Η Ηλεία αξίζει να επενδύσει στον Οινοτουρισμό. Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με τον Σύλλογο ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ στο Κτήμα Μπριντζίκη και προσκεκλημένη την υφ. Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

24 Ιουλίου - 19:32 Τοπικά

Μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον του Οινοτουρισμού και της Γαστρονομίας στην Ηλεία που ήδη διαδραματίζει κομβικό ρόλο και στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε  στο πλαίσιο ανάπτυξης του Τουρισμού στην περιοχή μας, έστειλαν όλοι οι συμμετέχοντες το απόγευμα του Σαββάτου κατά την διάρκεια της ημερίδας Οινοτουρισμού που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κτήμα Μπριντζίκη στο Λατζόι. Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Σύλλογο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης & Πολιτισμού Ν. Ηλείας  «Ολυμπιάδα”  και το Κτήμα Μπριντζίκη με την συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη,. Ομιλητές της ημερίδας ήταν ακόμα ο περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ κ. Ιωάννα Λουρίδα, ο Δ/νων σύμβουλος του Ομίλου Αλντεμάρ κ. Άλέξανδρος Αγγελόπουλος και η κ.   Μάγδα Κωνσταντοπούλου – Οικονομολόγος σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος του Συλλόγου Ολυμπιάδα.

 

 

Σοφία Ζαχαράκη

Η κ. Ζαχαράκη στην ομιλία της τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει αμέτρητες ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης  και εν προκειμένων ότι το σήμα των επισκέψιμων οινοποιείων συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλαισίου του ελληνικού οινοτουρισμού.

“Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε 10 οινοποιεία με αυτό το σήμα, το οποίο κατατάσσει την Περιφέρεια 2η σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, προωθούμε την επέκταση του σήματος και τη δημιουργία ειδικού portal με όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας και την καθιέρωση βραβείου οινοτουρισμού και βέβαια μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού διαχείρισης προορισμού για τη γαστρονομία, ώστε να μπορούμε και εμείς να βοηθούμε την τοπική αυτοδιοίκηση  μαζί με τον ιδιωτικό τομέα για το marketing και το branding στον τομέα της γαστρονομίας. Το 2019 το 54% των εργαζομένων είναι γυναίκες, αλλά αμείβονται λιγότερο κατά 14,7%. Παρά την παρουσία των είναι ζήτημα ισότητας να πετύχουμε άμβλυνση της εισοδηματικής ανισότητας. Ως προς την επιχειρηματικότητα, έχουμε μεγάλη απόσταση να καλύψουμε μέχρι να βρεθούμε σε στοιχειωδώς ικανοποιητικό επίπεδο ισότητας.”

Νεκτάριος Φαρμάκης

 Ο Περφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι ο Οινοτορισμός είναι ένας σημαντικός κλάδος στον οποίο έχουν πολλούς λόγους να επενδύσουμε στην περιοχή μας, καθώς η Δυτική Ελλάδα, είναι μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις της χώρας στον τομέα καλλιέργειας του αμπελιού και της παραγωγής κρασιού. “Η Δυτική Ελλάδα με κάπου 120.000 στρέμματα οινοποιήσιμα αμπέλια και πάνω από 2.000.000 λίτρα πιστοποιημένου κρασιού ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ σε ετήσια βάση, είναι μια περιοχή που μπορεί να αντλήσει πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική μας για ανάδειξη των εκλεκτών κρασιών στο εξωτερικό, αλλά και η διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική αγροτική παραγωγή. Στην Ηλεία δραστηριοποιούνται 7 διεθνώς αναγνωρισμένα οινοποιεία και συνολικά 34 που διαρκώς εκσυγχρονίζονται. Η οινοποίηση γνωρίζει νέα άνθηση ποιοτικά και ποσοτικά. Οι οινοποιοί του τόπου μας ανήκουν στη πιο υψηλή βαθμίδα σύγχρονων παραγωγών που διαθέτει η χώρα, καθώς συνδυάζουν αριστοτεχνικά την παράδοση με την επιστημονική γνώση και τη σύγχρονη τεχνολογία. Η ευθύνη μας είναι να ενισχύσουμε την προσπάθεια των οινοποιών μας κα να αναδείξουμε τα κρασιά μας στις διεθνείς αγορές, για αυτό και αναλάβαμε την πολύ σημαντική δράση για την προώθηση των οίνων της Δυτικής Ελλάδας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Αποτελεί στοίχημα για εμάς το να πρωταγωνιστήσουν τα ηλειά κρασιά στην προσπάθεια του ελληνικού οίνου να διεισδύσει σε μη παραδοσιακές αγορές.”

 

Νίκος Κοροβέσης

 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και  Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί την αρχή για μια νέα πορεία στο χώρο του οινοτουρισμού για τον τόπο μας, καθώς η Ολυμπιακή γη φημίζεται για την ποιότητα οίνου της με τις διάφορες ποικιλίες να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.  Επισήμανε ακόμα ότι η περιφερειακή αρχή στο πλαίσιο ανάδειξης του Γαστρονομικού τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα και της προβολής του αγροτοδιατροφικού τομέα, πρωτοπορεί  με βάση τις διεθνείς τάσεις πραγματοποιώντας μελέτες και σχεδιάζοντας και υλοποιώντας σύγχρονους τρόπους ανάδειξης και προβολής. “Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οριοθετούμε μία νέα στρατηγική για τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάδειξης της Γαστρονομίας το οποίο προωθείται μέσα από μία ενιαία ταυτότητα για τη χώρα μας σε εκθέσεις και συνέδρια του εξωτερικού. Ο θεματικός τουρισμός, σε όλες τις μορφές του αποτελεί προτεραιότητα ανάδειξης για τη Δυτική Ελλάδα. Η σχεδίαση διαδρομών και η ανάδειξη μνημείων αποτελεί ένα βασικό στόχο της Περιφερειακής Αρχής. Αξίζει να αναφέρω πως στην περιοχή της Ολυμπίας υλοποιούμε ψηφιοποίηση μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος με σκοπό την ανάδειξη των περιοχών. Θα επιχειρήσουμε μέσα από αυτό το δίκτυο να αναδείξουμε εκτός από μνημεία και αξιοθέατα, και τη γαστρονομία της περιοχής.” Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο branding της Περιφέρειας – Olympian Land ή Ολυμπιακή Γη…. Η Γη της Φλόγας και ευχαρίστησε το Σύλλογο ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ για την συνεργασία και το Κτήμα Μπριντζίκη για την άψογη φιλοξενία.

Ιωάννα Λουρίδα

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ κ. Ιωάννα Λουρίδα αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου και στις δράσεις που έχει ως τώρα υλοποιήσει όπως και στον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην επιχειρηματικότητα. Τόνισε ότι οι γυναίκες είναι χαρισματικά πλάσματα, έχουν μεγάλη ευστροφία και πολλές δυνατότητες και είναι επιτυχημένες επιχειρηματίες και στην Ηλεία και παντού  και η γυναίκα δραστηριοποιούνταν στο επιχειρείν από την αρχαιότητα με ιδιαίτερη επιτυχία.

“Όραμα του συλλόγου μας είναι να ενισχύσουμε την Γυναικεία επιχειρηματικότητα και γενικότερα την ανάπτυξη του πολιτισμού μας, στο τόπο αυτό που ζούμε, την Αρχαία Ολυμπία  που είναι κοιτίδα του φωτός, όπου ξεκίνησε το πνεύμα του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθε” Τα μέλη του Συλλόγου μας έχουν το καθαρό βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον με στόχο να βοηθήσουν, να αναδείξουν και να διδάξουν ότι η γυναίκα, ότι θέλει το μπορεί και  το πετυχαίνει”

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε και με άλλες ακόμα τοποθετήσεις, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση ζωγραφικής της Νάντιας Μπαράκου και η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε μουσικά στο θεατράκι του Κτήματος Μπριντζίκη με συναυλία της Banda Morena με αγαπημένα τραγούδια, που απογείωσε τη βραδιά.

Περισσότερα Νέα