σέβονται τη νομοθεσία και στην επικείμενη έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος για όλο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και θα συμβάλει στην προστασία και ήπια αξιοποίηση της περιοχής αλλά και θα αποτρέψει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το όψιμο ενδιαφέρον πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, την τελευταία πραγματικά στιγμή, και ενώ έχουν κάνει τα πάντα για να χαθεί το έργο για την προστασία της περιοχής υποδηλώνει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό που χαρακτηρίζει την συμμετοχή τους στα κοινά. Δεν πρέπει να ασχοληθεί άλλο κανείς με ψεύτικες εξαγγελίες ή υποκριτικές καταγγελίες αλλά όλοι να ενημερωθούμε για τα πραγματικά δεδομένα (περιβαλλοντική νομοθεσία, ενταγμένα έργα, ευρωπαϊκό δικαστήριο κ.ά.) που αφορούν την περιοχή του Καϊάφα.

             Από τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες  καταγράφεται η δυνατότητα να σωθεί το σκέλος της ενταγμένης Πράξης στο ΕΣΠΑ που συνάδει με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία και επιτέλους να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί λόγω των χειρισμών της προηγούμενης συγκυβέρνησης και της σχετικής σύγχυσης μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

«Θέμα 2ον: Ανεστάλη η τριετής εκμίσθωση της παραλίας του Αρκουδίου σε ιδιωτικά συμφέροντα».

 

Όπως ενημερώθηκε προ τριών ημερών η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματισθεί για τις 28 Μαΐου η δημοπράτηση από την ΕΤΑΔ της παραλίας του Αρκουδίου έκτασης 12 στρεμμάτων για τρία χρόνια για εκμετάλλευση από κάποιον ιδιώτη. Όπως όλοι γνωρίζουμε η παραλία του Αρκουδίου έχει μεταβιβασθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΤΑΔ αιτήθηκε τον Μάρτιο προς το ΤΑΙΠΕΔ τη δυνατότητα να προβεί σε δημοπράτηση για την εκμίσθωση του ακινήτου καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει ρητή εντολή προς το ΤΑΙΠΕΔ για το πάγωμα κάθε δημοπράτησης που αφορά την εκποίηση δημόσιων ακινήτων.

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει ότι διαφωνεί τόσο με την εκποίηση της δημόσιας παραλίας όσο και με την μακροχρόνια μίσθωση, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό (λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής) της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών αλλά και θα εξοντώσει οικονομικά τους επαγγελματίες της περιοχής. Όπως ενημερώθηκε σήμερα η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΤΑΔ αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα και σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ ανεστάλη η δημοπράτηση.

Περισσότερα Νέα