Η «φωνή» του Πολυτεχνείου στον Πύργο – Παρουσιάζεται το βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου

24 Ιουλίου - 19:17 Τοπικά

Ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο» την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00 στο θέατρο «Απόλλων».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Διονύσης Κράγκαρης, η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη και ο «συνοδοιπόρος» του συγγραφέα και οικονομολόγος Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό μνήμες και προσωπικά βιώματα.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι συγγραφέας, αρθρογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, όπως επίσης και εκφωνητής. Έχει κάνει εκπομπές στην τηλεόραση και έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ πολιτικού, ιστορικού και οικολογικού περιεχομένου. Έχει γράψει κοντά στα 25 βιβλία: μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά κ.ά.. Ήταν ο βασικός εκφωνητής στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου όσο αυτό τελούσε υπό κατάληψη από τους φοιτητές το 1973 κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι μνήμες κρατούν την ιστορία ζωντανή

Στο βιβλίο που παρουσιάζεται με τίτλο « Αχ! Μουρλοσκοτωμένο» ο συγγραφέας μαζεύοντας τα κομμάτια της ζωής του, περιλαμβάνει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, χωρίς  όμως να ιστορεί με την κλασσική έννοια του όρου. Αυτό που επιδιώκει είναι η μνήμη , κάτι που οι εξουσίες θεωρούν τον χειρότερο εχθρό τους. Είναι γνωστό ότι οι λαοί χωρίς μνήμη δεν έχουν μέλλον. Ο ίδιος είναι κομμάτι της ζώσας μνήμης, αλλά ταυτοχρόνως και συλλέκτης εμπειριών. Τριγυρνάει και μαζεύει ιστορίες, τις αποθηκεύει, τις τοποθετεί στο χωροχρόνο, τις ταιριάζει με τα προσωπικά του βιώματα, τις γνέθει και υφαίνει τις ιστορίες του.
Σ’ αυτό το βιβλίο από το 1972 μεταφέρεται στο 1988, γυρνάει στο Μάη του ’68 και επιστρέφει στο τώρα, μ’ έναν μαγικό τρόπο. Στις ιστορίες του μπαινοβγαίνουν, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Αλέξης Δαμιανός, ο Λάκης Σάντας με τον Μανώλη Γλέζο, ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο), ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, ο Πέτρος Ανταίος, ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Μάνο Χατζηδάκη, ο Κώστας Βάρναλης με τον Γιάννη Ρίτσο, ο αγαπημένος του «αδελφός» Περικλής Κοροβέσης και τόσοι άλλοι. Όλα αυτά τα πρόσωπα ήταν μέρος της καθημερινότητάς του.

Περισσότερα Νέα