Γ. Μαραγκός: Αν δεν υπάρξει άμεσα βοήθεια στις επιχειρήσεις θα μετράμε λουκέτα

24 Ιουλίου - 16:23 Τοπικά

Περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει η έκτακτη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις οι οποίες θα κλείσουν κατά την διάρκεια της εφαρμογής του «μερικού lockdown» που αποφασίσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU).

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους θα αποζημιωθούν για το 75% του τζίρου τους κατά το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις για το 70%. Η κυβέρνηση, η οποία έχει άρει τον κανόνα του «φρένου χρέους» της από την αρχή της πανδημίας, θα δανειστεί για το τρέχον έτος περί τα 218 δισ.ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, το οποίο θα φθάσει τα 750 δισ. ευρώ, αλλά υπολογίζει ότι δεν θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από τα ποσά που είχε ήδη ανακοινώσει. Για το 2021 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα λάβει πιστώσεις ύψους περίπου 96 δισ. ευρώ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, ακόμη και αν δεν γίνεται ακόμη αντιληπτό από όλους», δήλωσε ο κ. Σολτς και περιέγραψε τον Νοέμβριο ως τον «μήνα της αλήθειας», κατά τον οποίο η χώρα θα διαπιστώσει εάν έχει τη δυνατότητα να θέσει και πάλι υπό έλεγχο τους αυξανόμενους αριθμούς των κρουσμάτων. «Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν να λάβουν αποφάσεις τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί «τεράστια και άνευ προηγουμένου στήριξη για τις βιομηχανίες που πλήττονται από το lockdown», προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους, ενώ επισήμανε ότι η έκτακτη βοήθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος και η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα προσφέρει ταχύτατα «ρευστότητα έως και 300.000 ευρώ σε επιχειρήσεις».

Ο λόγος που αναφέρω τη Γερμανία είναι για να καταλάβουμε και εδώ στην Ελλάδα πως θα πρέπει να κινούμαστε στα πρότυπα της Ευρώπης σε όλα και όχι μόνο στα καθολικά lock down. Πρέπει άμεσα να δωθεί χρηματική βοήθεια σε όλες τις επιχειρήσεις που κλείνουν και εμείς δε ζητάμε το 75% του περσινού τζίρου αλλά το 50% και μια βοήθεια ως 3,000€ για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2019 και δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία της περσινής χρόνια. Θεωρούμε ότι αν άμεσα δεν υπάρξει η βοήθεια το 2021 θα μετράμε λουκέτα που ευχόμαστε να μην αγγίξουν το 50% της ελληνικής επικράτειας.

Για τον Επιχειρηματικό Σύλλογο Ηλείας

Ο Πρόεδρος

                                                                                                                                 Μαραγκός Γεώργιος

Περισσότερα Νέα