Έφη Γεωργοπούλου: Να δοθεί πραγματική λύση και όχι προεκλογική-επικοινωνιακή ρύθμιση στο πρόβλημα εξυπηρέτησης και εγγύησης των πυρόπληκτων δανείων
24 Ιουλίου - 17:40 Τοπικά
Να δοθεί πραγματική λύση και όχι προεκλογική-επικοινωνιακή ρύθμιση στο πρόβλημα εξυπηρέτησης και εγγύησης των πυρόπληκτων δανείων ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη με ανακοίνωσή της, και συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση:
Το πολυνομοσχέδιο-νέο μνημόνιο του Υπουργείου Οικονομικών που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή περιελάμβανε συγκεκριμένη διάταξη σύμφωνα με την οποία παραμένει η εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου για τα πυρόπληκτα δάνεια που είχαν λάβει οι δικαιούχοι, ανάμεσα σε αυτούς τους και πολλοί Ηλείοι, χωρίς να είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αξιολόγησης.
Η αρχική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είχε ληφθεί το 2007 και αφορούσε την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν στους νομούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.
Από τότε μέχρι και σήμερα, λόγω της εκδήλωσης της νεοφιλελεύθερης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και διεθνώς (2008) έχουν εκδοθεί σχετικοί εγκύκλιοι και αποφάσεις από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών που όριζαν παράταση για την περίοδο χάριτος, δηλαδή αναστολή τη χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου μέχρι και στις 31/12/2012. Με νόμο όμως που ψήφισαν τα κόμματα του μνημονίου το 2013 δεν δινόταν πλέον αυτή η δυνατότητα και πλήθος επιχειρηματιών-επαγγελματιών και βεβαίως και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο.
Δυστυχώς έπρεπε να έρθει προεκλογική περίοδος για να ενσωματωθεί μία ρύθμιση που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες συμπολίτες μας σε ένα πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα στο περιεχόμενο του.
Υπενθυμίζεται πως για αυτό το θέμα είχε κατατεθεί Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων της βουλευτού νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη στις 27-05-2013 για την ανάγκη επαναφοράς του άρθρου 58 ν. 4075/2012 και για την ουσιαστική ρύθμιση του ζητήματος σύμφωνα με την πρόταση των επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα (Κίνησης Κεφαλαίων Εγγυήσεων Δανείων & Αξιών) του Υπουργείου Οικονομικών ζητώντας πληροφορίες αν έχει εκδοθεί η σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο. Μας ενημέρωσαν πως θα υπογραφεί ρύθμιση το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και η διευθέτηση όλων των δόσεων δανείων του 2013 και 2014, δηλαδή των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, καθώς και αυτών που έχουν καταγγελθεί.
Για να δοθεί ουσιαστική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αξιοποίησαν τη δυνατότητα κρατικής εγγυοδοσίας για τη σύναψη αυτών των δανείων πρέπει να περιληφθούν στην ρύθμιση προτάσεις που έχουν θέσει και στην προαναφερόμενη Ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και που ζητούν επαγγελματικοί φορείς στις πυρόπληκτες περιοχές με πρόσφατες ανακοινώσεις τους προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Συγκεκριμένα να μειωθεί το κεφάλαιο του δανείου στη λογική των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το ποσοστό που θα μειωθεί το χρωστούμενο κεφάλαιο να αποδοθεί στις τράπεζες από ειδικά κονδύλια του προϋπολογισμού που προβλέπονται γι αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 15 χρόνια και τον ορισμό περιόδου χάριτος για άλλα δύο χρόνια ώστε η πρώτη δόση να μεταφερθεί για 30/6/2015. Οι μη καταβληθείσες δόσεις να καταβληθούν στο τέλος μαζί με τις τελευταίες δόσεις, αναλογικά ώστε μαζί με κάθε δόση να καταβάλλεται άλλη μία από τις οφειλόμενες. Ακόμη μείωση του επιτοκίου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όσον αφορά το euribor. Αποτελεί για εμάς προαπαιτούμενο η ρύθμιση να αφορά και τα εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια καθώς και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας βάζουν λουκέτο 500 επιχειρήσεις ετησίως και είναι τουλάχιστον καταστροφικό να ακολουθείται μία πολιτική που οδηγεί ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε οικονομικό αφανισμό.
Η ύπαρξη του ενεργητικού των τραπεζών στηρίζεται στα βάρη που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίησή τους και αυτές οφείλουν να εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τα συμφέροντα και δικαιώματα του ελληνικού λαού.