ΕΛΜΕ Ηλείας: Ένα χρόνο στη διαθεσιμότητα, ένα χρόνο στον Καιάδα

24 Ιουλίου - 17:33 Τοπικά

Ανακοίνωση με θέμα «ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας για το θέμα των 2500 εκπαιδευτικών που τέθηκαν πριν ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Στις 9 Ιουλίου  2013, στις 18.00μ.μ, η κυβέρνηση μέσω διαδικτύου, αποφάσισε να καρατομήσει 50 ειδικότητες εκπαιδευτικών και να καταργήσει τους τομείς υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής-κομμωτικής στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ .    

Τον ίδιο μήνα, σε συμφωνία με την τρόικα, ψήφισε το νόμο 4172, με το 82ο άρθρο του οποίου 2500 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα- απόλυση, 20 χιλιάδες μαθητές χάνουν τις ειδικότητες στις οποίες σπούδαζαν και εκατοντάδες δημόσια εργαστήρια αχρηστεύθηκαν.

Με το μέτρο αυτό, οι πιο σημαντικές ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης παραδόθηκαν βορά στους ιδιώτες (ΙΕΚ και ΣΕΚ) . Την προηγούμενη μέρα ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, ένας ακόμα «μεταρυθμιστής» φρόντισε να παρευρεθεί σε εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ τάζοντας προφανώς νέα «πελατεία», τους μαθητές μας. Όλο το εγχείρημα «αναβάθμισης» της δημόσιας  εκπαίδευσης στηρίχθηκε στο περιβόητο ρητό «αξιολογήθηκαν οι δομές» . Την αξιολόγηση αυτή δεν την είδε κανείς ποτέ. Ούτε και ποιος την εισηγήθηκε  μάθαμε ποτέ γιατί απλά δεν υπήρξε ποτέ.

2.500 εκπαιδευτικοί βίωσαν και βιώνουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Πάνω από 500 συνάδελφοί μας, πολλοί και με πρόσθετα προσόντα, μετατράπηκαν σε διοικητικούς. Από παιδαγωγοί σε διοικητικούς υπαλλήλους στο όνομα του εξορθολογισμού. Αρκετοί εξωθήθηκαν με βίαιο τρόπο πρόωρα στη σύνταξη, ενώ είχαν σημαντικό έργο  να προσφέρουν στο δημόσιο σχολείο.

1.800 εκπαιδευτικοί βρίσκονται ακόμα σε διαθεσιμότητα εδώ και 12 μήνες, μια απάνθρωπη ομηρία. Αρκετοί από αυτούς απειλούνται ακόμα και με απόλυση. Για 85 εκπαιδευτικούς έχει σταματήσει αυθαίρετα η μισθοδοσία από 22/3/14 χωρίς να έχει υπογραφεί απόλυση. Σχεδόν τέσσερις μήνες χωρίς μισθό! Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

  Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα να προκύψουν απολύσεις και από τη διαθεσιμότητα για να προστεθούν στις 15.000 απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο. Αυτό είναι καταστροφικό για τους ανθρώπους και για το σχολείο.

Το βίωσαν οι μαθητές των κατηργημένων ειδικοτήτων τη χρονιά που πέρασε με κενά πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ως το Φεβρουάριο , το βίωσαν οι μαθητές μας με τα χιλιάδες κενά όλη τη χρονιά , το βιώνει συνολικά η εκπαίδευση αφού την τελευταία τριετία οι καθηγητές μειώθηκαν κατά 30.000 με όλες τις αρνητικές συνέπειες , αύξηση ωραρίου, αύξηση μαθητών στα τμήματα , καταργήσεις – συγχωνεύσεις  σχολείων, καταργήσεις υποστηρικτικών δομών. Θυσία το μέλλον της χώρας στο βωμό των νεοφιλελεύθερων επιταγών του ΟΟΣΑ που εφαρμόζονται με την οδηγία 2011 . 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ, αυτό που η κυβέρνηση βάφτισε εξορθολογισμό του δημοσίου και το εφάρμοσε στην εκπαίδευση με τους νόμους 4172/13 και 4186/13, ακρωτηριάζοντας το πιο περιζήτητο και πολυπληθές κομμάτι της τεχνικής εκπαίδευσης για να το παραχωρήσει στους ιδιώτες.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ, τον υποκριτικό ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η κινητικότητα στο δημόσιο σχετίζεται με την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την παραγωγικότητα, ενώ βασικός της σκοπός είναι οι απολύσεις και η ψυχική, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των εργαζομένων.

Τρανταχτό παράδειγμα της παραπάνω τακτικής, αποτελεί ο βίαιος και εκβιαστικός εξοστρακισμός των εκπαιδευτικών είτε σε διοικητικές θέσεις στο ΥΠΑΙΘ είτε σε άλλους φορείς (ΟΤΑ, Υγείας, Εργασίας), χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον ώστε να αξιοποιηθούν οι παιδαγωγικές γνώσεις και η εμπειρία τους σε εκπαιδευτικές θέσεις του ΥΠΑΙΘ που υπάρχουν πολλές ανάγκες.

Οι ανακοινωθείσες μετατάξεις των εκπαιδευτικών σε νέες θέσεις, μεθοδεύονται έτσι ώστε να υπάρξουν απολύσεις ή σε πολλές περιπτώσεις να εξαναγκάσουν τους εκπαιδευτικούς να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας ή/και πόλη διαμονής, προκειμένου να διαφυλάξουν την εργασία τους, ενώ όσοι κωλύονται, να εξωθούνται σε παραίτηση.

Από την μέχρι τώρα διαδικασία των προκηρύξεων 6, 8 και 10 προκύπτουν τα εξής:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

6

233 (για δεύτερα πτυχία)

58

8

1075 (925 ΙΕΚ + 150 ΟΤΑ)

09

10

401 (111 β’ πτυχία+70 ΙΕΚ+200 Υγείας+20 Εργασίας)

35

ΣΥΝΟΛΟ

1709

102

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, προκύπτουν άμεσα 102 απολύσεις που θα προστεθούν στις 85 απολύσεις συναδέλφων μας, που ήδη έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους. Εκτός όμως από αυτές τις επικείμενες 187 (102+85) απολύσεις, οι απολύσεις συνολικά μπορεί να ξεπεράσουν τις 400, επειδή πολλοί συνάδελφοι είναι σε περισσότερους από έναν πίνακες, ενώ σε κάποιες ειδικότητες έχουν προκηρυχθεί περισσότερες θέσεις από τους υπάρχοντες σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, την άμεση επαναλειτουργία των Τομέων (Υγείας Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής Κομμωτικής) και όλων των ειδικοτήτων, στο νέο ΕΠΑΛ, με την ταυτόχρονη επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά, ότι δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις.

Καταγγέλλουμε τη διακοπή της μισθοδοσίας των 85 συναδέλφων μας και ζητούμε από την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να προκηρύξει όσες θέσεις απαιτούνται, στις εκπαιδευτικές δομές του ΥΠΑΙΘ, έτσι ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.»

Περισσότερα Νέα