ΦΩΤΟ: Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας: Γνωστοποίηση πρώτης επιβεβαιωμένης παρουσίας στην Ελλάδα του επιβλαβούς οργανισμού Aleurocanthus spiniferus – κοιν: Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας ενημερώνει ότι επιβεβαιώθηκε η πρώτη παρουσία στην Ελλάδα του επιβλαβούς οργανισμού Aleurocanthus spiniferus σε δείγμα φύλλων πορτοκαλιάς στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Το Aleurocanthus spiniferus κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί σε τροπικές & υποτροπικές χώρες της Ασίας και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας. Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2008

Οι κύριοι ξενιστές του είναι τα εσπεριδοειδή, αλλά το έντομο αναπτύσσεται και σε άλλα είδη που έχουν οικονομική αξία, όπως είναι το αμπέλι (Vitis vinifera), η αχλαδιά (Pyrus spp.), ο λωτός (Diospyros kaki) και άλλα καλλιεργούμενα και καλλωπιστικά είδη.

Τα ενήλικα εναποθέτουν τα αβγά σε σπειροειδή διάταξη στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε ομάδες των 35 με 50 αβγών (Εικόνα 1).

Οι προνύμφες είναι μαύρου χρώματος, με λευκό περιθώριο και ακανθώδη νημάτια (Εικόνα 2). Τα πτερωτά ενήλικα θηλυκά έχουν μήκος 1,7 mm ενώ τα αρσενικά είναι

λίγο μικρότερα 1,35 mm. Ο χρωματισμός τους, σε κατάσταση ηρεμίας, είναι ένα μεταλλικό γκρι-μπλε χρώμα των πτερύγων, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους (Εικόνα 3).

Τα έντομα σε περίπτωση έντονων προσβολών δημιουργούν πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων (Εικόνα 4). Τα προσβεβλημένα δέντρα εξασθενούν από την απομύζηση των χυμών, δημιουργούνται κηλίδες μελιτωμάτων όπου στη συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς (Εικόνα 5).

Τα ενήλικα μπορούν να διασπαρούν από μόνα τους πετώντας σε κοντινές αποστάσεις. Η

διασπορά των εντόμων σε μεγαλύτερες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω προσβεβλημένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβλημένων τμημάτων φυτών που προορίζονται για άλλες χρήσεις. Το υλικό αυτό μπορεί να έχει αυγά ή/και προνύμφες των εντόμων.

Ανήκει στους οργανισμούς καραντίνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Παρακαλούμε όπως γνωστοποιήσετε στην Υπηρεσία μας, οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση συμπτωμάτων ή παρουσία επιβλαβών οργανισμών που παρουσιάζουν τα φυτά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Περισσότερα Νέα