Φώτης Αλεξόπουλος :Μια από τις λύσεις ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Τόπου μας , η συνένωση των Δήμων Πηνειού & Ανδραβίδας Κυλλήνης σε ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ .

24 Ιουλίου - 16:21 Τοπικά

Έχουμε φτάσει εν ετη 2020 και ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι κάτω από τον τόπο μας κρύβεται « χρυσάφι» .

Δυστυχώς σήμερα ,  μεγάλο μέρος  των παραγωγικών συντελεστών όπως είναι οι πτυχιούχοι  της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης& Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  έχουν  εγκαταλείψει τον τόπο μας για μεγαλύτερα αστικά κέντρα ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον.

 Αυτοί που έχουν παραμείνει,  βλέπουν μια  εικόνα ενός εγκαταλειμμένου  τόπου και επίσης ,  όσοι   ασχολούνται με την τοπική Αυτοδιοίκηση,   δίνουν έναν άνισο αγώνα έχοντας ‘¨χαμηλής «ποιότητας εργαλεία»,  ώστε κάθε προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος σε θετικό,  να καταλήγει στον «ΚΑΙΑΔΑ»  ,

                Η ανεργία και η ανέχεια καλπάζει σε ανησυχητικά νούμερα και η επιχειρηματικότητα βουλιάζει συνεχώς αφού πολλοί οδηγούνται και θα οδηγηθούν στο μέλλον,    με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο».

Αυτό  όμως που προκαλεί ιδιαίτερη  ανησυχία  είναι το γεγονός ότι χάνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή με μεγάλη ταχύτητα και πολύ φοβάμαι ότι και το 2021 αλλά και το 2022 τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο χειρότερα για τον τόπο μας .

Φυσικά , όλοι εμείς σε καθημερινές μας συζητήσεις λέμε ότι κάτι πρέπει να γίνει .

Τι όμως ?

Καταθέτω λοιπόν και επίσημα,  παρά το γεγονός ότι τα έχω ξαναπεί πολλές φορές,  μερικές από τις προτάσεις μου για την ανάπτυξη του τόπου μας ,  την αύξηση του βιοτικού επίπεδου των πολιτών της , την αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων  και της Τιμής αυτών .

Ας ξεκινήσουμε:

Φανταστείτε λοιπόν ,  ότι εάν η Εθνική οδό Πατρών – Πύργου από το ύψος των Λεχαινών έως και την Γαστούνη βρεχόταν από θάλασσα,  τότε θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε ότι όλοι εμείς οι κάτοικοι των δυο σημερινών Δήμων από τα  Λεχαινά έως την  Κυλλήνη και από το  Αρκούδι έως την  Γαστούνη θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε ως αυτόχθων πληθυσμός ενός νησιού .

Φυσιολογικά , γνωρίζω ότι  δεν μπορεί να επιτευχτεί αυτό, όμως  θα  μπορούμε τεχνικά να το θεωρήσουμε ως εφικτό στον σχεδιασμό ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τον τόπο μας  ?????

Άρα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε  τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τόπου μας με έναν πρόσθετο όρο,  που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι εάν υφίσταται το  παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω  , θα ήμασταν νησί .

Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο που λέγεται τουρισμός .

Εκτός,  από το τουριστικό πακέτο που θα πρέπει να εξυψωθεί  άμεσα , προς όφελος της τοπικής οικονομίας  (και ίσως είναι και το μοναδικό ολοκληρωμένο σχέδιο αναπτέρωσης της τοπικής οικονομίας μακροπρόθεσμα),  ο τόπος μας διαθέτει και ένα μεγάλο  κομμάτι,   μακροχρόνιας  εμπειρίας και σχέσης με την γεωργία και την κτηνοτροφία,  που μπορεί να αποτελέσει την ναυαρχίδα της Αγροτουριστικής ανάπτυξης .

Θέλοντας να μην σας κουράσω άλλο με θεωρία  , θα σας  παραθέσω τα Βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία  που την προσωπική αλλά και επιστημονική μου άποψη , χρειάζεται ώστε  να λειτουργήσει αυτό το ΝΕΟ  μοντέλο ανάπτυξης:

1)            Απεγκλωβισμός  από τα «παλιά κοπής» μοντέλα των δυο Δήμων  σε  συγκρότηση ενός  μοντέλου  σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

2)            Ίδρυση Σχολής τουριστικών επαγγελμάτων .

3)            Ίδρυση  Σχολής  εκμάθησης  νέων μεθόδων Αγροκτηνοτροφικης εκμετάλλευσης και μεταποίησης .

4)            «Μετακίνησ稻 των παραγωγικών συντελεστών της αστικής διάταξης προς το παραλιακό μέτωπο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες . ( δηλ. μετακίνηση των πόλεων προς την παραλία) Δεν αναφέρομαι σε κτίρια και εγκαταστάσεις αλλά είναι «μεταφορικός»  ο ορισμός  μετακίνηση  .

5)            Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου που ανήκει στο κράτος ,   από Κοιν σεπ , κάθε  ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επένδυσης , οικογενειακές επιχειρήσεις , κ.λ.π ..

6)            Παραλιακός δρόμος Αρκούδι- Κουρούτα ( Πλησίον της παραλιακής ζώνης ) . Η  Χάραξη του, ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και  θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε μακροπρόθεσμα να προσελκύσει την ιδιωτική  επιχειρηματικότητα  και επένδυση .

7)            Συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης  και  προβολής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

8)            Και πολλές άλλες  προτάσεις και ιδέες που μπορούν να  διαβουλευτούν μέσα από τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα για το ΑΥΡΙΟ του τόπου μας  .

Με εκτίμηση

Φώτιος Ν. Αλεξόπουλος

Μάχου – Βαρθολομιό Ν. Ηλείας ——    3/12/2020

  • Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΣ στο ΠΑΝΤΕΙΟ  Πανεπιστήμιο κοινωνικών & Πολιτικών επιστημών στο Τμήμα Οικονομικής & περιφερειακής επιστήμης
  • Υπάλληλος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Περισσότερα Νέα