Ερπητική εγκεφαλίτιδα: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

24 Ιουλίου - 17:22 Υγεία

Μια επικίνδυνη επιπλοκή της λοίμωξης από τον απλό έρπη (HSV-1 και HSV-2) είναι η εκδήλωση φλεγμονής στον εγκέφαλο, κατάσταση που περιγράφεται με τον όρο εγκεφαλίτιδα.

Η λοίμωξη του εγκεφάλου θεωρείται πως είναι αποτέλεσμα της άμεσης μετάδοσης του παθογόνου μικροοργανισμού στους νευρώνες από κάποιο άλλο, περιφερικό σημείο μέσω του τρίδυμου ή του οσφρητικού νεύρου.

Η ακριβής παθογένεια παραμένει ασαφής και είναι άγνωστο ποιοι παράγοντες επισπεύδουν την εκδήλωση της ερπητικής εγκεφαλίτιδας.

Τα χείλη και το στόμα είναι οι περιοχές που εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον HSV-1, ενώ ο HSV-2 πλήττει τα γεννητικά όργανα και μεταδίδεται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τόσο ο HSV-1 όσο και ο HSV-2 μπορεί να προκαλέσουν ερπητική εγκεφαλίτιδα:

– Σε παιδιά άνω των 3 μηνών και σε ενήλικες: Στην περίπτωση αυτή, η ερπητική εγκεφαλίτιδα οφείλεται συνήθως στον HSV-1 και εκδηλώνεται τοπικά στον κροταφικό ή τον μετωπιαίο λοβό.

– Στα νεογνά: Στην περίπτωση αυτή, η ερπητική εγκεφαλίτιδα οφείλεται συνήθως στον HSV-2 και η λοίμωξη παρατηρείται κατά τον τοκετό – η λοίμωξη του εγκεφάλου είναι γενικευμένη.

Η οικογένεια των ερπητοϊών περιλαμβάνει περισσότερα από 150 είδη. Είναι αρκετά σπάνιο να εκδηλωθεί εγκεφαλίτιδα λόγω λοίμωξης από κάποιο άλλο είδος πέραν του απλού έρπη. Ωστόσο, ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα σε άτομα με ανοσοεπάρκεια.

Πρόδρομα συμπτώματα της ερπητικής εγκεφαλίτιδας είναι τα εξής:

– αδιαθεσία
– πυρετός
– πονοκέφαλος
– ναυτία

Μετά τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν σημάδια εγκεφαλοπάθειας:

– λήθαργος
– σύγχυση
– ντελίριο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ερπητικής εγκεφαλίτιδας είναι τα εξής:

– πυρετός (90%)
– πονοκέφαλος (81%)
– συμπτώματα ψυχικής νόσου (71%)
– επιληπτικές κρίσεις (67%)
– τάση προς έμετο (46%)
– εστιακή αδυναμία – πλήττει συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα ή περιοχή του σώματος (33%)
– απώλεια μνήμης (24%)

Πηγή: onmed.gr

Περισσότερα Νέα