Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Ευθύνη της Πολιτείας η εύρυθμη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΥΔΡΗΛ για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

24 Ιουλίου - 18:03 Τοπικά

Η βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη κατέθεσε ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία καθώς έχουν καταστεί απροσπέλαστες οι καλλιέργειες των αγροτών της Τ.Κ Μακρισίων του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρέστενας Νομού Ηλείας, λόγω αυθαιρεσιών στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΥΔΡΗΛ.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Από το 2010 που λειτούργησε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα του Αλφειού ποταμού στην περιοχή Φλόκα της Τοπικής Κοινότητας Μακρισίων, κάθε χειμώνα, οι καλλιέργειες πλημμυρίζουν ανεξάρτητα αν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις ή όχι στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε τη συγκομιδή, ούτε τη φροντίδα των νόμιμων καλλιεργειών τους. Η αιτία είναι η μη λειτουργία του υπερχειλιστή του ως άνω εργοστασίου, λόγω παντελούς έλλειψης συντήρησής του, και το σκόπιμο κλείσιμο των υδατοφραγμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση νερού, άρα και μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από την εταιρεία που το εκμεταλλεύεται.

Το εν λόγω εργοστάσιο λειτουργεί σε 24ωρη βάση αυτόματα και συνδέεται με τον υποσταθμό της ΔΕΗ Πύργου στο Κουζούλι, με εναέριο αγωγό μήκους περίπου 16 χλμ. Το εν λόγω έργο όπως διακηρυκτικά αναφερόταν από τοπικούς παράγοντες θα συνέβαλε δραστικά και στην εύρυθμη λειτουργία του φράγματος του Αλφειού αφού θα κρατούσε τη στάθμη του νερού έναντι του φράγματος σε σταθερά επίπεδα, εξασφαλίζοντας κατά προτεραιότητα τις απαιτούμενες αρδευτικές ποσότητες νερού.

Από πλευράς του ΓΟΕΒ (κατέχει το 20% της ιδιοκτησίας του εργοστασίου) Αλφειού-Πηνειού επισημαίνεται ότι και κατά τους θερινούς μήνες καταγράφονται προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών.

Μείζονος σημασίας εξ άλλου θέμα είναι και οι συνεχιζόμενες εδώ και χρόνια παράνομες αμμοχαλικοληψίες από την ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αλφειού.

Η βουλευτής ερωτά τα αρμόδια Υπουργεία σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλιστούν οι καλλιέργειες στην περιοχή των Μακρισίων οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο από τη μη εύρυθμη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΥΔΡΗΛ και εάν γνωρίζουν τη χρονική διάρκεια της σύμβασης και για ποιο λόγο δεν αποδίδονται τα έσοδα από τα κέρδη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον τοπικό ΓΟΕΒ. Επίσης σε τι ενέργειες θα προβούν για τον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση του πεπαλαιωμένου αρδευτικού δικτύου της περιοχής καθώς και ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης προσφοράς για το αντιπλημμυρικό έργο στον Αλφειό Ποταμό και ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση και την οικονομική επιβάρυνση του έργου με το ποσό της διαφοράς των δύο προσφορών. Τέλος, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες οριοθέτησης του υπολοίπου τμήματος του Αλφειού ποταμού και τα αντιπλημμυρικά έργα μετά την ανακήρυξη του δευτέρου εργολάβου ως αναδόχου του έργου.

Περισσότερα Νέα