Η Αρχαία Ολυμπία γίνεται μια ανθρώπινη πόλη – πρότυπο. Δημόσια διαβούλευση από το Δήμο για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

24 Ιουλίου - 16:22 Τοπικά

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας γίνεται ο πρώτος Δήμος στην Ηλεία που υλοποιεί μιαν ακόμη καινοτομία, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), στοχεύοντας στη λειτουργικότητα και στην ασφάλεια των μετακινήσεων, καθώς και σε μια σειρά από άλλα σημαντικά ωφελήματα.

Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες για απρόσκοπτη και ευέλικτη κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στις πόλεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, συχνά με τρόπο άναρχο και ασύμβατο με τη φυσιογνωμία της, πρέπει να έχει ένα σχέδιο για το πώς και με τι μέσα αυτοί θα κινούνται με ασφάλεια και άνεση. Ένα τέτοιο σχέδιο ορίζει τους όρους κινητικότητας πεζών και μέσων μεταφοράς, προβλέπει πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, κοινόχρηστους χώρους και χώρους αναψυχής προσβάσιμους από όλους.

Αυτό το βιώσιμο σύστημα αστικών μεταφορών συμβάλει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού σχεδιασμού, ενώ αναδεικνύει και τις επιχειρηματικές δράσεις σε μια πόλη. Ταυτόχρονα δε αποτελεί προϋπόθεση και όρο για την έγκριση χρηματοδοτήσεων και την ένταξη έργων.

Για το ΣΒΑΚ μάλιστα ο Δήμος πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση την προσεχή Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, με τη συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων, των κοινωνικών φορέων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και όσων πολιτών επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Η διαβούλευση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://vmctech.my.webex.com/vmctech.my/j.php?MTID=m8014d4140a229b471557d72e116d81ac από τις 11 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

Σύγχρονος αστικός πολιτισμός

«Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς βλέπουμε την κίνηση ανθρώπων και μέσων στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας», τονίζει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας:

«Αυτό το σχέδιο θα αποτελεί προϋπόθεση για άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μέλλον, όπως πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πάρκινγκ, κλπ. Με το ΣΒΑΚ θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο αστικό πολιτισμό, απαλλαγμένο από τις γνωστές δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τις πόλεις: υποβάθμιση δημόσιων χώρων, θόρυβο, ρύπανση, άναρχη κίνηση οχημάτων, παρεμπόδιση της κίνησης πεζών από διάφορες αιτίες, φαινόμενα που προκαλούν δυσφορία και απέχθεια στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες. Με απλά λόγια, θέλουμε η πόλη και η γύρω περιοχή να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με ήπια κυκλοφορία οχημάτων και ελαχιστοποίηση κινδύνων τροχαίων ατυχημάτων, με ζωτικό χώρο για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, με προσβασιμότητα σε ανθρώπους που δυσκολεύονται κινητικά, αλλά και με διευκόλυνση των επισκεπτών στην αναζήτηση του προορισμού τους».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε: «Ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη από τον περασμένο Ιούλιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης ένα έτος. Με τη συμβολή των τοπικών φορέων στη διαβούλευση της επόμενης Τρίτης, θα έχουμε πραγματοποιήσει ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της τόσο σημαντικής παρέμβασης για τον τόπο μας».

Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (https://arxaiaolympia.gov.gr/svak/) υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες με ερωτηματολόγια για τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην υποβολή προτάσεων.

Το πρόγραμμα της διαβούλευσης

11:00-11:15 Προσέλευση – Εγγραφές
11:30-11:40 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί – Γ. Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  
11:30-11:40 Παρουσίαση: Τί είναι το ΣΒΑΚ και ποιά η σημασία του: η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση σχεδιασμού της αστικής κινητικότητας & ο Κύκλος του ΣΒΑΚ Α. Χατζηαποστολίδη, Πολεοδόμος Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος
11:40-11:55 Παρουσίαση: Μελετητικές έρευνες που γίνονται στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ Αρχαίας Ολυμπίας Ιωάννης Μάρης, Τοπ. Μηχ/κός – Συγκοινωνιολόγος
11:55-12:55 Τοποθετήσεις φορέων σχετικά με τα προβλήματα κινητικότητας αλλά και κατάθεση ιδεών και στόχων για το όραμα και των προτεραιοτήτων ΣΒΑΚ
13:00 Επόμενα βήματα – κλείσιμο.

Περισσότερα Νέα