Ερώτηση Αυγερινοπούλου για την παραχώρηση του Ινστιτούτου Κοροίβου του ΕΘΙΑΓΕ στο ΤΕΙ Αμαλιάδας

24 Ιουλίου - 18:51 Τοπικά

Ερώτηση για την καθυστέρηση παραχώρησης του Ινστιτούτου αγροτικής έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ που εδρεύει στον Κόροιβο Ηλείας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΤΕΙ Αμαλιάδας κατέθεσε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Βουλευτής κατέθεσε την Ερώτηση έπειτα από τη διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός για την παραχώρηση του Ινστιτούτου Κοροίβου στο ΤΕΙ Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί μολονότι το νεοσύστατο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ξεκινά τη λειτουργία του.


Η Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα περιβαλλοντικά και αγροτικά ζητήματα επισημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός παραχώρησης του Ινστιτούτου Κοροίβου από το ΕΘΙΑΓΕ στο ΤΕΙ Αμαλιάδας, καθώς η παραχώρηση αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση καλύτερης σύνδεσης της έρευνας και της αγροτικής παραγωγής, σε έναν νομό όπως η Ηλεία που είναι αγροτικός.

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας προτείνει εξάλλου, εκτός των ανωτέρω τη δημιουργία Τράπεζας Σπόρων και Τράπεζας Βιοποικιλότητας με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Αμαλιάδας και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη σύνδεση της έρευνας και των νέων τεχνολογιών με την αγροτική παραγωγή.

Ταυτόχρονα, η κα Αυγερινοπούλου επισημαίνει ότι η ένταξη του Ινστιτούτου Κοροίβου του ΕΘΙΑΓΕ, θα δώσει τη δυνατότητα για να αναζητηθούν και να απορροφηθούν για την Ελλάδα κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα στην αγροτική παραγωγή και τις νέες τεχνολογίες.

Στην Ερώτησή της η κα. Αυγερινοπούλου ζητά να ενημερωθεί από τα Υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την καθυστέρηση της παραχώρησης του Ινστιτούτου Κοροίβου του ΕΘΙΑΓΕ στο νεοσύστατο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Αμαλιάδας, καθώς και για το αν υπάρχουν σχέδια απορρόφησης σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Περισσότερα Νέα