"Η ανάπτυξη περνά κι από το στομάχι… " Έρχεται η 1η Έκθεση Γευσινγωσίας και τοπικών προϊόντων στο Κατάκολο
24 Ιουλίου - 17:17 Τοπικά
Μια ακόμη σπουδαία πρωτοβουλία φέρνει το λιμάνι Κατακόλου πρωταγωνιστή των εξελίξεων και παράγοντα πολιτισμού μεσα από δράσεις που στόχο έχουν να αναδείξουν ολόκληρη την Ηλεία.
Η πρωτοβουλία του Εμπορικού συλλόγου Κατακόλου «Η Ενότητα» βρήκε υποστηρικτές το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πυργου , τα Επιμελητήρια Ηλείας και Ζακύνθου καθως και την Περιφερεια Δυτικης Ελλάδας και διοργανώνουν το επταήμερο 21 με 28 Ιουλίου την 1η Εκθεση Γευσιγνωσίας ,τοπικων προϊόντων και λαϊκής τέχνης που θα αποτελεί πολο έλξης για τους τουριστες της κρουαζιερας , τους παραθεριστες και επισκέπτες του επινείου του Πυργου οσο και των επίσημων προσκεκλημένων που αναμενονται ώστε να δοκιμασουν τα προϊόντα της περιοχης και να διαδοθεί η ικανοτητα της Ηλειας στο να τροφοδοτουν τις κρουαζιέρες !
Στην εξωστρεφεια αυτή σημαντικο ρολο θα διαδραματισουν και οι Δημοι της Ηλειας που εχουν κληθεί να συμμετάσχουν κανοντας γνωστή την περιοχη τους με τοπικα προϊόντα ειδη λαϊκής τεχνης και χρηστικό υλικο για κανουν παγκοσμιο καλεσμα στους τουριστες από το Κατακολο.
Την σπουδαιοτητα του εγχειρήματος επεσήμαναν με δηλωσεις τους χθες στην διακρεια της κοινής συνέντευξης Τυπου που παραχώρησαν στο κτίριο της ΠΕΔ στον Πυργο, οι προεδροι Λιμενικου Ταμειου κ Λεωνιδας Βαρουξής, Επιμελητηρίου Ηλειας κ Κ. Νικολουτσος , ο εκρποσωπος της ΠΕΔ κ Δημ. Κωσταριάς, ο προεδρος του εμπορικού συλλόγου Κατακολου «Η ενότητα» κ Διονυσης Μπουλούτας και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ζακύνθου κ Γιώργος Στασινόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα ο κ Βαρουξής σταθηκε στην σημασία της διαδοσης των πελονκτηματων κάθε τοπου και στην σημασια της διαφυλαξης πολιτιστικής μας κληρονομιας και υπενθυμισε πως η πολυπλοκητητα της Ηλειας μεσα από την συνεργασία με κάθε Δημο του νομού θα εχει σαν αποτελεσμα να την κανι γνωστή στην παγκόσμια κοινότητα που δημιουργείται μεσω της κρουαζιερας στο λιμανι Κατακολου .
Ο κ Μπουλούτας με τη σειρά του αναφεθρηκε στην πρωτοβουλια τους που στόχο εχει να γινει θεσμός και να καταστησει το λιμανι Κατακολου προορισμό ανεξαρτήτου κρουαζιερας ώστε να παραξει πολιτισμό .
Ο κ Νικολουτσος επανελαβε κι αυτος με τη σειρά του την σημασία της γαστρονομίας και της διατροφικής κουλτούρας μας για να αναπτυχθουν παράλληλα και αλλοι τομεις αρικτα συνδεδεμένοι με του τουρισμό μας. Ενώ ο αντιπροεδρος του ΕΒΕ Ζακυνθου καλεσε τους συμπολιτες του στον γειτονικο νομό να αγκαλιάσουν με την ενεργο τους συμμετοχή την διοργανωση καθως όπως ειπε είμαστε ομοειδείς σαν νομοί και στην γαστρονομία. Ο κ Κωσταριάς αντικαθιστώντας στο πάνελ της παρουσιασης τον αντιπροφερειάρχη Ηλείας κ Γεωργιόπουλο ,που βρισκονταν εκτός νομού, υποστηρίζοντας πως κυριος στοχος της αντιπεριφερειας είναι η αναδειξη κάθε ιδιαίτερου χαρακτηριστικού του τοπου μας με στοχο την αναπτυξη και διαδοση του. Πορσθεσε δε πως γινεται μεγαλος αγωνας ώστε να ολκληρωθουν τα λιεμνικα εργα στο Κτακολο ως πυλωνας τουριστικης αναπτυξης. Ενώ δοθηκε και από πλευρας του προεδρου του Λ.Τ. Πυργου η επισημη διαβεβαίωση πως τα εργα δε θα σταματησουν παρα το γεγονος πως εχουν σημειωθει μεγαλες καθυστερησεις εξοφλησης στην κατασκευαστρια εταιρεια και υποστηριξε πως κάθε ηλειος που αγαπ άτον τοπο του δεν πρεπει να υποστηριζει το αντιθετο αλλα να στρατευθεί υπερ του σκοπου αυτού!
Στην διαρκεια της Συνεντευξης Τύπου χθες παραβρεθηκαν μεταξυ αλλων η αντιδημαρχος Πυργου κα Ανδριάννα Αγγελακοπουλου, ο Δντης Γαστρονομίας της Unesco κ Κων/νος Μου΄ζακης , ο Δντης Μεταποιησης του ΕΒΕ Ζακύνθου Διον. Κρεζίας , ο αντιπροεδρος του Δ.Λ..Τ. Πυργου κ Δ. Αντωνοπουλος και ο αντιπροεδρος του Εμπορικου συλλόγου Κατακολου Η Ενοτητα κ. Τακης Ζαχαρόπουλος και ακρετοί ακομη εμποροι της περιοχής.
Ο κ Μουζάκης λαβων το λογο στο τελος, υποστηριξε πως είναι αξιεπαινη η πρωτοβουλια και η χρονικη στιγμή που διοργανωνεται ερχεται να θυμισει στους Ελληνες ποσα πολλα μπορουν να παράξουν μεσα από τον τουρισμό συνδυαζοντας την Μεσογειακή κουζινα που εχει διακριθεί παγκοσμίως για την θρεπτική αξια των γευμάτων που περιλαμβάνει και την απαράμιλλη ελληνικη ποιότητα των προϊόντων της, όπως μελι , ελαιόλαδο , γαλακτομικά προοιντα , φρουτα , λαχανικα και κρασί. Αγαθά που είναι σε αφθονία στην Ηλεια από οπου θα χτυπησει η καρδιά του φεστιβαλ γευσιγνωσίας. Και καλεσε καθενα επιχειρηματια της περιοχης να θελήσει να συμμετασχει ενώ θα υπαρξει μεσω του Λ.Τ. και ενημέρωση σε ναυτηλαικες εταιρειες και ταξιδιωτικους πρακτορες για το γεγονός του Ιουλίου στο Κατακολο με στοχο να γεννηθεί ενάς νέος θεσμός!