Γιώργος Κοντογιάννης: Προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ οι ζημιές από τον περονόσπορο
24 Ιουλίου - 17:32 Τοπικά
Για τις προϋποθέσεις ένταξης των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από περονόσπορο στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) ενημέρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Π. Κουκουλόπουλος τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη, απαντώντας σε Αναφορά που κατέθεσε ο τελευταίος στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης με την Αναφορά διαβίβασε την επιστολή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας, Οργάνωση Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας-Κορ. Σταφίδα κ. Γεράσιμου Καλλιμώρου στην οποία καταγράφεται το πρόβλημα που υπάρχει στις αμπελοκαλλιέργειες, οι οποίες έχουν «χτυπηθεί» από περονόσπορο και ζητούσε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ζημιές από τον περονόσπορο θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ΠΣΕΑ, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης.
Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, προκειμένου να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι προσβολές αυτές, έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να πληγούν πολλές περιοχές σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην οικονομία όλων αυτών των περιοχών. Για το σκοπό αυτό, έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών της Περιφερειακής Ενότητας σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό θα πρέπει να ισχύουν και τα κάτωθι:
α) Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης, κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας.
β) Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών.
γ) Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
δ) Να έχει ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική τεχνική και να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά και η εξάπλωση της ζημιάς.