Ενισχύεται το Νοσοκομείο Αμαλιάδας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Ο συντονισμός των δομών υγείας του Δήμου Ήλιδας, ώστε με την συνεργασία των τοπικών φορέων να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η παρουσία αυξημένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ήταν το θέμα της σύσκεψης που το μεσημέρι της Κυριακής είχαν στο Λαζαράκειο Δημορικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος , ο Προέδρος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ Κώστας Τσαούσης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε κοινή η πεποίθηση ότι η λήψη των απλών μέτρων αυτοπροστασίας που συνιστώνται για όλες τις ιώσεις, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ο οποίος εμφανίζεται να πλήττει πιο σοβαρά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Ανακοινώθηκε, επίσης, πως μετά τη συνάντηση που έγινε με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη, άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα ενισχυθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Βασίλης Γιαννόπουλος : «Είναι θεμελιώδες να έχουμε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα»
Παίρνοντας το λόγο ο κ Γιαννόπουλος είπε : “Σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης που είχαμε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποδεχθήκαμε σήμερα εδώ στο δημαρχείο Ήλιδας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ τον κ. Αρκουμανέα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα πάνω στο ζήτημα που μας ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της εξάπλωσης του κορονοϊού. Είχαμε συνεργασία με τον δήμαρχο τον κ. Λυμπέρη καθώς και με τους αντιδημάρχους προκειμένου να έχουμε καλύτερο συντονισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών τις επόμενες ημέρες. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, καλούμαστε αυτή την στιγμή να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση η οποία είναι πρωτόγνωρη. Πρώτη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια δεδομένα σε επίπεδα εξάπλωσης ενός ιού. Θεωρώ ότι το θεμελιώδες ζήτημα είναι να διατηρήσουμε άπαντες την ψυχραιμία μας, την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα μας. Θεωρώ επίσης ότι ο καθένας από μας ξεχωριστά και από την δικιά του θέση, είτε την θεσμική είτε όχι, θα πρέπει να επιδείξει υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης της ατομικής του ευθύνης όσον αφορά στην λήψη των ατομικών μέτρων υγιεινής. Σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης γενικότερα, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ήδη έχει αναληφθεί από μας πρωτοβουλία Επικοινωνιακής Καμπάνιας προκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν πάνω στο ζήτημα αυτό, το ίδιο και ο Δήμος Ήλιδας και οι λοιποί Δήμοι της περιφερειακής ενότητας Ηλείας είμαστε εδώ προκειμένου να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε όποια πρωτοβουλία χρειαστεί εντός των επόμενων ημερών”.

Γιάννης Λυμπέρης : «Η ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με ιατρικό προσωπικό είναι απαραίτητη»
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύσκεψη ο κ. Λυμπέρης δήλωσε: «Ο Δήμος Ήλιδας, από τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, προχώρησε στη ματαίωση όλων των εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους. Βρεθήκαμε ωστόσο στην ατυχή συγκυρία να έχουμε στην περιοχή μας μια πυκνότητα διαγνωσμένων περιστατικών, που προέρχονται κυρίως από τους εκδρομείς. Όπως γνωρίζετε, ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που ήρθε με ελικόπτερο από την Αθήνα διενέργησε τις δειγματοληψίες και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ως Δήμος, καλέσαμε άμεσα, ήδη από την Τετάρτη 4 Μαρτίου, το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και προχωρήσαμε με δική μας πρωτοβουλία σε απολύμανση των χώρων όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών που λειτουργούν στο Δήμο. Είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και βρίσκεται σήμερα εδώ».
«Από τώρα και στο εξής, βασικός στόχος όλων των ενεργειών», επεσήμανε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ήλιδας «είναι το πώς θα επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού, που σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη θα δημιουργούσε ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες στο Σύστημα.
Όλοι γνωρίζουμε πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Νομού βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ως προς την τήρηση των εφημεριών. Η ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με ιατρικό προσωπικό είναι απαραίτητη. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνω ότι είναι σημαντικό να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο όσοι παρουσιάζουν τα συμπτώματα που έχουν περιγραφεί, και όχι με το παραμικρό. Θα έχουμε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ώστε όλες οι δομές Υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά» κατέληξε ο κ Λυμπέρης.

Παναγιώτης Αρκουμανέας : «Βασικό όλων είναι να υπάρχει σωστή συνεργασία»
“Το βασικό είναι αυτό που είπε ο δήμαρχος, ότι πρέπει να έχουμε καλή συνεργασία την οποία έχουμε και θα την εντείνουμε τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το υπουργείο Υγείας και από τον ίδιο τον υπουργό για την Αμαλιάδα και τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από τον καινούργιο ιό. αυτό . Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο ακόμα με τον δήμαρχο που είναι πολύ σημαντικό ότι είναι και γιατρός, με την περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη, με την πολιτική προστασία αλλά κυρίως με τους πολίτες. Πρέπει να ακούνε τις οδηγίες και του Εθνικού Οργανισμού Υγείας και του υπουργείου Υγείας αλλά και των τοπικών αρχών. Είναι πολύ σημαντικό για την δημόσια υγεία και για την προάσπισή τους, πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων. Όταν δίνονται οδηγίες για κάποιον να μείνει σπίτι ή να μείνει σε απομόνωση, καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές μπορεί αυτό να επηρεάσει την οικονομική και την κοινωνική συνοχή της περιοχής αλλά είναι για το ευρύτερο καλό. Άρα τους προτρέπουμε όλους να ακούνε τις οδηγίες. Θα είμαστε εδώ και τις επόμενες ημέρες σαν Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ήδη είχαμε μια συνάντηση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που υπήρχε μία συνεργασία με όλους τους δημάρχους της περιοχής και με τους θεσμικούς φορείς, ανακοινώθηκαν και κάποια για το νοσοκομείο του Ρίου και υπάρχει και εδώ πέρα, ο ίδιος ο κ. Καρβέλης ότι θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις τις επόμενες ημέρες ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, που είναι πολύ σημαντικό και η συνεργασία που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δημιουργήσει μία ηρεμία και μία ψυχραιμία στον κόσμο έτσι ώστε να μην υπάρχει πανικός, μία εγρήγορση για ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, έχουμε βγάλει και οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες να προσέχουν και να επιτηρούν την υγεία τους και να μην υπάρχει βασικά αυτός ο στιγματισμός που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, για όσους από τους συμπολίτες μας έχουν νοσήσει. Συμπαράσταση ο ένας στον άλλον για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση της δημόσιας υγείας”.

Τέλος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Τσαούσης ανέφερε :
“Πρέπει να σας πω ότι είναι επιτυχία του συστήματος και επιτυχία του υπουργείου και του ΕΟΔΥ ότι σήμερα βρίσκεται εδώ. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις κρατικές υπηρεσίες και στους υπεύθυνους της πολιτείας, οι οποίοι ανακοινώνουν μέτρα ή ανακοινώνουν την πρόληψη. Σε ό,τι αφορά τις ομάδες των εργατών γης και τους Ρομά, έχω να σας πληροφορήσω ότι ο ιατρικός σύλλογος έχει αρχίσει ήδη σε συνεργασία με το Δήμο επικοινωνία και εντός της Δευτέρας δηλαδή αύριο και όλη την εβδομάδα θα είμαστε επί ποδός πολέμου, αυτούς τους ανθρώπους να τους ενημερώσουμε, να τους παράσχουμε ότι χρειάζεται για απολύμανση, δηλαδή των χεριών, γάντια, μάσκες, ότι χρειάζεται. Και υπάρχει και εθελοντικό σώμα γιατρών του ιατρικού συλλόγου για να μη συνωστίζονται στα νοσοκομεία, οι οποίοι όχι μόνο δεν θα χρειάζεται να έρθουν στα ιατρεία μας αλλά θα πηγαίνουμε εμείς εκεί που μένουν για να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα στην πηγή τους”.

Περισσότερα Νέα