Επιτυχίες για το 3o Γυμνάσιο Αμαλιάδας και το Γυμνάσιο Λεχαινών στον Περιφερειακό διαγωνισμό Ρομποτικής. Προκρίθηκαν για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό!

24 Ιουλίου - 17:08 Τοπικά

27 ομάδες Γυμνασίων, 10 δημοτικών και 3 Λυκείων διαγωνίστηκαν, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Πάτρας. Τρείς από τις ομάδες των δημοτικών σχολείων θα εκπροσωπήσουν την περιφέρεια στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικών WRO Hellas, 14 έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Γυμνασίων ενώ οι ομάδες των Λυκείων προκρίνονται απευθείας στον τελικό της Αθήνας (18/3/2017) λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα του διαγωνισμού.

Έτσι, λοιπόν, το ΕΠΑΛ Παραλίας, το 7ο ΕΠΑΛ Πάτρας και το 12ο ΓΕΛ Πάτρας με τα project της κάθε ομάδας θα παρουσιάσουν στην Αθήνα (18 Μαρτίου – ΟΑΚΑ Αίθ. Κασιμάτης) ένα ρομποτικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας από ανάλογες πηγές. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project είναι σημαντικό καθώς και να είναι ξεκάθαρα τα σημεία καινοτομίας του.

 Στα Γυμνάσια, στην κατηγορία που σημειώθηκε το αδιαχώρητο, τα ρομπότ των 27 ομάδων  ακολούθησαν την «Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου»,  που διέσχισε και κατέκτησε το γνωστό κόσμο της εποχής του. Η διαδρομή έγινε σε ένα χάρτη και τα ρομπότ, εντός διλέπτου, έπρεπε να ακολουθήσουν τη διαδρομή που «χάραξε» ο Μ. Αλέξανδρος ολοκληρώνοντας τις δοκιμασίες που θα συναντήσουν: πολιορκώντας την Περσέπολη και λύνοντας τον Γόρδιο δεσμό! Ακολουθεί  η κατάταξη των 14 ομάδων με το δικαίωμα πρόκρισης εκ των οποίων 2 είναι από την Ηλεία – 3o Γυμνάσιο Αμαλιάδας και Γυμνάσιο Λεχαινών – 3 από την Αιτωλοακαρνανία – 1ο & 2ο Γυμνάσια Μεσολογγίου και Παπαστράτειο Αγρινίου, ενώ τα υπόλοιπα 9 προέρχονται από την Αχαΐα: Γυμνάσιο Κάτω Καστριτσίου, 13ο Γυμνάσιο Πάτρας, 20ο Γυμνάσιο Πάτρας, 11ο Γυμνάσιο Πάτρας, Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Πατρών.

Οι 4 πρώτες ομάδες και ο προπονητής τους, με επίδοση εκπληκτικών χρόνων, ευχαριστούν θερμά τον καθηγητή κ. Τσακαλίδη για την παραχώρηση της αίθουσας και τη φιλοξενία στο χώρο του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η 1η ομάδα της κατηγορίας έλαβε 4 tablets χορηγία της MED FRIGO. Οι υπόλοιπες ομάδες έλαβαν  κάρτες (6 ατόμων) χάρη στην προσφορά του Patras Clue για Δημοτικά Σχολεία σε παιχνίδια δραστηριοτήτων & 11 δωρεάν διαδρομές kart σε 2 ομάδες από την Δούβρης Ηλεκτρικές Συσκευές και συμβολικά δώρα της Dynacomp, που μοίρασαν χαρά στα παιδιά, τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης!

 Στην κατηγορία των δημοτικών, στο διαγωνισμό με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», τα παιδιά χρησιμοποίησαν τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά πακέτα κατασκευάζοντας ένα ρομποτικό μοντέλο με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Scratch. Ανάμεσα σε ευφάνταστες και πολύ καλές δημιουργίες ξεχώρισαν τα σχολεία που θα εκπροσωπήσουν τη Δυτική Ελλάδα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και είναι με σειρά κατάταξης: 49ο Δημοτικό Πάτρας, 17ο Δημοτικό Αγρινίου και 1ο Δημοτικό Σχολείο Αστακού.

Παράλληλα, κατά την ώρα συναρμολόγησης των ρομπότ από τις ομάδες, έγινε ενημερωτική παρουσίαση από τον κ. Ανδρέα Τσιμπούρη ειδικά προς τους προπονητές, στην αίθουσα προβολών του 1ου ΕΠΑΛ, για τα θέματα της Ολυμπιάδας Ρομποτικής, με τις πίστες και τις προκλήσεις όπως απαιτούνται στον εθνικό διαγωνισμό. Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ξεκίνησε επίσημα από τον WRO Hellas http://wrohellas.gr/, αναζητώντας μαθητές 8-18 ετών, οι οποίοι θα διαγωνιστούν για να προκριθούν και να φτάσουν στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Αθήνα. Οι νικητές του τελικού θα αποτελέσουν την ελληνική αποστολή για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διοργανώνεται από την World Robot Olympiad (WRO) και θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα.  Ο αντίστοιχος Περιφερειακός προκριματικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί καθιερωμένα για 5η διαδοχική χρονιά, τον Ιούνιο στο ΠΕΑΚ (Κουκούλι).

Ο 9ος Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (Science Technology, Engineering, Mathematics – STEM),  μέσα από μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Ρομπότ για τη βιώσιμη ανάπτυξη» (Sustainabot).

O Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ), κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο με τις 40 συμμετοχές σε Περιφερειακό επίπεδο!  Τα παιδιά αυτά είναι το λαμπρό μέλλον της κοινωνίας μας και τους αξίζουν συγχαρητήρια όπως και στους γονείς τους που τα συνοδεύουν σε αυτές τις αξιέπαινες προσπάθειες. Συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς – προπονητές τους για το χρόνο και κυρίως την εθελοντική συμμετοχή τους. Τέλος, να συγχαρώ το εθελοντικό αυτό πλέγμα που έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια σε οργανωτικό και επιστημονικό επίπεδο: με τον καθηγητή κ. Χρήστο Παναγιωτακόπουλο του ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών, τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής κ.κ. Μπίρμπα Θεόδωρο και Παπαδάκη Σπυρίδωνα, τον Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Αιτ/νίας κ. Τσοβόλα  Σπύρο και τους 3 Υπευθύνους ΚΕΠΛΗΝΕΤ κ.κ. Σιάχο Γιάννη, Δρούζα Παναγιώτη, Παπαϊωάννου Βάιο, την κ. Καρατράντου Ανθή, εκπ/κό Πληροφορικής, επιφορτισμένη με την επίβλεψη των κριτών και την  διεξαγωγή του διαγωνισμού, υπό  το συντονισμό του συνεργάτη κ. Λούβρη Άρη της ΠΔΕΔΕ.  Εύχομαι από καρδιάς για τη βέλτιστη δυνατή εκπροσώπηση της περιφέρειας μας στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς, στην Αθήνα, στις 18 Μαρτίου».

Περισσότερα Νέα