Έρχεται δύσκολος χειμώνας: Η πτώση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

24 Ιουλίου - 16:26 Τοπικά

Άκρως ανησυχητικά μηνύματα από την πορεία της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα, η οποία, όπως αποδεικνύεται, συνδέεται με τη μεταδοτικότητα, κατά συνέπεια και με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των εξελίξεων της πανδημίας στην Ελλάδα, ανέλυσε τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές χώρες και την εξάπλωση της Covid-19, καταλήγοντας στην Ελλάδα και στο τι περιμένει ο ίδιος και το επιστημονικό επιτελείο που συμβουλεύει την κυβέρνηση, για τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία./ 

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα, έχοντας αυξήσει ωστόσο τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα.

Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Όπως έχουμε πει, αναμέναμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία να είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.

Η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας.

Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο, μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε.

Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια. Βάζουμε τη μάσκα διότι δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε άμα είμαστε μολυσμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία που κόλλησε τον ιό σε άλλους δεν το γνώριζε, γιατί όταν έκανε συμπτώματα ήταν ήδη αργά».

399 κρούσματα την Τρίτη – Τα 213 στην Αττική

Με το 60% των σημερινών κρουσμάτων κορωνοιού της επικράτειας να εντοπίζονται στην Αττική ( 213 επί 359 κρουςμάτων) το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά στις νέες διαγνώσεις του ιού, δικαιολογώντας αλλά και τροφοδοτώντας την ανησυχία και τον προβληματισμό των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας. Όλοι παρακολουθούν με αγωνία τη διαςπορά του ιού, τις νέες λοιμώξεις και την πίεςη που ασκείται στο σύστημα υγείας, και αναμένουν να δουν την επίδραση που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 200-400, τις περισσότερες μέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου» περιέγραψε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των 200-400 κρουσμάτων ημερησίως χαρακτηρίζει τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, καταγράφονται επίσης τουλάχιστον 5 θάνατοι την ημέρα, ενώ ο αριθμός των διαςωληνωμένων έχει ανέλθει στους 83. Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε την επιστημονική εκτίμηση ότι με την μείωση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοιού στη χώρα, όπως συνέβη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την αλλαγή του καιρού και την πτώση της θερμοκρασίας.

Στο κόκκινο η Αττική, αλλά και άλλες 32 περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη

Στα συνήθη επιδημιολογικά…ύψη κυμάνθηκαν και σήμερα τα θετικά κρούσματα, καθώς καταγράφηκαν 399 επιπλέον κρούσματα. Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ. Τα 33 κρούσματα εντοπίςτηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα 7 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

https://www.protothema.gr/

Περισσότερα Νέα