Η Ευανθία Ρεμπούτσικα σήμερα Δευτέρα στην Κεντρική πλατεία Πύργουμ μας ταξιδεύει «Στους Δρόμους της Σμύρνης» – Ν. Κοροβέσης: « Με αυτήν την εκδήλωση μνήμης τιμούμε και τους δικούς μας Μικρασιάτες της Ηλείας»

24 Ιουλίου - 19:27 Τοπικά

 Το 2022 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί μία σημαντική επέτειο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που η Σμύρνη τυλίχθηκε στις φλόγες, ένας ολόκληρος λαός ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του και εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιατών έχασαν βίαια τη ζωή τους.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η μοναδική και πολυβραβευμένη συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα με την Ορχήστρα Καμεράτα, μας ταξιδεύει «Στους Δρόμους της Σμύρνης», σε μια σπουδαία συναυλία- εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Πύργου. Με οδηγό την μεγάλη επιρροή και τα πολιτιστικά στοιχεία που έφερε η Μικρασιατική κουλτούρα στη χώρα μας, θα διοργανωθεί αυτή η μουσική εκδήλωση με στόχο να γιορτάσουν όλοι την παράδοση των Μικρασιατών. Η συναυλία «Στους Δρόμους της Σμύρνης» διακρίνεται από νοσταλγία, ρομαντισμό και μελωδικό λυρισμό, αφού η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα έρχεται να περιπλανήσει το κοινό στον «χαμένο παράδεισο», όπως έχει περιγραφεί από πολλούς συγγραφείς, της μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η ικανότητά της συνθέτριας να φέρνει με τις συγκλονιστικές μελωδίες της στο μυαλό αναμνήσεις που δεν ήξερες ότι έχεις, να ξυπνά συναισθήματα και λαχτάρα για ταξίδια , είναι απαράμιλλη. Στην συναυλία για την Σμύρνη , το συναίσθημα συναντά την ιστορική μνήμη και όλα αποκτούν μεγαλύτερες διαστάσεις , τα τραγούδια γίνονται προσευχές και όλοι εμείς συνομιλούμε με κάτι ιερό. Μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών με βιολιά, βιολοντσέλα, κόντρα μπάσο, πίκολο, βιόλες και φλάουτα, υπό την καθοδήγηση της μαέστρου σε ένα εξαιρετικό σκηνικό θα προσφέρει ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές στο κοινό του Πύργου και της Ηλείας, για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Η συναυλία αποτελεί μια μουσική περιπλάνηση που ξεκινά από το στενό που συνδέει δύο ηπείρους – την Ασία και την Ευρώπη.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης  επισημαίνει, “ Όπως όλοι γνωρίζουμε, η φετινή χρονιά έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής καταστροφής. Με οδηγό την μεγάλη επιρροή και τα πολιτιστικά στοιχεία που έφερε η Μικρασιατική κουλτούρα στη χώρα μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει αυτή η μουσική εκδήλωση με την σπουδαία Ευανθία Ρεμπούτσικα, με στόχο να γιορτάσουμε όλοι την παράδοση της Μ. Ασίας αφού η Ηλεία με τον μεγάλο ξεριζωμό δέχθηκε και αγκάλιασε έναν μεγάλο πληθυσμό Μικρασιατών. Η Σμύρνη , ο πολιτισμός και η μουσική της έχει επηρεάσει την ιδιοσυγκρασία μας, την ιστορία μας, την γαστρονομία μας , την μουσική μας. Έτσι λοιπόν έχει “ποτίσει” και ένα μεγάλο μέρος του έργου της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Μια μεγάλη συναυλία, όπου η συγκίνηση έχει τον πρώτο λόγο. Φυσικά από το ταξίδι αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και η γαστρονομική «ιστορία» , ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία της Σμύρνης, όπου η μαγειρική αποτελούσε ένα τρόπο επικοινωνίας και κοινωνικών σχέσεων, ένα κριτήριο χαρακτηρισμού των ανθρώπων , μια συνήθεια που οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους εξακολουθούν να τηρούν με ευλάβεια μέχρι και σήμερα. Έτσι στο τέλος της μουσικής παράστασης τα ηνία θα τα πάρει η γαστρονομική ιστορία όπου θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες και στους παρευρισκόμενους γλυκίσματα της τοπικής Μικρασιατικής κουζίνας παρασκευασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και πρώτες ύλες από την Ηλειακή γη. Προσκαλούμε όλους τους Ηλείους να έρθουν στην συναυλία και να ζήσουν αυτό το μοναδικό ταξίδι πλημμυρισμένο από μνήμες της Μ. Ασίας”

Περισσότερα Νέα