Επέστρεψε χθες υπό βροχή η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στο Ναό του!

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Σηματοδοτώντας το τέλος των Θρησκευτικών και λατρευτικών εκδηλώσεων, για μία ακόμη χρονιά και σύμφωνα με την πολύχρονη τοπική μας παράδοση, την Κυριακή της Ορθοδοξίας το εσπέρας μεταφέρθηκε με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και την προσήκοντα σεβασμό η Θαυματουργή Εικόνα του Πολιούχου του Πύργου Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους από τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, στο Ιστορικό του Παρεκκλήσιο και εναποτέθηκε πλέον στον θρόνο της.

Πριν την μεταφορά της Ιερής Εικόνας και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τελέσθηκε σε κλίμα κατάνυξης ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου πλαισιουμένου από χορεία Ιερέων του Πύργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Θεοφιλέστατος παράλληλα ορθοτόμησε και θεράπευσε τον Θείον λόγον θεόπνευστα και εποικοδομητικά, αναφερόμενος στην χαρμόσυνη και λαμπρή εορτή της Αναστήλωσης των Ιερών και Αγίων Εικόνων και τον Θρίαμβο του Ορθόδοξου Δόγματος, που εορτάστηκε για μία ακόμη φορά λαμπρά και πανορθόδοξα, ενώ καθιερώθηκε το 843 μ.Χ. από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή. Οι Άγιοι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός αγώνας μας, θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Οι Ιερές εικόνες στην Ορθοδοξία μας, δεν αποτελούν αντικείμενα λατρείας, αλλά λειτουργούν αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του.

Πρέπει δε να γνωρίζουμε ως  Χριστιανοί, ότι η Ορθοδοξία ήταν είναι και θα είναι η ελπίδα, η παρηγοριά και η απαντοχή του κόσμου, ενώ όταν προσκυνούμε τις εικόνες των Αγίων, δεν υποκλίνομαστε στο ξύλο και στο χρώμα του ξύλου αλλά σε ζώντες Αγίους, οι οποίοι λάμπουν ως ο ήλιος στη Βασιλεία του Θεού. Επίσης ασπαζόμαστε τις πληγές και τα παθήματά τους για χάρη του Βασιλέως Χριστού. Ενώ όταν τις αγγίζουμε με το χέρι μας, τις Εικόνες των Οσίων ασκητών και εγκρατευτών, δεν αγγίζουμε το σανίδι αλλά τους κόπους και τις αρετές τους. Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των Iερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας. Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο Θείον.

Κατά την λιτάνευση και μεταφορά της Ιερής εικόνας, τιμές  απέδωσε η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» ενώ ακολούθησαν υπό βροχή  και κάτω από την σκιά της επιδημίας του κορωνοϊού, ευάριθμοι Χριστιανοί οι οποίοι με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια, ευλάβεια και σεβασμό τιμούν τον προστάτη τους Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη. Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής, ο Ιερατικός Προϊστάμενος π. Βασίλειος Λαγκαδινός ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, τον Ιερό Κλήρο, τις τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές αρχές και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς επίσης τον ευσεβή λαό του Πύργου, για την αθρόα συμμετοχή, συμπροσευχή αλλά και την οιανδήποτε σύμβολή τους, κατά τις φετινές λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.

Περισσότερα Νέα