Επίσκεψη Β. Γιαννόπουλου στο αντιπλημμυρικό έργο της ΝΕΔΑΣ. Συνολική παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας

10 Νοεμβρίου - 10:41 Τοπικά

   Στην αποτελεσματική προστασία των παρόχθιων οικισμών και ιδιοκτησιών, αποσκοπούν οι εκτελούμενες εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Νέδα, τις οποίες παρακολούθησε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκεπτόμενος σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, την περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου, στα όρια Ηλείας – Μεσσηνίας.

   Στην αυτοψία και ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, συμμετείχαν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων ΠΔΕ Χρήστος Καραγιάννης και ο Προϊστάμενος Τμ. Δομών Περιβάλλοντος ΔΤΕ/ΠΔΕ Θοδωρής Θανασούλιας, με τους οποίους ο κ.Γιαννόπουλος συζήτησε εκτενώς για τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα και για όσες θα ακολουθήσουν. «Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται κατά προτεραιότητα σε επτά επικίνδυνα σημεία/τμήματα του ποταμού, συνολικού μήκους 2,5 χλμ. περίπου, με τις οποίες ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε συνολικά – και όχι τμηματικά – τα προβλήματα, με στόχο τον περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων και την καλύτερη θωράκιση των παραποτάμιων εκτάσεων, στις οποίες αναπτύσσονται οικισμοί αλλά και καλλιέργειες», σχολιάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Και συμπληρώνει, «..αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, γι’ αυτό και υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης και σε άλλες θέσεις που μπορεί να προκύψει ανάγκη, στα όρια του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου».

   Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης – αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών έργων της Νέδας, γίνεται απομάκρυνση και καθαρισμός της βλάστησης, των απορριμμάτων (όπου έχουν εντοπιστεί) και των φερτών υλικών, αποκατάσταση των βλαβών στις λιθορριπές οι οποίες προστατεύουν τα αναχώματα και τις παρόχθιες ιδιοκτησίες, αλλά και στα υφιστάμενα  συρματοκιβώτια (σαρζανέτ). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις θέσεις έχει προταθεί και πραγματοποιείται επιμελής διάνοιξη διαύλου εκτόνωσης της ροής, για την επαναφορά της ροής του ποταμού στην πρότερη κατάσταση. Τα επτά σημεία των παρεμβάσεων «καλύπτουν» το  μήκος του ποταμού, από τις εκβολές έως και την έναρξη του φαραγγίου, στο σημείο που η Νέδα «υποδέχεται» τα νερά του ποταμού Λύμαξ. 

   Οι εν λόγω εργασίες, εντάσσονται στο διευρυμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, με έργα και παρεμβάσεις που βρίσκονται  σε εξέλιξη – χωρίς διακοπή τους καλοκαιρινούς μήνες – όχι  μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αλλά συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Περισσότερα Νέα