Επίτιμοι Δημότες Πύργου οι Π. Κουρουμπλής και Γ. Τσιρώνης (φωτο)

24 Ιουλίου - 17:02 Τοπικά

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η ειδική εκδήλωση για την ανακήρυξη των κ.κ Κουρουμπλή και Τσιρώνη σε επίτιμους δημότες Πύργου για την συμβολή τους στην επίλυση του προβλήματος  της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκαν μέσα από video οι εικόνες ντροπής που έζησε η Πόλη όταν τα σκουπίδια ήταν επι μήνες συσσωρευμένα στους δρόμους και τις πλατείας θέτοντας τη ζωή των πολιτών σε κίνδυνο.

Τις ομιλίες ξεκίνησε ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Δημήτριος Μεσσαλάς ο οποίος ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου σύμφωνα με την οποία οι κκ. Κουρουμπλής και Τσιρώνης ανακηρύχτηκαν επίτιμοι δημότες Πύργου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ο οποίος ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για τη συμβολή τους στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων.

Στην ειλικρίνεια και τη συνέπεια που “χτίστηκε” μεταξύ του Δήμου Πύργουο και των δύο Υπουργών αναφέρθηκε ο Γαβρίλης Λιατσής στην ομιλία του, λέγοντας:  «Η αδυναμία  διαχείρισης των απορριμμάτων,οι λαθεμένες επιλογές και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους διαχειριστές αυτού του προβλήματος, είχαν προκαλέσει την κοινωνική αυτή τραγωδία.Από την πρώτη μέρα της θητείας μου βρήκα τα σκουπίδια παντού,
έξω από τα σχολεία, το νοσοκομείο, το λιμάνι μας, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας.

Δεν μπορώ να περιγράψω πως αισθανόμουν όταν κοίταζα τα μικρά παιδιά στα μάτια,
όταν άκουγα τα παράπονα των ηλικιωμένωνκαι την οργή των νεοτέρων.Πίστεψα σε σας κύριοι Υπουργοί  και είχα την μεγάλη τιμή να με εμπιστευτείτε.Η ειλικρίνεια και η συνέπεια σφράγισαν τη σχέση μας και με οδήγησαν στις πιο τολμηρές επιλογές της ζωής μου».

Τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή παρουσίασε ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκη ενώ τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη παρουσίασε ο  επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής

Ο  Γαβρίλης Λιατσής και ο  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος έκαναν την  υπέρβαση

Στην ευθύνη και υποχρέωση των Δημάρχων Πύργου και Αμαλιάδας για την κατασκευή του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Π. Κουρουμπλής ο οποίος τόνισε:   « Στο πρόβλημα αυτό που συναντήσαμε ήταν αναγκαία η συνεννόηση και η συνεργασία. Δεν ήταν τωρινό το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Ήταν μία σκληρή πραγματικότητα. Όταν σκεφτόμουν ότι μπορεί ακόμα και ένα παιδί ένα μικρό παιδί το οποίο δεν ευθύνεται για τις πράξεις μας να είχε υποστεί τις συνέπειες αυτής της αδυναμίας να συνεννοηθούν οι άρχοντες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ειλικρινά θέλω να καταθέσω ότι με καταλάμβανε δέος.… Οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο δήμαρχος Πύργου ΓαβρίληςΛιατσής και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατάλαβαν ποια είναι η ευθύνη και η υποχρέωσης τους, να κάνουν δηλαδή την υπέρβαση και να συμφωνήσουν να αφήσουν το δρόμο ανοιχτό για να ξεκινήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά».


Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε ο Γιάννης Τσιρώνης λέγοντας:  «Για πολλά χρόνια η πόλη του Πύργου αντιμετώπιζε ένα φρικτό θέαμα, δυσοσμία, και άμεσο κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες. Όλη αυτή η κατάσταση αδικούσε την πόλη. Αδικούσε τους πολίτες του Πύργου, μας αδικούσε όλους ως πολίτες. Η κατάσταση ήταν γνωστή και απλά κάποιοι δεν ήθελαν να την παραδεχτούν. Περισσότερο από το 80% των αστικών αποβλήτων εξακολουθούν και σήμερα να θάβονται, είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής, είτε σε παράνομες χωματερές. Θάβουμε υλικά που η αξία τους είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και πληρώνουμε άλλα 200-500 εκατομμύρια για την ταφή τους. Δεν είναι όμως μόνο το κόστος. Μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα δισεκατομμύρια θα άξιζαν το Ποτόκι ή τα Κονιδαίικα εάν ήταν όμορφες και αναβαθμισμένες περιοχές αντί να είναι σκουπιδότοποι;  Σε μία χώρα που η γή αξίζει χρυσάφι, πόσες χιλιάδες στρέμματα έχουμε χαραμίσει; Πόσοι άνθρωποι έχουν δει της περιουσίες του να καταστρέφονται επειδή στην γειτονιά τους έγινε ένας ΧΥΤΑ; Η κοινωνία του Πύργου πλήρωσε με μεγάλη ένταση ένα πρόβλημα που περισσότερο ή λιγότερο ταλανίζει και την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι κάτοικοι του Πύργου τίμησαν τον τίτλο του Πολίτη και διεκδίκησαν λύση βιώσιμη. Η μεγαλύτερη τιμή αξίζει στην ίδια την κοινωνία του Πύργου, που αντιστάθηκε στην εύκολη νεοελληνική μη-λύση, να πετάξει το μπαλάκι στην πόρτα του γείτονα. Σε εσάς λοιπόν αξίζουν πρώτα και κύρια συγχαρητήρια»

Περισσότερα Νέα