Επιστολή Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας προς τον Πρωθυπουργό: Στο επίκεντρο το ενδιαφέρον της Microsoft για την Ολυμπία

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Τη δυνατότητα αξιοποίησης του πολιτιστικού και αναπτυξιακού αποθέματος της Αρχαίας Ολυμπίας επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, με την ευκαιρία της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith.

 

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή του κ. Γεωργιόπουλου αναφέρει:

«Κύριε Πρόεδρε

 

Κατά την συνάντησή σας στο Νταβός με τον Πρόεδρο της Microsoft, τον κύριο Brad Smith, είχατε την ευκαιρία να τού προτείνετε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία και να υποβάλλει μια πρόταση για το πώς μπορεί να αναδειχθεί η συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Το επιδειχθέν δε ενδιαφέρον  του προέδρου της αμερικανικής εταιρίας για την πρότασή σας και η δήλωσή του ότι η Microsoft επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα, μόνο αισιοδοξία και προσδοκίες δημιούργησε στην κοινωνία του Δήμου μας.

Κύριε Πρόεδρε

 

Γνωρίζετε πολύ καλά την παγκόσμια σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας, ως διαχρονικού συμβόλου των οικουμενικών αξιών, της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας, της συναδέλφωσης και αλληλεγγύης των λαών και της υψηλής αξίας του Αγώνα στην ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς, όμως, η Αρχαία Ολυμπία ελάχιστα μετέχει στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα καθώς και στον πολιτισμό που πρέπει να παράγει και να προωθεί η χώρα μας. Επιπλέον, δεν διαθέτει καμία πολιτιστική και αθλητική δομή που να αναδεικνύει τον αξιακό χαρακτήρα και το παγκόσμιο κύρος της, με σύγχρονους όρους καινοτομίας, τεχνολογικής προόδου και ψηφιακής υπεροχής.

Με την πρότασή σας στον πρόεδρο της Microsoft στο Νταβός, αναδείξατε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα αλλά και ως κοινωνία. Η έγκαιρη και επιτυχής μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, θα κρίνει πολλά για την μελλοντική πορεία της χώρας μας σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η χρόνια υστέρηση της Αρχαίας Ολυμπίας σε δομές και σημαντικά γεγονότα, μπορεί και πρέπει να αρθεί μέσα από ένα ψηφιακό άλμα, με ορίζοντα και συγκεκριμένες στοχεύσεις. Η επιλογή τεχνολογικών εφαρμογών με επίκεντρο την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας είναι το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα για το πώς η σύγχρονη εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συναντηθεί με παγκόσμιες αξίες και σύμβολα του πολιτισμού, αποκτώντας έτσι και το αναγκαίο ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που πρέπει να ακολουθεί και να συνοδεύει κάθε τεχνολογική πρόοδο.

Κύριε Πρόεδρε

Στις 12 Μαρτίου 2020 πραγματοποιείται στην Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΧΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ενόψει της επικείμενης νέας συνάντησής σας με τον κο Brad Smith, σας γνωρίζουμε ότι θέλουμε δι’ υμών να προσκαλέσουμε τον κύριο Πρόεδρο ή στελέχη της Microsoft να παραβρεθούν στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Ολυμπία. Προς επίτευξιν τούτου, κρίνουμε ως ιδιαιτέρως πολύτιμη και την δική σας αρωγή και υποστήριξη.

Σε κάθε περίπτωση θα επιθυμούσαμε μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης του πολιτιστικού και αναπτυξιακού αποθέματος της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία αποτελεί μέγιστο εθνικό κεφάλαιο».

Γεώργιος Γεωργιόπουλος

Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Περισσότερα Νέα