Ερώτηση Γεωργοπούλου για την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην "Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου Πύργου"

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Ερώτηση κατατέθηκε από τη βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του κτιρίου του πρώην “Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου Πύργου”. Η Ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Στην ερώτηση αναφέρεται η ιστορικότητα του κτιρίου, η σπουδαιότητα και η μεγάλη  αρχιτεκτονική του αξία και γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού το χαρακτήρισε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», με το αιτιολογικό ότι «πρόκειται για αξιόλογο κτίριο ειδικής λειτουργίας, σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην πόλη του Πύργου», μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1993.

Αναφέρεται επίσης η τραγική κατάσταση στην οποία είναι σήμερα μετά από 110 χρόνια συνεχούς λειτουργίας αρχικά ως Δημοτικό και αργότερα ως Γενικό Νοσοκομείο καθώς και η διαδρομή που ακολουθήθηκε από τον Δήμο Πύργου (ως δημοτική περιουσία) μετά  τον καταστροφικό σεισμό του 2008. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος υπέβαλε αρχιτεκτονική μελέτη το 2010 για το συγκεκριμένο κτίριο στον Τομέα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ) Ηλείας και  εγκρίθηκε ποσό 840.000 ευρώ για την αποκατάστασή του αφού είχε χαρακτηριστεί προηγουμένως σεισμόπληκτο. Μετά την καταβολή της α΄ δόσης (420.000 ευρώ) έγιναν κάποιες επί μέρους εργασίες χωρίς να ολοκληρωθεί η εν γένει αποκατάστασή του και δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει ενδιαφέρον για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού της β΄ δόσης.

Τον Φεβρουάριο του 2013, το τότε Υπουργείο Παιδείας – Θρησκευμάτων – Πολιτισμού & Αθλητισμού, ύστερα από αίτηση του αρμόδιου Τμήματος του Δήμου Πύργου, ενέκρινε την τροποποίηση της εγκεκριμένης προμελέτης επισκευής και ενίσχυσης του εν λόγω διατηρητέου, καθώς και την αλλαγή χρήσης του σε  «Μανωλοπούλειο Κέντρο Πολιτισμού»  με τον όρο η οριστική μελέτη να συνταχθεί σύμφωνα με παρατηρήσεις τις οποίες υποδείκνυε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι παρόλο που το Σύνταγμα προβλέπει ότι το Κράτος οφείλει να προστατεύει τα μνημεία, το κτίριο του πρώην Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου έχει περιέλθει σε κατάσταση απαξίωσης, γεγονός που δεν τιμά καθόλου την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι η ανάδειξη του κτιρίου και η μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού και κέντρο τεχνών είναι ένα έργο που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, καθώς δύναται να αποδώσει στην πόλη του Πύργου ένα αξιοθέατο υψηλής σημασίας και αισθητικής, να ενισχύσει σημαντικά την πολιτιστική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει τουριστικό και εν γένει αναπτυξιακό πόλο έλξης και σημείο αναφοράς.

Τα  ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς επικεντρώνονται στα εξής ζητήματα: α) αν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί οριστική μελέτη μετατροπής του κτιρίου σε πολυχώρο πολιτισμού και κέντρο τεχνών και αν απαιτείται επικαιροποίηση της υφιστάμενης προμελέτης αποκατάστασης του κτιρίου ώστε να ληφθεί υπόψη η σημερινή του κατάσταση, β) τι είδους εργασίες έχουν γίνει, ποιος ο προϋπολογισμός τους, τι πληρωμές έγιναν, τι ποσοστό ολοκλήρωσης είχαν τα έργα και ποια ποσά έχουν ενδεχομένως περισσέψει και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, γ) με ποια αιτιολογία έγινε η διάλυση της εργολαβίας των έργων αποκατάστασης χωρίς να ολοκληρωθούν τα έργα που αναφέρονταν στη δημοπράτηση μεταξύ εργολάβου και Δήμου, δ) αν υπάρχει σχεδιασμός και δυνατότητα για την ένταξη του έργου αποκατάστασης του κτιρίου και μετατροπής του σε πολυχώρο πολιτισμού  σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2014-2020, Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.). Τέλος, αν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κρίνει ως προτεραιότητα και αν προτίθεται να εντάξει το έργο στο Στρατηγικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην ευρύτερη περιοχή του άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, δεδομένου ότι η πόλη του Πύργου εντάσσεται γεωγραφικά σε αυτόν.

Περισσότερα Νέα