Φτωχά τα έσοδα από τον τουρισμό – Κολημμένη στις τελευταίες θέσεις η Δυτική Ελλάδα

10 Ιανουαρίου - 22:34 Τοπικά

Τα 24 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 11,5% εκτιμάται ότι προσέγγισε η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2022, με πέντε περιφέρειες να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των εισπράξεων της χώρας, τρεις από τις οποίες είναι αμιγώς τουριστικές.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν την ανθεκτικότητα και τη δυναμική ανάκαμψης του τουρισμού, καθώς το 2022 σηματοδότησε την έξοδο από την πανδημία, έχοντας μάλιστα στη διάρκεια των πρώτων μηνών και σχετικούς περιορισμούς, τονίζει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με το Βόρειο Αιγαίο αποτελούν τις δύο περιοχές που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με πενιχρές τουριστικές εισπράξεις.

Συγκεκριμένα, η Δυτική Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των τουριστικών εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό, με άμεσα έσοδα της τάξης των 306 εκατ. ευρώ ως άμεση τουριστική δαπάνη. Να σημειωθεί ότι το 2019, τα τουριστικά έσοδα για τη Δυτική Ελλάδα ξεπερνούσαν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ., στοιχείο που αποδεικνύει τις μεγάλες απώλειες που είχε η περιοχή μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Την αρνητική κατάσταση επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Οντως, το 2022 ήμασταν ουραγοί στα τουριστικά έσοδα και εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω από τα στοιχεία εννεαμήνου του 2023, η Δυτική Ελλάδα παραμένει κολλημένη στα ίδια επίπεδα ή υποχωρεί και προς τα κάτω».  Σύμφωνα με τον κ. Κανελλή, η Δυτική Ελλάδα, δυστυχώς δεν μπόρεσε να ανέβει στο άρμα της τουριστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, γιατί δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ακόμα μια σαφή και διακριτή ταυτότητα, ώστε να διαφοροποιηθεί από τον μεγάλο ανταγωνισμό, να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της και να προσελκύσει επενδυτές και τουρισμό. «Ολοι έχουμε μερίδιο ευθύνης αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σωστά και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους» συμπλήρωσε ο κ. Κανελλής.

πηγή: pelop.gr

Περισσότερα Νέα