Γύρεις Δέντρων στον Ελλαδικό χώρο. Οικογένεια Ελαιωδών (OLEACEAE)

24 Ιουλίου - 19:36 Τοπικά

Η Ελιά (Olea europea) είναι το σημαντικότερο αλλεργιογόνο δέντρο στην Ελλάδα. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Eλαιωδών (Oleaceae). Παράγει άφθονη γύρη από αρχές Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, η οποία διαχέεται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα και προκαλεί συχνές αλλεργίες, κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα (αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, άσθμα) και ενίοτε κνίδωση. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και τα γένη Ligustrum & Fraxinus.
Γνωστά δέντρα αυτών των γενών είναι το Λιγούστρο, η Πασχαλιά, η Αμυγδαλιά, η Φλαμουριά, το Αγιόκλημα, το Γιασεμί, το Σαμπούκο (Sambucus nigra), οι γύρεις των οποίων παρουσιάζουν ισχυρή διασταυρούμενη αντίδραση με της ελιάς.

Σημαντική αλλεργιογονικότητα παρουσιάζουν και τα κωνοφόρα της οικογένειας των Κυπαρισσοειδών (Cupressaceae), με γνωστότερα δέντρα το κοινό Κυπαρίσσι, την Τούγια, την Αριζόνα και τον Κέδρο. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η γιγαντιαία Σεκόγια και το Coast Redwood. Παράγουν μεγάλη ποσότητα γύρης, που μεταφέρεται με τον αέρα (ανεμόγαμα) και περίοδο ανθοφορίας από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Είναι εξαπλωμένα σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με τοπικές ιδιαιτερότητες ανθοφορίας.

Πηγή https://www.allergia-asthma.gr/

Περισσότερα Νέα