Εν μέσω Κορωνοϊού η εορτή της Μεταμορφώσεως, στην Λουτρόπολη της Σπιάντζας Πύργου.

24 Ιουλίου - 16:28 Τοπικά

Την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, η οποία είναι μια από τις σημαντικές εορτές, τόσο στην Θεολογία της Αγίας Εκκλησίας μας, όσο και στην ζωή των Ορθόδοξων Χριστιανών, εόρτασε ο παραλιακός οικισμός της Σπιάντζας στον Πύργο Ηλείας. Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις τελέσθηκαν στο φερώνυμο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με την λαμπρότητα καθώς επίσης την αρμόζουσα Εκκλησιαστική ευταξία, αλλά και τα μέτρα προστασίας σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές διατάξεις για την μη εξάπλωση του Κορωνοϊού.

Με την Θεία Μεταμόρφωσή του ο Χριστός, στο όρος Θαβώρ το οποίο σημαίνει «έλευση Φωτός» έδειξε εις τους μαθητές του, την αίγλη και λαμπρότητα της Θεότητός Του, προκειμένου να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν την δοκιμασία της Σταυρώσεως και όλα τα τραγικά που συνέβησαν εις τον διδάσκαλό τους, μετά από 40 ημέρες. Aυτό που βίωσαν οι τρεις μαθητές στο όρος της Μεταμορφώσεως είναι απερίγραπτο: Είδαν με τα μάτια τους τον Ιησού Χριστό να λάμπει ως ο Ήλιος. Άκουσαν την φωνή του Ουρανίου Πατρός να επιβεβαιώνει την Υιότητα. Εισήλθαν στην νεφέλη, την αισθητή παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Η παρουσία της Αγίας Τριάδος! Βρέθηκαν δε σε εγγύτητα με τους Προφήτες, τον Μωϋσή και τον Ηλία. Δηλαδή; Βίωσαν για λίγο τον Παράδεισο, την αιώνια μακαριότητα. Έγιναν «συμπολίται των αγίων και οικείοι του Θεού!». Εμφανίστηκαν δε, ο Προφήτης Μωϋσής σαν εκπρόσωπος του νόμου της Παλαιάς Διαθήκης και των νεκρών και ο Προφήτης Ηλίας σαν εκπρόσωπος των Προφητών και των ζωντανών (όπως είναι γνωστό ο Προφήτης Ηλίας αναλήφθηκε ζωντανός στους ουρανούς με πύρινο άρμα) συνομιλώντας μαζί Του, για τις προφητείες που αναφέρονταν στο σωτήριο Πάθος Του. Αυτό έγινε για να δείξει στους μαθητές πως είναι ο Κύριος του νόμου και των Προφητών, ζώντων και νεκρών.

Την παραμονή της εορτής το εσπέρας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ πλαισιούμενος από τους Αιδεσιμ. π. Θεόδωρο Χαμάλη π. Νικόλαο Λάζαρη π. Νικόλαο Κατσηδήμα και π. Παναγιώτη Κλουκίνα. Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τέλεση του Όρθρου και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ενώ το απόγευμα τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ενώ δεν έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνος της Μεταμορφώσεως, στον παραλιακό οικισμό λόγω της υφιστάμενης πανδημίας του Κορωνοϊού.

Κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων πλήθος κατοίκων του Πύργου, καθώς επίσης και παραθεριστές γειτονικών Λουτροπόλεων προσήλθαν με την δέουσα ευλάβεια και ιεροπρέπεια, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις και να συνεορτάσουν την Δεσποτική αυτή εορτή, που είναι ένα από τα τελευταία λαμπρά γεγονότα της επίγειας ζωής του Χριστού, το οποίο κηρύττει περίτρανα την Θεότητά Του, καθώς επίσης και ότι ο Χριστός δεν είναι μόνον Θεός αλλά και άνθρωπος δηλαδή «Θεάνθρωπος!!».

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Περισσότερα Νέα