Ερώτηση Αυγερινοπούλου για τα προβλήματα πλημμυρών και δυσλειτουργίες στο Φράγμα Αλφειού στο Φλόκα Ν. Ηλείας

24 Ιουλίου - 18:05 Τοπικά

Ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους αρμοδίους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πλημμυρών στις παρόχθιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και οι υπόλοιπες δυσλειτουργίες που εντοπίζονται στο φράγμα του Αλφειού στην περιοχή Φλόκα του Νομού Ηλείας κατά την λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, κατέθεσε στη Βουλή η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας (ΝΔ) Δρ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής τα προβλήματα είναι πολλά καθώς σημειώνονται πολλές τεχνικές βλάβες στο φράγμα.

Η ιχθυόσκαλα στο φράγμα δεν λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με την αναπαραγωγή των αλιευμάτων, με σοβαρό κίνδυνο για την ιχθυοπανίδα, τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Παραμένουν κλειστά τα θυροφράγματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού και οι αγρότες-παραγωγοί να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε τη συγκομιδή, ούτε τη φροντίδα των δέντρων και των καλλιεργειών τους.

Ο υπερχειλιστής κατά μήκος της γέφυρας του ποταμού έχει γεμίσει φερτά υλικά (ολόκληροι κορμοί δέντρων, κλαδιά, σκουπίδια, καλάμια, ακόμη και νεκρά ζώα), και δεν λειτουργεί, αλλά και το αντλιοστάσιο είναι πεπαλαιωμένο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πολλές τεχνικές βλάβες και πρέπει να γίνουν κινήσεις προς την πλήρη αντικατάστασή του. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ζητά να ενημερωθεί σχετικά με το ποια μέτρα θα ληφθούν από τους αρμοδίους ώστε να επισπευστούν οι ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, ώστε να εξασφαλίζεται και η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα του ποταμού, αλλά και να μην δημιουργούνται πλημμύρες στις καλλιέργειες των κατοίκων. Παράλληλα, ρωτά ποια μέριμνα θα ληφθεί έτσι ώστε να λειτουργήσει η ιχθυόσκαλα και να εξαλειφτούν οι κίνδυνοι για το υδατικό οικοσύστημα.

Περισσότερα Νέα