ΕΒΕ Ηλείας: Η περιορισμένη εφαρμογή των εξαγγελιών δε θα βοηθήσει την λειτουργία και ομαλοποίηση της αγοράς

24 Ιουλίου - 16:37 Τοπικά

Μετά την αναγγελία των πρώτων μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού, το Επιμελητήριο Ηλείας εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην αγορά σήμερα, παρατηρούμε μία άνευ προηγουμένου ύφεση με καταλυτική σημασία στην ομαλή λειτουργία της.

Επισημαίνουμε ότι δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από κρατική εντολή (εκπαιδευτικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικά συγκροτήματα) αλλά και πλήθος άλλων επιχειρήσεων που τις έκλεισε η αγορά και όχι οι κρατικές εντολές.

Τέτοιες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις με ποσοστά ακυρώσεων 100% όπως ξενοδοχεία, πρακτορεία, οι μεταφορές, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι καφετέριες αλλά και κάθε δορυφορική δραστηριότητα.

Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις και για τα θέματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων που διακινούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι ο περιορισμός των πληττομένων είναι ατελέσφορος και επιτείνει το πρόβλημα και δεν το θεραπεύει.

Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα ριζικά με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητος, ουσιαστική ρύθμιση των οφειλών στις τράπεζες, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί για παλαιότερες φυσικές καταστροφές, περάν των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών και δημοσιονομικών θεμάτων.

Το Επιμελητήριο Ηλείας διέγνωσε άμεσα τις συνέπειες και με σχετικές παρεμβάσεις του επισήμανε τις επερχόμενες αρνητικές εξελίξεις και πρότεινε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν ομαλοποίηση των συνθηκών.

Την στιγμή που η Ηλειακή κοινωνία δίνει το δικό της αγώνα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού ζητάμε την στήριξη στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων της αγοράς και της απασχόλησης.

Περισσότερα Νέα