Έφη Γεωργοπούλου: Να σταματήσουν οι κατασχέσεις των κοινοτικών ενισχύσεων από την Τράπεζα Πειραιώς για οφειλές στο Δημόσιο

24 Ιουλίου - 17:25 Τοπικά

Ερώτηση κατέθεσαν οκτώ (8) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, ζητώντας εξηγήσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς που προικοδοτήθηκε πριν δυόμιση χρόνια με την «καλή» Αγροτική, δεσμεύει τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών της χώρας, όταν αυτοί έχουν οφειλές στο Δημόσιο για φόρο εισοδήματος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι αυτό παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Το πρόβλημα προκύπτει τεχνικά από το γεγονός ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις πιστώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς που διατηρούν οι δικαιούχοι αγρότες στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα δεσμεύει τα συγκεκριμένα ποσά σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει οφειλές στο Δημόσιο, θεωρώντας τα απλές καταθέσεις τους, παρόλο που γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα ποσά προέρχονται από κοινοτικές ενισχύσεις που σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1290/2005θα πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο του 2014, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών απέστειλε έγγραφο προς τις ΔΟΥ Πύργου και Έδεσσας, ύστερα από ψηφίσματα αγροτικών συλλόγων, στο οποίο επικαλούταν το ν. 4072/2012 και την υπ. αρ. 465/1999 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών, που ορίζουν ρητά ότι δεν κατάσχονται οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης, κατά την πληρωμή, αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και ότι οι εξαιρέσεις από την κατάσχεση ισχύουν και όταν η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι στην υπ. αριθ. πρωτ. 3281/3-10-2014 Ερώτησή τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν τους ίδιους Υπουργούς αν θα προβλέψουν την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων ή επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των αγροτών και αν θα δώσουν τη δυνατότητα να τους καταβάλλονται μέσω επιταγής πληρωτέας με την εμφάνισή της σε όλες τις Τράπεζες της χώρας. Οι αρμόδιοι Υπουργοί αποφεύγουν εδώ και δυόμιση μήνες να απαντήσουν ή να δώσουν κάποια λύση και τα προβλήματα για τους αγρότες συνεχίζονται να υφίστανται, οδηγώντας την αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα στον αφανισμό και τους ίδιους στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν ισχύουν τα αναφερόμενα στο έγγραφο προς τις ΔΟΥ για το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων και σε ποιες ενέργειες οφείλουν να προβούν οι ΔΟΥ ώστε να μην κατάσχονται. Ρωτούν επίσης αν έχει το δικαίωμα η Τράπεζα Πειραιώς να τις κατάσχει σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τι θα κάνουν τα Υπουργεία ώστε να αρθούν οι κατασχέσεις και να μπορέσουν οι αγρότες να κάνουν ανάληψη των ποσών των ενισχύσεων.

Περισσότερα Νέα