Γαστούνη: Κάηκε και φέτος ο €υρώ…ΑΡΑΠΗΣ.

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πρωί της Τρίτης του Πάσχα  τελείται η Αναστάσιμη  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Καθολικής στη Γαστούνη  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  κ.κ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Στη συνέχεια  γίνεται το«κάψιμο του Αράπη», ο οποίος αφού κρεμαστεί στο καμπαναριό του Ναού γεμάτο εκρηκτικά, παραδίδεται στις φλόγες με ένα φαντασμαγορικό φινάλε αυτό της δυνατής έκρηξης του κεφαλιού. Φέτος μάλιστα ο “Αράπης” ήταν γεμάτος €υρώ.

Πλήθος κόσμου τόσο από τη Γαστούνη όσο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πηνειού, παρακολουθησε και φέτος την αναβίωση του εθίμου.

Λίγα λόγια για το έθιμο:

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και καθιερώθηκε μετά τα γεγονότα του 1767. Σύμφωνα με τον θρύλο την Δευτέρα του Πάσχα του 1767, εορτή της Παναγίας μας και ξημερώνοντας Τρίτη του Πάσχα αναμενόταν μεγάλο κακό σαν εκδίκηση στους ραγιάδες που άρχισαν να επαναστατούν κατά των Οθωμανών κατακτητών.. Ο Πασάς της περιοχής θέλοντας να τιμωρήσει του Έλληνες για την ανυπακοή τους. έστειλε έναν «Αράπη» με την εντολή να καταστρέψει την Ιερή Εικόνα της Παναγίας στην Καθολική της Γαστούνης. Όμως καθώς ετοιμαζόταν να της φέρει το πρώτο χτύπημα, εξαφανίσθηκε.

Το περιστατικό γέμισε τρόμο και αγωνία τους υπόδουλους Έλληνες και κατοίκους της Γαστούνης, καθώς πίστευαν ότι η οργή του Πασά θα ξεσπάσει πάνω τους. Έτσι όλοι οι Χριστιανοί της περιοχής ξενύχτησαν, προσευχόμενοι. Το επόμενο πρωί, ο «Αράπης» βρέθηκε αναίσθητος στα σκαλιά της Εκκλησίας, ενώ στα χέρια του κρατούσε ένα κλαδί φοίνικα. Όταν συνήλθε, διηγήθηκε μια ιστορία που έκανε όλους να μιλήσουν για θαύμα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τούρκος στρατιώτης, μόλις πήγε να χτυπήσει την Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα, η Παναγία εμφανίσθηκε μπροστά του και τον μετέφερε στην Αραβία. Εκεί συναντήθηκε με την αδελφή του Πασά, η οποία του έδωσε και το κλαδί του φοίνικα για να το δώσει στον αδερφό της. Μόλις ο Πασάς έμαθε την ιστορία, χάρισε τον Ιερό Ναό στους κατοίκους της περιοχής μαζί με μεγάλη γεωργική έκταση και από τότε σταμάτησε να τους ενοχλεί και να τους απειλεί.

Περισσότερα Νέα