Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Η μνημονιακή κυβέρνηση συρρικνώνει και οδηγεί είτε σε κλείσιμο είτε σε ιδιωτικοποίηση το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης»

24 Ιουλίου - 18:19 Τοπικά

Απάντηση δόθηκε (υπ. αριθ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./188/27-11-2013) από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννη Ανδριανό σε Ερώτηση που κατέθεσαν από 8.11.2013 στο Κοινοβούλιο οκτώ (8) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η βουλευτής του Νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, με αφορμή την απειλή συρρίκνωσης και εξώθησης είτε σε ιδιωτικοποίηση είτε σε κλείσιμο του ΚΩΘ.

Οι βουλευτές ερωτούσαν τον αρμόδιο Υπουργό για το πότε θα διοριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΩΘ, εάν προτίθεται να αυξήσει την επιχορήγηση που λαμβάνει το ΚΩΘ ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα. Επίσης σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΩΘ, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΩΘ και εάν υπάρχουν σκέψεις για πώληση του διατηρητέου κτιρίου από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ;

Το Υπουργείο στην απάντηση του αρκέστηκε για το θέμα του διορισμού του νέου Δ.Σ. απλώς στο να «δρομολογήσει τις διαδικασίες για διορισμό καινούργιο Δ.Σ.». Η εν λόγω πολιτική επιλογή του Υπουργείου γίνεται συνειδητά και αποσκοπεί αποκλειστικά στην συρρίκνωση, υπολειτουργία του Ωδείου ώστε να οδηγηθεί είτε σε κλείσιμο είτε σε μερική ή ολική λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (μετά από ένα αιώνα λειτουργίας να επιβάλλει δίδακτρα, εύρεση χορηγιών κ.α.). Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διενέργεια των απαιτούμενων προσλήψεων συμβασιούχων καθηγητών, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η έναρξη των μαθημάτων, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Η απάντηση για την αναγκαία επιχορήγηση είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις περί συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης. Το 2009 η επιχορήγηση άγγιζε τα 1.250.000 € ενώ σήμερα μετά και τη νέα μείωση κατά 10% δεν ξεπερνάει τις 700.000 €. Δηλαδή σωρευτική μείωση κατά 44,0%. Επιπλέον το Υπουργείο μας «ενημερώνει» ότι η επιχορήγηση δεν είναι ο μοναδικός πόρος των εποπτευόμενων φορέων. Επί της ουσίας το ελληνικό μνημονιακό κράτος διαχωρίζεται από την υποχρέωση στήριξης των λειτουργιών του και επιβάλλει οικονομικό στραγγαλισμό στους φορείς του Πολιτισμού.

Για τα θέματα των υποδομών και του δεν μας δόθηκε καμία απάντηση.

Περισσότερα Νέα