Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη: Ο Νομός Ηλείας δοκιμάζεται απο την αναλγησία των τοπικών παραγόντων και τη μνημονιακή λεηλασία

24 Ιουλίου - 17:59 Τοπικά

Η διαχρονική κυβερνητική και αυτοδιοικητική αναλγησία με τη μη υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και τεχνικών υποδομών και όχι από μόνο του το φυσικό φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, οδήγησαν σε κατολισθήσεις και καθιζήσεις και σε τόσο μεγάλης έκτασης και επιπέδου καταστροφές περιουσιών και υποδομών των συμπολιτών μου και του δημοσίου στο Νομό Ηλείας.

Οι συμπολίτες μου του Νομού Ηλείας δοκιμάζονται συνεχώς από το 2007 μέχρι και σήμερα.

Το φονικότερο χτύπημα πανελλαδικά, συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας με τις πυρκαγιές του 2007, όταν 909.799 στρέμματα κάηκαν ολοσχερώς. Επίσης, το 2008 έγινε ο καταστροφικός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ανδραβίδας. Από τις έντονες βροχοπτώσεις, σε ετήσια βάση (με αποκορύφωμα αυτή του 2012), χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, υποδομές και περιουσίες «πνίγονται» από τις πλημμύρες.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο λαός της Ηλείας πέραν του νεοφιλελεύθερου τυφώνα του μνημονίου έχει να αντιμετωπίσει και τον εμπαιγμό της κεντρικής εξουσίας και των τοπικών παραγόντων όσον αφορά τα ζητήματα των υποδομών.

Τα ημιτελή αντιδιαβρωτικά έργα έχουν οδηγήσει από το 2008 κι έπειτα σε πλημμύρες μεγάλης έκτασης σε πλήθος περιοχών του νομού Ηλείας.

Οι εν λόγω περιοχές πλήττονται και από κατολισθήσεις όπως καταγράφεται έντονα τις τελευταίες ημέρες, αφού η μη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών υποδομών απογύμνωσε τις εκτάσεις των καμένων από τεράστιους όγκους χωμάτων, τους οποίους παλαιότερα συγκρατούσαν τα ριζικά συστήματα των δέντρων.

Τα αποστραγγιστικά δίκτυα της Ηλείας είναι ασυντήρητα επί χρόνια. Όταν αποφάσισαν να διαθέσουν μέρος των χρημάτων του περίφημου Ταμείου Μολυβιάτη, τελικά δεν υλοποιήθηκε παρά μόνο το 23% των αντιπλημμυρικών έργων, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη φυσική αναγέννηση των καμένων δασών. Από τα 15 εκατ. € για την Ηλεία, εκταμιεύθηκαν μόνο τα 3,7 εκατ.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό, ενώ έχουν εγκριθεί, έχουν μείνει στα χαρτιά. Από το Νοέμβριο του 2013 με Ερώτηση στη Βουλή έχουμε θέσει το θέμα και ρωτάμε για ποιο λόγο καθυστερεί η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου και ποιος θα έχει την ευθύνη για τις δυνητικές καταστροφές που θα επέλθουν σε υποδομές και καλλιέργειες από τη μη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου.

Τα σωρευτικά ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τη μη εκτέλεση των έργων θα υπερβούν το ύψος των ποσών που απαιτούνται για την εκτέλεση των υποδομών προστασίας.

Σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, η μνημονιακή διαχείριση έκλεισε το ΤΑΠ Πύργου, ένα φορέα αναγκαίο για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων από το μεγάλο σεισμό κατοίκων. Πρόσφατα, εξαναγκάστηκε να στείλει το ειδικευμένο προσωπικό του (με δικά τους έξοδα) στην πληγείσα από σεισμούς Κεφαλονιά.

Επιπλέον η μνημονιακή διαχείριση προωθεί την απαξίωση και το κλείσιμο του ΙΓΜΕ, του οποίου ο συμβουλευτικός και ελεγκτικός ρόλος είναι αναντικατάστατος και απαραίτητος για την επιστημονικά ολοκληρωμένη καταγραφή και επίλυση φαινομένων όπως οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις.

Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των απαιτούμενων κρατικών υπηρεσιών για την καταγραφή και όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μέχρι σήμερα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 07/03/2014, έχει υπογραφεί Απόφαση για το Δ.Δ. Καυκανιάς από τον Υπουργό Μεταφορών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία αφορά τον χαρακτηρισμό για την οριοθέτηση για κατολισθήσεις και εκκρεμούν οι υπογραφές από τους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς.

Απαιτούμε τον χαρακτηρισμό ως πλημμυροπαθών όλων των περιοχών που έχουν πληγεί και την άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές.

Διεκδικούμε την απορρόφηση όλων των πόρων από το Ταμείο Μολυβιάτη τα οποία λιμνάζουν στην ΤτΕ και την πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση στην Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 για έργα υποδομών στο Νομό Ηλείας.

Περισσότερα Νέα