Γιάννης Αργυρόπουλος: Άμεσα να μαζευτούν τα σκουπίδια και να πάνε στην Τριανταφυλλιά. Αναλυτικά το πρόγραμμα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου
24 Ιουλίου - 17:38 Τοπικά
Στρατηγικό Πρόγραμμα Δράσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Πύργου
Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,
Για πολλοστή φορά αντιμετωπίζουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ένα πρόβλημα για το οποίο την ευθύνη έχουν πρωτίστως όσοι μετείχαν στα κέντρα λήψης αποφάσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
Στις αρχές του έτους, η Δημοτική Αρχή, αξιοποίησε τη δυνατότητα για ένα μικρό διάστημα μεταφοράς των σκουπιδιών στη Φυλή ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την δέσμευση να βρει λύση μέχρι την λήξη της σύμβασης αυτής.
Δυστυχώς όμως, όχι μόνο δεν τα κατάφερε, όχι μόνο δεν προχώρησε έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αλλά επέμεινε στη λύση της Χάλκοβας, η οποία εξελίχθηκε τελικά σε φιάσκο. Γιατί η Χάλκοβα δεν είναι λύση
Το αποτέλεσμα;
Να φτάσουμε ξανά σε αδιέξοδο. Και το χειρότερο, να βλέπουμε σήμερα μια Δημοτική Αρχή που… έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δυστυχώς είναι απούσα.
Τις τελευταίες μέρες, οι δημότες του Δήμου Πύργου ζουν και πάλι έναν παρατεταμένο εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία όλων μας. Οι έμποροι του Πύργου βλέπουν την κίνηση των μαγαζιών τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο λόγω των σκουπιδιών. Τα τρωκτικά κάνουν βόλτες στους δρόμους και στις πλατείες. Παραμονές του Πάσχα ζούμε ήδη τις τραγικές εικόνες των περασμένων Χριστουγέννων.
Όμως αυτή τη στιγμή, δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και πολιτικές συγκρούσεις με φόντο τα σκουπίδια. Πρέπει πάνω από όλα να προτάξουμε την υγεία των κατοίκων και να βρούμε το τρόπο που θα απομακρύνει σήμερα κιόλας τους σωρούς των σκουπιδιών από την πόλη.
Φίλες και Φίλοι,
Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα στον Πύργο η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων;
Ποια είναι η ρεαλιστική πρόταση που θα αποτελέσει τη βάση για οριστική, βιώσιμη και οικονομικά ανεκτή για τους συνδημότες μας, λύση του προβλήματος;
Και με τα σκουπίδια που σήμερα σχηματίζουν βουνά στους δρόμους του Πύργου τι θα γίνει;
Είναι ερωτήματα που μας θέτουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινή επικοινωνία που έχουμε μαζί τους.
Ο Συνδυασμός μας, «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ», λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, τις τάσεις που διαμορφώνονται, όλες τις υπάρχουσες σήμερα τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων και αξιολογώντας και συνεκτιμώντας τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, προτείνει σήμερα ένα Στρατηγικό Πρόγραμμα Δράσης για την επίλυση του προβλήματος που τόσο πολύ ταλανίζει την πόλη μας.
Η πρόταση μας αποτελείται από ένα ενιαίο σύνολο δέκα Δράσεων, που εκτιμάται ότι θα μας οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα στη οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος, προσαρμόζοντας τις βέλτιστες διεθνείς περιβαλλοντικές πρακτικές στα ελληνικά δεδομένα.
Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει από σήμερα κιόλας η αποκομιδή των σκουπιδιών. Να ξεβρομίσουν, η πόλη και τα τοπικά μας διαμερίσματα. Η πρώτη δράση λοιπόν είναι η άμεση λύση έκτακτης ανάγκης.
Παρακάτω θα σας παρουσιάσω συνοπτικά τις ( 1 + 9) δράσεις που προτείνει ο συνδυασμός μας:
ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Όπως όλοι γνωρίζετε, από το 2005, από τότε δηλαδή που ισχύει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, κανένας δήμος στο νομό Ηλείας δεν μπορεί μόνος του να κατασκευάσει ΧΥΤΑ. Αντίθετα, όλοι οι δήμοι του νομού είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο διαχείρισης και ένα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική φάση της διαδικασίας για την κατασκευή Εργοστασίου και ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά. Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκινούν οι εργασίες για το ΧΥΤΥ ενώ έως το τέλος του χρόνου το ίδιο θα συμβεί και με το Εργοστάσιο, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 20 – 24 μηνών.
Και μέχρι τότε τι θα γίνει;
Είναι λύση να μεταφέρουμε τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ άλλων περιφερειών, όπου όμως κανείς δεν μας δέχεται, αλλά και το κόστος μεταφοράς είναι δυσβάσταχτο για το δήμο;
Ή να αφήνουμε ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα σκουπίδια στους δρόμους μέχρις ότου βρεθεί μια… νέα Χάλκοβα;
Οι Συνεργάτες μου και Εγώ προσωπικά, δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στο πρόβλημα, δεν στρουθοκαμηλίζουμε, και Προτείνουμε:
ΑΜΕΣΑ να μαζευτούν στα σκουπίδια από τους δρόμους μας και να μεταφερθούν στην Τριανταφυλλιά στον χώρο στον οποίο κατασκευάζεται ο ΧΥΤΥ και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα της έκτασης που ανήκει στον Δήμο Πύργου. Αυτό θα διαρκέσει όσο ο δήμος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου.
ΑΜΕΣΑ μεταφορά και λειτουργία του Δεματοποιητή στην παραπάνω έκταση στην Τριανταφυλλιά, προκειμένου τα δέματα να προωθηθούν για επεξεργασία στο εργοστάσιο, όταν αυτό λειτουργήσει.
ΑΜΕΣΑ απαίτηση από την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών για την αδειοδότηση της παραπάνω διαδικασίας.
ΑΜΕΣΑ παρέμβαση σε όλα τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας ζητώντας τη συνδρομή τους του επί της παραπάνω διαδικασίας.
ΚΑΛΟΥΜΕ, την Δημοτική Αρχή, έστω και τώρα να αποδεχτεί την πρόταση μας και να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των παραπάνω. Άλλωστε, μέχρι 31 Αύγουστου που λήγει και τυπικά η θητεία της, οφείλει τουλάχιστον να εκτελέσει της υποχρεώσεις της απέναντι στους Δημότες του Πύργου στο ακέραιο.
Τέλος ΚΑΛΟΥΜΕ, όλους τους Υποψηφίους Δημάρχους να συνυπογράψουν την παραπάνω πρόταση μας για άμεση παρέμβαση στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών χωρίς να σκεφτούν το πολιτικό κόστος. Η υγεία όλων μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο λαϊκισμού και πολιτικής εκμετάλλευσης.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια για τελική διάθεση. Εάν ακολουθήσουμε μία ολοκληρωμένη και συνεπή πολιτική θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ήδη, αρκετοί Δήμοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν προχωρήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και πλησιάζουν το τέλος του δρόμου έχοντας πετύχει μεγάλα ποσοστά μείωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
Η πολιτική της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και όχι μια μόδα ή μια υποχρέωση την οποία πρέπει απλώς να τηρήσουμε γιατί μας υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα Δημοτική Αρχή θα ξεκινήσει διαδικασίες και διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να υιοθετηθούν και να εφαρμοσθούν θεσμικά μέτρα και δράσεις για την δραστική πρόληψη και μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, μεγάλων παραγωγών και νοικοκυριών.
Για να μπορεί να επιτύχει και να δώσει ποσοτικά αποτελέσματα η πρόληψη, θα πρέπει να υιοθετηθούν δύο θεσμικές προτάσεις:
α) Να σταματήσουμε να πληρώνουμε δημοτικά τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας μας και αυτά να συνδεθούν με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε ώστε να ισχύσει η αρχή της «ανταποδοτικότητας». Πρόθεση μας είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά αντίστοιχο μοντέλο σε τμήμα του Δήμου για την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
β) Να διεκδικήσει ο Δήμος σε κεντρικό επίπεδο τα αντίστοιχα τα τέλη τελικής διάθεσης που πληρώνει για τη χρήση των ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων – Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) να συνδεθούν με τις ποσότητες που θάβει, ώστε να ισχύσει η αρχή «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει».
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Η επαναχρησιμοποίηση δεν αφορά μόνο τις συσκευασίες αναψυκτικών, νερού και μπύρας, αλλά επεκτείνεται και σε πολλά άλλα τυποποιημένα προϊόντα. Στόχος μας, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Δήμο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία υποδομών σχετικά με τη διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών, παλαιών επίπλων, ρουχισμού και άλλων προϊόντων, που σήμερα καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.
Οι δράσεις επαναχρησιμοποίησης σε συνδυασμό και με νέες δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης υλικών μπορούν παράλληλα να συμβάλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, στα πλαίσια μιας νέας «πράσινης» οικονομίας.
Ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες του Δήμου μας, αφού τα προϊόντα επαναχρησιμοποίησης μπορούν να διατεθούν σε συμπολίτες μας είτε σε πολύ χαμηλό κόστος είτε τις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς δωρεάν.
ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Τα οικιακά οργανικά αποτελούν το 35%-50% των απορριμμάτων μας και μπορούν εύκολα και οικονομικά να κομποστοποιηθούν στις κατοικίες μας. Τα περισσότερα από τα νοικοκυριά της χώρας μας μπορούν με ένα ειδικό κάδο να παράγουν κομπόστ (λίπασμα) από τα οικιακά οργανικά τους, που θα αξιοποιούν στον κήπο ή σε φυτά του μπαλκονιού τους, μειώνοντας αντίστοιχα τα παραγόμενα απορρίμματα.
Στόχος μας είναι, ο Δήμος να ξεκινήσει την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης παρέχοντας δωρεάν σε δημότες κάδων οικιακής κομποστοποίησης ώστε να δώσει ουσιαστική ώθηση στο μέτρο.
Εκτιμάται ότι, μόνο με την οικιακή κομποστοποίηση, ο Δήμος μας μπορεί να μειώσει τα προς διαχείριση οικιακά οργανικά και κλαδέματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί μέχρι και το 35% του συνόλου των απορριμμάτων.
ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Παράλληλα με την οικιακή κομποστοποίηση, θα υιοθετηθεί άμεσα από τον Δήμο για τη συλλογή των απορριμμάτων και υπολοίπων υλικών το μοντέλο με 4 κάδους αντί του ενός, των δύο ή των τριών, που εφαρμόζεται σήμερα.
Ο πρώτος κάδος μπορεί να αφορά μόνο το χαρτί, που θα οδηγείται χωρίς άλλη διαλογή για ανακύκλωση, ο δεύτερος κάδος θα δέχεται όλα τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά όπως πλαστικά, γυαλί, μέταλλα και ξύλο, τα οποία θα οδηγούνται για διαλογή σε ειδικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και εν συνεχεία για ανακύκλωση, ο τρίτος κάδος θα δέχεται μόνο τα υπόλοιπα οργανικά και βιοαποδομήσιμα υλικά, όσα δηλαδή δεν αξιοποιούνται στην οικιακή κομποστοποίηση, τα οποία θα οδηγούνται για κομποστοποίηση σε άλλη κεντρική μονάδα, και ο τέταρτος κάδος θα δέχεται τα υπολείμματα τα οποία θα οδηγούνται για τελική διάθεση σε ΧΥΤΥ.
Το μοντέλο αυτό συνδυάζεται με τον σταθμό μεταφόρτωσης στον Κόροιβο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος μεταφοράς όλων των υλικών στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Πάτρα.
ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Αρκετά από τα σημερινά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης όπως για συσκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά κ.α. δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις νέες σημαντικές κατηγορίες υλικών που παρουσιάζονται όπως τα επικίνδυνα οικιακά, τα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα, ο ρουχισμός και τα υποδήματα, τα έπιπλα ή άλλα ογκώδη προϊόντα κ.α.. Ο Δήμος θα δημιουργήσει αντίστοιχο κέντρο, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε περαιτέρω μείωση των προς διάθεση υλικών με παράλληλη περιβαλλοντική διαχείριση.
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Στον Κόροιβο λειτουργεί σήμερα σταθμός μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς τους στην Πάτρα.
Άμεση προτεραιότητα μας είναι η αναβάθμιση του σε Κέντρο Ανακύκλωσης το οποίο μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα για την εναλλακτική διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Το Κέντρο Ανακύκλωσης θα υποστηρίζεται από ένα δίκτυο «Πράσινων Σημείων», ειδικά διαμορφωμένων χώρων, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Στο Πράσινο Σημείο, που θα είναι ένας δημοτικός χώρος, θα μπορούσε να γίνεται και συγκέντρωση ανάλογων υλικών από τις υπηρεσίες του δήμου, με σκοπό να μεταφερθούν μετά στο Κέντρο Ανακύκλωσης.
Στόχος μας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας για την δημιουργία Διαδημοτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον ίδιο χώρο. Το κέντρο αυτό θα υπογράψει σύμβαση με το εγκεκριμένο σύστημα για τη διαχείριση και την ανακύκλωση των συσκευασιών, θα έχει την ευθύνη για τον διαχωρισμό των υλικών και θα έχει έσοδα από το τέλος της ανακύκλωσης που προ-πληρώνουμε όλοι όταν αγοράζουμε μια συσκευασία.
Η λειτουργία της μονάδας θα συμβάλει στον περιορισμό των αποβλήτων που οδηγούνταν έως πρόσφατα στους ΧΥΤΑ, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Με τα σημερινά δεδομένα και στο πλαίσιο του Περιφερειακού σχεδιασμού έχει ήδη επιλεγεί η θέση της Τριανταφυλλιάς για την κατασκευή ΧΥΤΥ και εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με την τεχνολογία θερμικής επεξεργασίας βασισμένη στην αεριοποίηση.
Όσον αφορά την επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, θα απορριφτεί ή θα γίνει αποδεκτή από την παράταξη μας μετά από αξιολόγηση της πρότασης του τελικού αναδόχου με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
Ανάλυση του επενδυτικού και λειτουργικού κόστους ώστε να μην είναι υπερβολικός ο χρόνος παραχώρησης της μονάδας στον ιδιώτη,
Ανάλυση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων βασισμένη σε στατιστικά στοιχεία και μετρήσεις από αντίστοιχες μονάδες,
Τους όρους δέσμευσης του Δήμου για σταθερή παροχή απορριμμάτων προς το εργοστάσιο και τον ιδιώτη επενδυτή.
Ο στόχος το Δήμου θα είναι, με την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσεων για την Διαχείριση Απορριμμάτων, να ελαχιστοποιήσει τον όγκο απορριμμάτων που θα καταλήγουν στο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο στη Τριανταφυλλιά, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη και εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος σε ετήσια βάση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Στόχος μας είναι η δημιουργία μεσαίου μεγέθους μονάδας κομποστοποίησης για την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων που δεν αντιμετωπίστηκαν με το πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης και των «πράσινων» υλικών όπως τα κλαδέματα.
Η τεχνολογία που θα επιλεγεί θα περιλαμβάνει προδιαλογή των υλικών και κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος με κλειστές αναερόβιες μονάδες ώστε να μπορεί να παραχθεί και ηλεκτρική ενέργεια, ή και θερμότητα.
Το παραγόμενο κομπόστ θα αποτελεί πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό που θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο για την ενίσχυση διαβρωμένων δασικών εκτάσεων, τη συντήρηση πάρκων και χώρων πρασίνου και βέβαια τον εμπλουτισμό των αγροτικών καλλιεργειών.
Η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας και την πώληση του ρεύματος μπορεί να είναι χρονοβόρα αλλά με την ολοκλήρωση της μονάδας ο Δήμος θα αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτείται συστηματική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών και για το λόγο αυτό θα οργανώνονται από τον Δήμο σε συστηματική ετήσια βάση, ολοκληρωμένα προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στα οποία θα εμπεριέχονται πολυδιάστατες δράσεις.
Αυτά τα προγράμματα ενημέρωσης θα επανέρχονται, όσες φορές χρειάζεται, για να ενημερώνονται οι νέοι κάτοικοι και να ενθαρρύνουν τους παλαιότερους, ώστε να μην χαλαρώνουν τις προσπάθειές τους.
Κάθε πόρος που επενδύεται στην ενημέρωση αποφέρει πολλαπλά κέρδη στο μέλλον από τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών.
Φίλες και Φίλοι,
Όσοι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει έστω και εν μέρει την παραπάνω πρόταση, όπως ο Δήμος Ελευσίνας τα τελευταία 5 χρόνια, ήδη βλέπουν σημαντική μείωση των απορριμμάτων τους και του κόστους διαχείρισής τους ανά τόνο.
Με την εφαρμογή των παραπάνω εκτιμάται ότι οι ποσότητες των υπολειμμάτων σταδιακά θα μειώνονται, οπότε σε βάθος χρόνου η εξάρτηση του Δήμου από το ΧΥΤΥ θα είναι μικρή.
Μια συντηρητική πρόβλεψη, είναι ότι σε 10 έτη μπορεί να καταλήγει σε ΧΥΤΥ μόνο το 20% των σημερινών απορριμμάτων.
Σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης που προτείνει ο συνδυασμός μας, ο Δήμος μας θα αποκομίζει οικονομικό όφελος τουλάχιστον 600.000 € το χρόνο.
Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί:
Από τα υπόλοιπα διαθέσιμα του ΕΣΠΑ: Ήδη το ΕΣΠΑ χρηματοδότησε από το 2011 έως σήμερα πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για αντίστοιχες δράσεις τις οποίες δυστυχώς δεν αξιοποίησε η Δημοτική Αρχή.
Από το ΕΣΠΑ ΙΙ: Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν τέσσερα Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα ένα εκ των οποίων αφορά το Περιβάλλον και τις Μεταφορές με 4 δισ. ευρώ.
Από το ΕΣΠΑ ΙΙ: Υπάρχουν επίσης και 13 Περιφερειακά, καθώς η κάθε Περιφέρεια, θα διαθέτει πλέον το δικό της πρόγραμμα με αυξημένους πόρους που ανέρχονται στο 35% του συνολικού προϋπολογισμού.
Από τα σημερινά και μελλοντικά εθνικά συστήματα διαχείρισης
Από ιδιωτικές επενδύσεις μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ
Από ίδιους πόρους του Δήμου
Φίλες και φίλοι
Εμείς προχωράμε μπροστά βλέποντας το μέλλον.
Με πίστη και βεβαιότητα για την επιτυχία μας.
Έχουμε τη θέληση
Έχουμε τη γνώση
Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε το Δήμο μας
Το πιο ζωντανό, το πιο δημιουργικό, το πιο ανεπτυγμένο και το πιο όμορφο κομμάτι της Ελλάδας.
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ είναι στο χέρι μας.