Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Κυβέρνηση, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υποτακτικοί Δήμαρχοι συνυπεύθυνοι για τις καταστροφές στο νομό Ηλείας.
24 Ιουλίου - 18:03 Τοπικά
Για πολλοστή φορά σε μεγάλη περιοχή του νομού Ηλείας, από την Πηνεία του Δήμου Ήλιδας μέχρι την Ζαχάρω, οι κάτοικοι οι οποίοι καταστράφηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007, μετρούν τις πληγές τους από την παντελή έλλειψη μέριμνας εκ μέρους της πολιτείας για την κατασκευή έργων υποδομών και την αποκατάσταση των φυσικών μηχανισμών προστασίας από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Επί δύο μήνες γινόμαστε μάρτυρες των κατολισθήσεων σε κατοικημένες περιοχές, ενώ σε πολλά σημεία του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου οι δρόμοι έχουν καταποντιστεί. Χωριά ολόκληρα βρέθηκαν στο έλεος των χειμάρρων, δρόμοι υποχώρησαν, δεξαμενές ύδρευσης καταστράφηκαν, ενώ λιοστάσια κύλησαν στις πλαγιές των βουνών. Αυτή τη στιγμή η υδροδότηση του Βούναργου έχει καταστραφεί και οι κάτοικοι υδροδοτούνται με υδροφόρες και πλαστικές δεξαμενές. Στο Κατάκολο οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να εκκενώνουν προληπτικά τα σπίτια τους, καθώς βράχοι έχουν αποκολληθεί και το έδαφος έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των χωριών στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού τρέμουν κάθε φορά που σημειώνεται έντονη βροχόπτωση από το φόβο υπερχείλισης του ποταμού, του οποίου ο καθαρισμός, η διευθέτηση της κοίτης και τα αντιπλημμυρικά έργα παραμελήθηκαν από την ανεύθυνη πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δημάρχων των θιγόμενων περιοχών. Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται συνεχώς με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4212/25-11-2013 Ερώτησή μου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με θέμα την ανάγκη για “άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας” είχα θέσει μεταξύ άλλων το ερώτημα: «Ποιος θα έχει την ευθύνη για τις δυνητικές καταστροφές που θα επέλθουν σε υποδομές και καλλιέργειες από τη μη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου;”.
Δυστυχώς, με βάση τα τρέχοντα γεγονότα των ημερών, δηλαδή τις καταστροφές από τις πλημμύρες σε κατοικίες, υποδομές και καλλιέργειες, επιβεβαιωθήκαμε για τους φόβους μας και για την πεποίθησή μας ότι η μνημονιακή κυβέρνηση και οι συνεργάτες της σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, δεν είχαν κάνει τίποτα για να αποτρέψουν τις καταστροφές. Και το χειρότερο, δεν αναλαμβάνουν ούτε καν την πολιτική ευθύνη.
Δεν είναι βεβαίως τυχαίο ότι όλες οι πληγείσες περιοχές είναι και πυρόπληκτες. Όσο κι αν οι ειδικοί κάνουν λόγο για τη σαθρή ποιότητα του εδάφους, επτά χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 δεν έχουν γίνει τα έργα υποδομής που θα θωράκιζαν τις περιοχές από πλημμύρες και κατολισθήσεις, παρόλο που οι γεωλόγοι έχουν καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 370 κατολισθήσεις με ζημιές σε δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και ιδιωτικές περιουσίες. Αντίθετα, όσα έγιναν ήταν για κατασπατάληση πόρων σε έργα βιτρίνας. Από την άλλη, οι μνημονιακοί τοπικοί βουλευτές είτε αρέσκονται να πραγματοποιούν ημερίδες για τη διάβρωση του εδάφους, είτε με την ψήφο τους έχουν εγκρίνει την κατάργηση των αναγκαίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο νομός Ηλείας ακόμα περιμένει τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Κι όταν έρχονται, κάποιοι Δήμοι δεν έχουν φροντίσει πώς θα τα απορροφήσουν. Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής και της μνημονιακής πολιτικής με τις οποίες διοίκησαν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων, οι οποίοι αδιαφορώντας για τις υποδομές, βύθισαν το νομό Ηλείας στην απαξίωση και το μαρασμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να κινητοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, να επανασυστήσει το ΙΓΜΕ, που κατήργησε υπακούοντας στις εντολές της τρόικα, για την άμεση διενέργεια της απαιτούμενης αυτοψίας από ειδικούς επιστήμονες στις πληγείσες περιοχές και να χαρακτηριστούν πλημμυροπαθείς όπου συντρέχει λόγος. Η οικονομική στήριξη των πληγεισών περιοχών και η άμεση χορήγηση των χρημάτων του «Ταμείου Μολυβιάτη» για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Νομού. Ο κίνδυνος ακόμα και για απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι ορατός. Για να πραγματοποιηθούν τα αυτονόητα ελπίζουμε να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε θύματα.
Η προστασία της ζωής των ανθρώπων, η προστασία του περιβάλλοντος, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των δημόσιων υποδομών και η υπεράσπιση των περιουσιών των πολιτών δεν μπορεί πλέον να αφήνεται στους νεοφιλελεύθερους οικονομικούς συνεργάτες της Τρόικα. Οι κάτοικοι μαζί με τους δημοκρατικούς φορείς και με τους αγώνες τους μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλουν την αποζημίωση των πληγέντων και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός σε αυτόν τον αγώνα.