Ερώτηση Ανδρέα Μαρίνου για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

24 Ιουλίου - 18:40 Τοπικά

Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπ. Οικονομικών ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., κ. Ανδρέας Μαρίνος, η οποία αφορούσε στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων. Στην ερώτηση επισήμανε πως οι διαρροές από το Υπ. Οικονομικών σε τίποτα δεν ωφελούν αλλά αντιθέτως φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση το έργο του Πρωθυπουργού για την ανασύνταξη της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων στην ερώτηση αναφέρεται: “Οι μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές επηρεάζοντας το σύνολο της οικονομίας και αναβαθμίζουν την ποιότητα άλλων κλάδων. Ο αγροτικός κόσμος αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Άνθρωποι του μόχθου , που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφει τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς. Ο αγρός, κ. Υπουργέ, το χωράφι είναι εφόδιο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ξέρετε οι αγρότες εκτός των νέων φόρων που τους καλείτε να πληρώσουν επιβαρύνονται και από όλους τους άλλους φόρους και τέλη που έχετε επιβάλει στους φορολογούμενους. Είναι λοιπόν πλέον αδύνατον να ανταποκριθούν. Η φοροδοτική δυνατότητά τους μηδενίστηκε. Πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και αυτό θα γίνει εφόσον κατανοήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά.

Αν τελικά ισχύσει ο συντελεστής για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα υπάρξει μεγάλη ανισότητα στην φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν τα αγροτεμάχια, όσο και σε αυτούς που τα αφήνουν αναξιοποίητα με συνέπεια να μην έχουν το ελάχιστο οικονομικό κέρδος από τις εγκαταλειμμένες γαίες.

Πολλοί αγρότες και δη στο Νομό Ηλείας αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα επιβίωσης. Θα πρέπει κ. Στουρνάρα να σεβαστούμε τις θυσίες τους και επιτέλους να τεθούν κόκκινες γραμμές στους δανειστές μας, διότι καλλιεργείται η αίσθηση στην ελληνική κοινωνία, από επιτήδειους, ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τις τιμωρητικές τους πολιτικές. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να στηρίξουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Πρωθυπουργού, ο οποίος εργάζεται απρόσκοπτα για την ανασύνταξη του κράτους. Καθώς επίσης να μην δημιουργούμε σύγχυση στην ελληνική κοινωνία με την βιομηχανία των διαρροών από το Υπουργείο, που τελικά ευελπιστώ πως δεν θα έχουν καμία σχέση με το τελικό σχέδιο.

Όσον αφορά στο καυτό θέμα για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν αφορολογήτου στα 50 στρ.. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούμε ένα μικροκαλλιεργητή που εκμεταλλεύεται ένα κομμάτι γης μέχρι και 50 στρ. Επίσης στα οικόπεδα εντός οικισμών (εντός των χωριών) δεν θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος. Ξέρετε κ. Υπουργέ, πρώτον οι αγρότες στα οικόπεδα τους αποθηκεύουν μηχανήματα και εργαλεία για τις αγροτικές τους δουλειές και δεύτερον λάβετε υπόψιν σας πως τα ακίνητα στην επαρχία και δη στα χωριά αποτελούν ακίνητα πολύ χαμηλής αντικειμενικής αξίας και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικά ακίνητα στέγασης, δηλαδή πρώτες κατοικίες για τους ανθρώπους της αγροτιάς και του μόχθου. Θα πάτε λοιπόν να φορολογήσετε τέτοια ακίνητα, τα οποία δεν προσφέρουν κανένα εισόδημα, την στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει στο σημείο να καλύπτουν τις άκρως βασικές τους ανάγκες; “

Τέλος ο κ. Μαρίνος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό τί προτίθεται να κάνει ώστε οι αγρότες να μην αδικηθούν κατάφωρα με μία τέτοια ισοπεδωτική, οριζόντια φορολογική πολιτική, αν θα εξαιρέσει τα αγροτεμάχια έως 50 στρ. καθώς και αν θα εξαιρεθούν από το σχέδιο νόμου οι επιφάνειες εντος των χωριών της ελληνικής επικράτειας που δεν προσφέρουν εισόδημα.

Περισσότερα Νέα