Η ισχύς εν τη ενώσει για τους Ηλείους αγρότες – Συνάντηση του Λευτέρη Βαρουξή, Υπεύθυνου Τύπου Αυτοδιοίκησης ΝΔ με τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο

24 Ιουλίου - 19:28 Τοπικά

Η ανάκαμψη στις αγροτικές περιοχές όπως η Ηλεία  μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία των παραγωγών. Μέσα από τις συνέργειες οι αγροτικές περιοχές και κοινότητες θα καταστούν ισχυρότερες, ανθεκτικές και ευημερούσες. Με λίγες λέξεις «η ισχύς εν τη ενώσει». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης   του Λευτέρη Βαρουξή, Υπεύθυνου Τύπου Αυτοδιοίκησης ΝΔ με τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο.

Η συζήτηση περιεστράφη σε φλέγοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο, όπως η προσπάθεια που καταβάλλεται για την διαμόρφωση ικανοποιητικής  τιμής παραγωγού για την σταφίδα εσοδείας 2021-2022.

Ακολούθησε συζήτηση για την βιομηχανική τομάτα (η παραλαβή της οποίας ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα)  και τα λοιπά «συνδεδεμένα» προϊόντα.

Εκτενής αναφορά έγινε στην ανάγκη αλλαγής του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ,  στο κόστος παραγωγής – που λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ευρώπη – έχει εκτιναχθεί και διαφαίνεται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους αγρότες  την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο καθώς και στο θέμα των εργατών γης το οποίο προσωρινά επιλύεται με την ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και ψήφισε πριν λίγες ημέρες  η Βουλή.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρουξής δήλωσε: «Συναντήθηκα στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με τον πρωτοπόρο πρόεδρο Χρήστο Βαλιανάτο, που τα τελευταία χρόνια κάνει εξαιρετικό έργο. Ελπίζω στο νομό μας, στα επόμενα χρόνια, να δημιουργηθούν  ισχυρές ομάδες παραγωγών  ή συνεταιρισμοί  κι αυτό γιατί σε όλο τον κόσμο, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, είναι αποδεδειγμένο πως οι κάθε είδους ενώσεις είναι πιο ανθεκτικές στις κρίσεις.

Με τον πρόεδρο διαπιστώσαμε πως υπάρχει συναντίληψη στο θέμα καθώς και οι δυο πιστεύουμε πως ομάδες ή οργανώσεις στο τομέα της γεωργίας θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής»

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρουξής «Ο αγροτικός τομέας καλείται να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ανταγωνιστικός στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Τα προγράμματα όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες παραγωγών και μόνο έτσι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν 100% τις χρηματοδοτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα παραγωγού, του Ηλείου παραγωγού» – τόνισε ο κ. Βαρουξής – εκφράζοντας όμως παράλληλα την πίστη πως «είναι στο χέρι μας να δείξουμε  ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος, εκτός από αυτόν της μιζέριας και της καταστροφολογίας. Αυτό είναι το μέλλον» ανέφερε εμφατικά.

«Οι Ηλείοι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά αν οργανωθούν κι εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο νομός μας, μέσα από την συλλογικότητα και όχι την ατομικότητα, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να δούμε φως στο τούνελ. Να ευχηθώ καλή συνέχεια στο έργο του κ. Βαλιανάτου, το δύσκολο έργο του. Τα προηγούμενα χρόνια ήμουν δίπλα στην ομάδα παραγωγών σε ό,τι μου ζητήθηκε. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον».

Απευθυνόμενος στον κ. Βαλλιάνάτο ανέφερε «Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας γιατί έχετε βάλει το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος μεταξύ άλλων ανέφερε «Σήμερα μας επισκέφθηκε στα γραφεία μας, εδώ στην Αμαλιάδα, ο φίλος Λευτέρης Βαρουξής, με τον οποίο είχαμε και μια συνεργασία παλιότερα με αγροτιές ημερίδες στις οποίες παρευρέθηκα και ως ομιλητής. Τον ενημερώσαμε για όλα τα αγροτικά προβλήματα που υπάρχουν αυτοί τη στιγμή. Για τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί αλλά και γι αυτά που πρέπει  να γίνουν ώστε ο αγροτικός τομέας να ξεφύγει από το τέλμα και να γίνει ανταγωνιστικός. Είχαμε μία πολύ καλή και αναλυτική συζήτηση και τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον του.

Του εύχομαι  να πετύχει σε ό,τι στόχο έχει βάλει γιατί το αξίζει, ενώ απευθυνόμενος στον κ Βαρουξή τόνισε : «Καλή επιτυχία και να συνεχίσετε να προσφέρετε στους αγρότες της Ηλείας  διότι ο νομός μας είναι κατά κύριο λόγο αγροτικός και η πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Άρα το μέλλον των αγροτών είναι ταυτόσημο με το μέλλον της Ηλείας.  Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε το νομό. Σας εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία σε ότι θέλετε κι επιδιώκετε».

Περισσότερα Νέα