Έλληνες επιστήμονες κατοχυρώνουν ελαιόλαδο και μεσογειακή δίαιτα κατά του COVID-19.
24 Ιουλίου - 19:14 Τοπικά
Υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποιούν ένα τεράστιο έργο, με ελάχιστη στήριξη από την ελληνική πολιτεία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Είναι ποτέ δυνατόν να αντιμετωπίσεις μια ασθένεια, ειδικά μάλιστα όπως η COVID-19 (κορωνοϊό), που από τη μια μέρα στην άλλη εισέβαλλε τόσο απειλητικά στις ζωές μας, όταν δε γνωρίζεις τα στοιχειώδη για τους τρόπους που δρα;
Η ελληνική ερευνητική ομάδα που αποτελείται από τον Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Α. Δημόπουλο, από την Καθηγήτρια Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σμαραγδή Αντωνοπούλου και την Κλινική Διαιτολόγο Dr. Παρασκευή Ντετοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Κλινικής Διατροφής του ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη έκαναν ένα σημαντικό βήμα προτείνοντας το μηχανισμό εισόδου του ιού στα κύτταρα με την εμπλοκή του PAF (βλ. παρακάτω).
Ήδη, λοιπόν, από το 2020, στο τεύχος 94 του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο, καταχωρήθηκε σχετικό άρθρο με τίτλο «Για μια υγιεινή διατροφή την εποχή της COVID-19», το οποίο έκανε τη σχετική επιστημονική αναφορά.
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται δημοσιεύσεις της ελληνικής ερευνητικής ομάδας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά [1,2,3] οι οποίες προτείνουν ένα νέο μηχανισμό δράσης για τον κορωνοϊό, στον οποίο εμπλέκεται για πρώτη φορά ο ισχυρότερος φλεγμονώδης λιποειδικός Παράγοντας Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (Platelet-Activating Factor, PAF). Δηλαδή, στο άρθρο αυτό του Ελιά & Ελαιόλαδο αναφέρεται ότι ο κορωνοϊός προκαλεί παραγωγή PAF, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στις επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά την νόσο COVID-19. Επιπλέον, στο άρθρο αυτό διατυπώνεται και η θεωρητική άποψη ότι οι αναστολείς του PAF θα πρέπει να έχουν ευεργετικές δράσεις και έναντι της νόσου COVID-19.
Επισημαίνεται ότι το 2019 σε προηγούμενο άρθρο τού περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο (τεύχος 88) με τίτλο «Με ποιο τρόπο το Λάδι και η Μεσογειακή διατροφή προστατεύουν από την αθηροκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα» αναφέρεται η απόδειξη με πειραματικά δεδομένα της ελληνικής ερευνητικής ομάδας ότι στο ελαιόλαδο και στην Μεσογειακή δίαιτα περιέχονται αναστολείς του PAF οι οποίοι ασκούν αυτή την ευεργετική δράση.
Η αποδοχή της παραπάνω θεωρίας από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα φάνηκε από το γεγονός ότι το άρθρο της ελληνικής ομάδας με την προτεινόμενη θεωρία για συμμετοχή του PAF στο μηχανισμό δράσης της COVID-19 έγινε Top Cited Article 2020-2021 στο περιοδικό BioFactors που την δημοσίευσε, δηλαδή συμπεριελήφθη στην ομάδα των άρθρων του περιοδικού που είχαν τις περισσότερες αναφορές σε επιστημονικές εργασίες άλλων ερευνητών. Μάλιστα το εν λόγω περιοδικό εκτιμώντας το ρόλο του PAF, προγραμμάτισε την έκδοση εντός του 2022 ενός «special issue» (ειδικό τεύχος) με θέμα «PAF and Immunity» στο οποίο θα είναι Guest Editors τα μέλη της ομάδας Θ. Θεοχαρίδης, Σ. Αντωνοπούλου και Κ.Α.Δημόπουλος
Στη συνέχεια το 2021 το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο (τεύχος 98) με σχετικό άρθρο με τίτλο «Η Μεσογειακή Δίαιτα και το Ελαιόλαδο μπορεί να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των επιβλαβών δράσεων διαφόρων ασθενειών αλλά και του κορωνοϊού» έκανε αναφορά σε δημοσίευση της ελληνικής ομάδας στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients [4] στην οποία περιγράφεται ο εξειδικευμένος ευεργετικός ρόλος των αναστολέων του PAF φυσικής προέλευσης (που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και άλλα μεσογειακά τρόφιμα) στην νόσο COVID-19. Λυπάμαι, αλλά παρά το ότι το προβάλαμε και με ειδικά σχεδιασμένο εξώφυλλο, το άρθρο δεν συνάντησε το αναγνωστικό ενδιαφέρον που του άρμοζε.
Η άποψη αυτή της ελληνικής ομάδας επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με την ευεργετική δράση της Μεσογειακής δίαιτας (που περιέχει αναστολείς του PAF) για την COVID-19, που έγιναν από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και Αμερικής [5,6]. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν και από δημοσιευμένο άρθρο [7] που τονίζει την πιθανή ευεργετική δράση των γκινγκολιδίων, που είναι οι καλύτεροι ειδικοί αναστολείς του PAF και είναι συστατικά του φυτού Ginkgo biloba, που από αρχαιοτάτων χρόνων οι κινέζοι θεωρούσαν ότι είχαν αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες.
Επιστέγασμα της αποδοχής της παραπάνω θεωρίας για το άρθρο της ελληνικής ομάδας στο Nutrients που αφορά τον ρόλο των αναστολέων του PAF και της Μεσογειακής δίαιτας (που περιέχει αναστολείς του PAF) στην COVID-19, ήταν οι πολλές αναφορές που είχε σε άλλες δημοσιεύσεις και η ανάγνωσή του από 6.000 επιστήμονες, με αποτέλεσμα την επιλογή του -που έγινε πρόσφατα – από το περιοδικό σαν Editor’s Choice Article in Nutrients. Τα άρθρα του Editor’s Choice Articles βασίζονται σε συστάσεις των επιστημονικών συντακτών των επιστημονικών περιοδικών του Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) από όλο τον κόσμο. Οι συντάκτες επιλέγουν έναν μικρό αριθμό άρθρων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό για τα οποία πιστεύουν ότι θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους επιστήμονες ή σημαντικά σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης. Στόχος είναι να παρέχουμε σε μια δεδομένη στιγμή τις πιο συναρπαστικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί στους διάφορους ερευνητικούς τομείς του περιοδικού. Τα άρθρα του Editor’s Choice προωθούνται στο Twitter.
Πρόσφατα το μέλος της ομάδας ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρης Θεοχαρίδης σε συνεργασία με καθηγητές άλλων Αμερικανικών Πανεπιστημίων κατάφερε να θεραπεύσει ασθενή με βαρύτατη COVID-19 με τη χρήση αντι-ιικών και συγχορήγηση αναστολέων του PAF [8] όπως έχει προταθεί στις δημοσιεύσεις της ελληνικής ομάδας, δηλαδή για κοκτέιλ φαρμάκων με αντι-ιικά και αναστολείς του PAF.
Το επόμενο βήμα, είναι η πειραματική επιβεβαίωση ή μη, όλων αυτών, εφαρμόζοντας την παγκοσμίως πρωτότυπη τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην Ελλάδα η εν λόγω ελληνική ομάδα για τον PAF, κάνοντας μετρήσεις in vitro, ex vivo και σε κυτταροκαλλιέργειες, για τις δράσεις της Spike protein, σε συνεργασία με το Tufts-Boston University