Η Δ. Αυγερινοπούλου για την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024” και της συνάντησης “Youth Leadership Summit”

15 Απριλίου - 20:13 Τοπικά

Our Ocean Conference 2024” : «Ο Ωκεανός μας – Ένας Ωκεανός Δυνατοτήτων»

-Σημαντικές δεσμεύσεις από την παγκόσμια κοινότητα

-Πεδίο ενδιαφέροντος και για την Ηλεία

Με την συμμετοχή 12 αρχηγών κρατών και  3.000 συνέδρων από 115 χώρες, ξεκινούν αύριο Τρίτη, 16 Απριλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, οι εργασίες της Διάσκεψης “Our Ocean Conference 2024”, ενώ από σήμερα φιλοξενείται στην χώρα μας η συνάντηση “Youth Leadership Summit”, η οποία εστιάζει στη συμμετοχή των νέων σε πρωτοβουλίες για τη διάσωση των ωκεανών. Το «παρών» δίνουν  Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών, Υπουργοί και Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομικών αλλά και συναφών με θέματα Ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών. Πρόκειται για ένα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, την οργάνωση του οποίου έχει αναλάβει, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, δικηγόρος Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος με ειδίκευση στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζει, σε δηλώσεις της, την ισχυρή φιλοδοξία και την αφοσίωση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών, τη γαλάζια οικονομία και την προστασία των θαλάσσιων βιολογικών πόρων , την υγεία των ωκεανών και την προστασία της ζωής στη γη. Ταυτόχρονα, τονίζει την σημασία της Διάσκεψης για τη διεθνή κοινότητα καθώς ηγέτες χωρών, επιστήμονες και ακτιβιστές, μέσα από τις δεσμεύεις που θα ανακοινώσουν για την προστασία των ωκεανών, θα διαμορφώσουν την παγκόσμια πολιτική ατζέντα, υπό το κεντρικό μήνυμα του Our Ocean Conference 2024,  «Ο Ωκεανός μας – Ένας Ωκεανός Δυνατοτήτων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις δηλώσεις της η κα. Αυγερινοπούλου«είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για τη θερμή ανταπόκριση που έχει δείξει η παγκόσμια κοινότητα στην διάσκεψη. Κοινός στόχος των Κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, που συμμετέχουν, είναι η προστασία των θαλασσών. Οι τομείς προτεραιότητας για φέτος αφορούν στο «πρασίνισμα» της ναυτιλίας, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος από τα πλαστικά, στον βιώσιμο τουρισμό στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και στην ίδια την Μεσόγειο η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που χρήζει της φροντίδα μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προετοιμάσει σύνολο σχετικών ανακοινώσεων για αυτούς τους τομείς προτεραιότητας, οι οποίες θα εμπεδώσουν την ηγετική θέση της χώρας μας στον χάρτη της προστασίας των θαλασσών».

Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί 436 δεσμεύσεις ύψους 10,5 δις δολαρίων ενώ οι 3.000 σύνεδροι παίρνουν μέρος σε 100 πάνελ συζητήσεων στην ολομέλεια και σε παράλληλες εκδηλώσεις.

avgerinop our ocean 2

Το ενδιαφέρον για την Ηλεία

Ξεχωριστής βαρύτητας είναι το γεγονός ότι η σημαντική αυτή συνδιάσκεψη, με το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, τις πολιτικές που θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των χωρών που συμμετέχουν, έχει πεδίο ενδιαφέροντος και για την Ηλεία. Η Ηλεία είναι μια παράκτια κατά κύριο λόγο περιοχή, καθώς η γεωγραφία της συνδέει την τοπική οικονομία κυρίως με την Γαλάζια Ανάπτυξη και την Μπλε Οικονομία. Ο βιώσιμος παράκτιος τουρισμός, η ανάπτυξη των λιμένων και των λιμενικών εγκαταστάσεων, φαινόμενα όπως η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και η θωράκιση των παράκτιων περιοχών, αλλά και η βιώσιμη αλιεία, που αφορούν στην περιοχή μας, θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σε αυτή, άλλωστε, την κατεύθυνση, κινούνται και οι προτεραιότητες της Βουλευτού Ηλείας, για την εκπόνηση masterplan για την πολυδιάστατη αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου του Αλφειού, την απορρύπανση και τη θωράκιση του Κυλλήνιου Κόλπου καθώς και τη νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Συνεργασία με την Camera Zizanio

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την Διάσκεψη, διεξάγεται από σήμερα, Δευτέρα, το 1ο Our Ocean Film Festival, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου περισσότεροι από 20 σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί παρουσιάζουν  εξαιρετικά κομμάτια της δουλειάς τους, συμπεριλαμβανομένων και νέων κυκλοφοριών. Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργία Camera Zizanio, με 13 ταινίες, δημιουργημένες από νέες και νέους όλων των ηλικιών, από παιδιά δημοτικού μέχρι μαθήτριες και μαθητές Λυκείου. Ανάμεσά τους, προβλήθηκαν και δυο ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ζαχάρως και του Λυκείου Βαρθολομιού ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον Καλλιτεχνικό  Διευθυντή της CAMERA ZIZANIO, κ. Μανώλη Μελισσούργο.

Περισσότερα Νέα