Φεστιβάλ Ολυμπίας: Το σημερινό πρόγραμμα, τα τελευταία νέα, οι κριτικές επιτροπές. Φωτογραφίες.

24 Ιουλίου - 18:19 Τοπικά

Στο θέατρο Απόλλων σήμερα Παρασκευή 6/12, παρουσιάζονται οι τελευταίες διαγωνιζόμενες ταινίες της 16ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της 13ης Camera Zizanio, ενώ κλείνει ο κύκλος των κινηματογραφικών εργαστηρίων. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα των προβολών για τα σχολεία του Πύργου, της Αμαλιάδας, της Γαστούνης, των Λεχαινών, της Ζαχάρως, αλλά και σχολείων στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Με 11 ταινίες -τέσσερις Ντοκιμαντέρ, πέντε ταινίες Μυθοπλασίας και δύο Κινουμένου Σχεδίου- από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Τουρκία, την Ελβετία, την Γερμανία, το Κατάρ, την Ρωσία, την Ινδία και το Βέλγιο- ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους στο θέατρο Απόλλων.

Στις 16.45, στο τμήμα Kids & Docs προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ Ηλίοσποροι (Ελλάδα), Η Εκδρομή (Πολωνία), Μούκι (Ολλανδία), Ο Πατέρας μου (Ολλανδία).

Στις 18.30 στο τμήμα Μυθοπλασίας και Κινουμένων Σχεδίων προβάλλονται οι ταινίες Το Παιδί και το Φεγγάρι (Ιταλία), Το Μονοπάτι (Γαλλία-Τουρκία), Η Κλάρα και το μυστικό των αρκούδων (Ελβετία-Γερμανία).

και στις 20.30 οι ταινίες Βροχή (Κατάρ), Η μικρή νιφάδα (Ρωσία), Counting Happiness (Ελλάδα) και Το παιδί «ζιγκ-ζαγκ» (Ολλανδία-Βέλγιο).

Η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή. Οι ταινίες που θα προβληθούν από τις 10.00-13.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας είναι:

IRELAND

>LAURA GAYNOR

– The Housesitter, 2’45” / 2013

– Coincidence, 2’37” / 2013

>ROBERT GAYNOR

– The Cannon, 1′ / 2013

– Let’s Talk About Drugs, 2′ / 2013

>BLU-SKYE SPENCE

– A plea to Chris O’Dowd, 2’09” / 2013

– South of the Border, 2’29” / 2013

>FRESH FILM FESTIVAL

– Brainstorming: Ideas for a Short Film, 9’54” / 2013

– Cents, 6’48” / 2013

– Dive, 12′ / 2013

– Nuclear Winter, 4’10” / 2013

– Τrouble, 4’46” / 2013

– A dyspraxic world, 2’29” / 2013

RUSSIA

> STUDIO DA

– We Don’t Want To Be Boots, 3’09” / 2013

– Of Rage and Anger, 5’18” / 2013

– What is it?, 2′ / 2013

– Name, 4’58” / 2013

SPAIN

> INSTITUT PUIG DE LA CREU

– Revenge, 10′ / 2013

> CINEMA EN CURS

– Uncertainties, 11′ / 2013

– Lights in the night, 10′ / 2013

CROATIA

>FKVK

– 4 seasons, 3’21” / 2013

– Hermit, 3’13” / 2013

– Deception, 4’37” / 2013

– Beggar, 3’49” / 2013

– Laaa, 3’26” / 2013

UK

> ROYD NURSERY INFANT SCHOOL

– Far Far Away, 3’53” / 2013

– Hat-Tastic, 2’15” / 2013

Greece

-The pen, 10′ / 2013 > 1st Standard Experimental High School of Athens

-1,2,3,4,5!, 4’24” / 2013 > 9th Elementary School of Ag. Dimitrios

  • SPECIAL SCREENINGS

AYSTRALIA

> KIDZFLICKS- SYDNEY INTERNATIONAL FESTIVAL OF FILMS BY CHILDREN

ARGENTINA

> FESTIVAL DE CORTOS CÓRDOBA

Ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαστήρια της Camera Zizanio

Ο αληθινός μύθος του Mythos Project

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώνεται σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά εργαστήρια του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 13ης CAMERA ZIZANIO, το πρόγραμμα Mythos Project. Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία της Camera Zizanio για τη δημιουργία μικρών ταινιών όπου νέοι με καταγωγή από διαφορετικές χώρες χωρίζονται σε ομάδες και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους πάνω στο θέμα «Οι νέοι και η κρίση με τα πολλά πρόσωπα». Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι ένα από τα παλιότερα αλλά ακόμη έντονα ενεργό «ζιζάνιο», την Μαρία Μπετενίτη, που συμμετέχει στα εργαστήρια και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ από τα μαθητικά της χρόνια.

Το Mythos Project εντάσσεται για τρίτη χρονιά φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Συμμετέχουν μαθητές και φοιτητές, αλλά και νέοι κινηματογραφιστές, φιλοξενούμενοι του Φεστιβάλ από την Ευρώπη και όχι μόνο, που βρίσκονται στην πόλη του Πύργου για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους. Όπως μας είπε η Μαρία Μπετενίτη, «οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε ανάμεικτα πολυεθνικά γκρουπ καλούνται να εκφράσουν κινηματογραφικά τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα όνειρα, τους φόβους και τις ελπίδες τους. Και όλα αυτά σε μια περίοδο κρίσης, πλέον όχι μόνο οικονομικής και ελληνικής, αλλά γενικής και παγκόσμιας. Συγκεκριμένα, αυτή την τρίτη χρονιά διεξαγωγής του εργαστηρίου συμμετέχουν 65 νέοι και ενθουσιώδεις δημιουργοί μαζί με τους καθηγητές τους, υπεύθυνους των ομάδων εργασίας, από 7 χώρες και συγκεκριμένα από Ελλάδα, Κροατία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σερβία».

Όλες οι ομάδες εργάζονται πυρετωδώς, για να προλάβουν να έχουν έτοιμες τις 10 ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν μαζί με αυτές όλων των εργαστηρίων το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Θέατρο Απόλλων.

Όπως λένε τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν στο Mythos Project, είναι υπέροχο που συναντιούνται εδώ νέοι από διάφορες χώρες, μαθαίνουν και εξασκούν ξένες γλώσσες, μαθαίνουν διαφορετικές κουλτούρες, ανταλλάσσουν εμπειρίες και μαθαίνουν να δουλεύουν σε πνεύμα συνεργασίας. Είναι πολύ συγκινητικό που δουλεύουν όλοι μαζί επί μια εβδομάδα με στόχο να φτιάξουν μια ταινία, που μαθαίνουν μαζί κινηματογράφο και μ’ αυτή την διαδικασία μεγαλώνουν.

Συλλογική κουζίνα στη Δεξαμενή

Ήταν μια βραδιά γεμάτη από γεύσεις, μουσικές, χορό, χαμόγελα. Μια ιδιαίτερη βραδιά για τους ξένους φιλοξενούμενους του Φεστιβάλ, που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δεξαμενή» και ο Σύλλογος Ποντίων νομού Ηλείας. Με δικής τους πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της στήριξής τους στον θεσμό του Φεστιβάλ και της εθελοντικής προσφοράς, υποδέχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στον πολιτιστικό πολυχώρο της Δεξαμενής, φίλους από το εξωτερικό για να τους «ξεναγήσουν» στις γεύσεις και τις μουσικές της περιοχής αλλά και του Πόντου.

Πλούσια ήταν τα εδέσματα της Συλλογικής Κουζίνας, καθώς μέλη τόσο του Συλλόγου της Δεξαμενής όσο και του Συλλόγου Ποντίων είχαν επιμεληθεί ένα μενού που περιελάμβανε κυρίως παραδοσιακές πίτες και ποντιακά φαγητά.

Η Ομάδα Χάλκινων και Κρουστών της Δεξαμενής ερμήνευσαν γνωστά μουσικά κομμάτια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσίαση καραόκε τζαζ με τρομπέτα από τον δάσκαλο μουσικής Γιώργο Αντωνόπουλο, η οποία ενθουσίασε τους ξένους. Μάλιστα, σε δύο τραγούδια τον συνόδευσε επίσης με τρομπέτα μια μικρή από την Ολλανδία. Παραδοσιακά τραγούδια ερμήνευσε η Χορωδία της Δεξαμενής ενώ χορούς από τον Πόντο χόρεψαν μέλη του Συλλόγου Ποντίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν διδάσκονται στον χώρο της Δεξαμενής, δωρεάν, από εθελοντές εκπαιδευτές, κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους δύο συλλόγου.

Κριτικές Επιτροπές του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Η 5μελής Κριτική Επιτροπή του τμήματος Μυθοπλασίας και Κινουμένου Σχεδίου αποτελείται από τους:

Celine Ravenel (πρόεδρος)

Andrzej Roman Jasiewicz

Αντώνης Παπαδόπουλος

Ivana Alpeza

Sam Geuens

Γραμματέας Κριτικής Επιτροπής είναι ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Η 3μελής Κριτική Επιτροπή του τμήματος Nτοκιμαντέρ Kids & Docs

αποτελείται από τους:

Προκόπης Δάφνος(πρόεδρος)

Αλέξανδρος Λαμπρίδης

Φλωρεντία Οικονομίδου

Γραμματέας Κριτικής Επιτροπής είναι ο διεθνολόγος Μανώλης Μελισσουργός.

Οι Κριτικές Επιτροπές των παιδιών αποτελούνται από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Πύργου και των γύρω περιοχών:

Κριτική Επιτροπή Παιδιών-Τμήμα Κινουμένου Σχεδίου

Αναστασοπούλου Μαρία Ζαχαρένια, Βρύνα Ιουλιανή, Ζέζα Ειρήνη, Λίτση Κωνσταντίνα, Γκιολένα Αλεξάνδρα, Πεπές Χρήστος, Τσακιρίδης Αλέξανδρος, Μάκου Ειρήνη, Νάκου Χαραλαμπία, Χαρά Μελάκη, Εμμανουέλλα Βασιλάκη, Βαλεντίνα Μπαρακάκη.

Κριτική Επιτροπή Παιδιών-Τμήμα Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους

Παναγούλια Ντέμυ, Τσουκαλά Σοφία, Μποσνακίδου Κατερίνα, Σαμαρά Ευαγγελία, Βαφειάδης Βύρωνας, Χρηστούδης Χρήστος, Τζάνακα Μαρία, Αυκοπασβίλη Κατερίνα, Γεννηματά Αντωνία.

Κριτική Επιτροπή Παιδιών-Τμήμα Μυθοπλασίας Ταινιών Μικρού Μήκους

Χάρδα Ειρήνη, Γαλανοπούλου Παναγιώτα, Πετρόπουλος Λεωνίδας, Φάφας Χαράλαμπος, Πέκο Στέλλα, Δεμπέλη Χρύσα, Σιδηροκαστρίτη Μάνια, Πασοδάρι Ιωάννα, Καδόγλου Μυρτώ, Καραντώνης Κωνσταντίνος, Χούπας Δημήτρης , Ζαχαράκη Μαρία.

Κριτική Επιτροπή Παιδιών-Τμήμα Ντοκιμαντέρ

Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Νάκου Χαραλαμπία, Κελεσίδης Ηλίας , Γκουλή Ροδούλα, Γιαννοπούλου Χριστίνα , Χρυσαΐδου Φαίη, Πριστάικο Άννα, Κώστας Νάτσης, Τσίρου Μαρία, Ασημακάκου Σοφία, Τσώλη Αθηνά, Παρασκευοπούλου Σωτηρία, Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος.

Περισσότερα Νέα