Η Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς

24 Ιουλίου - 17:32 Ηλεία

Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε το Πάσχα του Καλοκαιριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Παράλληλα αυτές τις ημέρες τελούνται οι Παρακλήσεις στην Υπεραγία Θεοτόκο, κάθε απόγευμα. Είναι μια ευκαιρία για τους πιστούς να εκκλησιαστούν σε κάποια από τις Μονές της Ηλείας. Ο odigos.gr σας παρουσιάζει ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια του Νομού – το αρχαιότερο εν λειτουργία – την Παναγία τη Σκαφιδιά.

Η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαφιδιώτισσας βρίσκεται κοντά στην θάλασσα, παράπλευρα και κοντά στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου σε απόσταση 10 χλμ. από τον Πύργο. Σύμφωνα με μία παράδοση, οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε τον 7ο αιώνα σε μία σκάφη στην θάλασσα από πιστούς, οι οποίοι την μετέφεραν στον ναό που έκτισαν. Άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα στην Αρχαία Φεία που βρισκόταν στην περιοχή αυτή (παράφραση του «εις την Φείαν) και μια τρίτη στα σκαφίδια που έφτιαχναν ντόπιοι τεχνίτες από τα δέντρα του δάσους.

Η μονή χτίστηκε γύρω από τον ναό τον 10ο αιώνα, ενώ στα χρόνια της ενετοκρατίας προστέθηκαν οι εντυπωσιακοί μεσαιωνικοί πύργοι.

Κατά την διάρκεια της Α’ και Β’ Τουρκοκρατίας το μοναστήρι ερημώθηκε. Στην επανάσταση λειτούργησε ως κέντρο του αγώνα. Το 1826 ο Ιμπραήμ επικράτησε στις μάχες που έγιναν στον χώρο του και το πυρπόλησε.  Ενδέχεται σε αυτήν την επιδρομή να προκλήθηκαν και οι βλάβες (αφαίρεση των ματιών των Αγίων) στις τοιχογραφίες του Ναού.  Νέες καταστροφές προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1886.

Το 1970 μετατράπηκε σε γυναικεία μονή και από τότε άρχισαν εκ νέου εργασίες συντήρησης και επισκευής. Σήμερα έχει 4 μοναχές με ηγουμένη την Μοναχή Μακαρία Αναστασοπούλου. Στο χώρο του μοναστηριού λειτουργεί μουσείο με αξιόλογα κειμήλια, σκεύη και χειρόγραφα που διασώθηκαν παρά τις τόσες καταστροφές.

Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Τηλέφωνο μονής: 26210-55080

Πρόσβαση: Από την Ε.Ο. Πύργου Πατρών στρίβουμε δεξιά στην διασταύρωση Λαστεΐκων προς Αγ. Ιωάννη. Στη συνέχεια ακολουθούμε το δρόμο προς Σκουροχώρι. Εκεί συναντούμε διασταύρωση προς Σκαφιδιά. Στο ύψος του χωριού, δεξιά, βρίσκεται το μοναστήρι.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω κειμένου με αναφορά στην πηγή : odigos.gr.

Περισσότερα Νέα