Επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ηλείας σε Τσιάρα για τις συνέπειες της ανομβρίας στην ελαιοκαλλιέργεια.

30 Οκτωβρίου - 19:17 Τοπικά

Αγαπητέ κε υπουργέ,

Ο νομός Ηλείας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγικούς  νομούς της χώρας με το παραγόμενο ελαιόλαδο να βρίσκεται στην πλειοψηφία του στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η παραγωγή του ελαιολάδου διαδραματίζει καίρια παράμετρο στην οικονομική ζωή του τόπου μας( αλλά βεβαίως και σε ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής επικράτειας).

Τον Αύγουστο του 2021 η περιοχή μας είχε πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά  καταστράφηκε  μεγάλο ποσοστό  παραγωγικών ελαιοδέντρων(περίπου 500.000).Την ελαιοκομική περίοδο 2023-24 η παραγωγή, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ήταν αρκετά μειωμένη.

Την φετινή ελαιοκομική περίοδο 2024-2025, οι προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων με την ελαιοκαλλιέργεια ήταν αρκετά αισιόδοξες. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου (τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση), σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων το τελευταίο εξάμηνο, είχαν ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει το  νομό μας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε ξερικά χωράφια, λόγω του θερμικού στρες και της υδατικής καταπόνησης. Χαρακτηριστικοί είναι οι δύο πίνακες που παρατίθενται στο τέλος της επιστολής και αναφέρονται στις μέσες θερμοκρασίες και το ύψος βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στον Πύργο.

Το στρες θερμοκρασίας και νερού, είναι από τους κυριότερους περιοριστικούς παράγοντες της παραγωγής και της απόδοσης του δέντρου της ελιάς, καθώς επηρεάζει άμεσα την παραγωγή των ελαιοδένδρων , οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιολάδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Καθημερινά στους χώρους της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, γινόμαστε μάρτυρες της αγωνίας και της απόγνωσης των παραγωγών η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας με τις οικονομικές (απώλεια εισοδήματος), κοινωνικές (περαιτέρω εγκατάλειψη της υπαίθρου) και περιβαλλοντικές (πυρκαγιές λόγω εγκαταλελειμμένων αγροκτημάτων ) συνέπειες να είναι οδυνηρές.

Θεωρούμε ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο στόχους:

  • Στην διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων οικονομικής βοήθειας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων (πάντα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δίκαιου) για την όσο το δυνατόν κάλυψη μέρους του  ποσοστού της απώλειας εισοδήματος.
  • Στην άμεση κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης παρεμβάσεων (τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο) αυτών για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που δυστυχώς φαίνεται ότι θα γίνονται κάθε έτος όλο και πιο έντονες.

Εμείς ως επιστήμονες-γεωπόνοι πεδίου δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση

Ευελπιστώντας για τη άμεση ανταπόκρισή σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

-Ο-                                                                                                                         -Η-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                              ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                                                              ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Περισσότερα Νέα